Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy Türkiye’de ve Çanakkale’de artan vaka sayılarındaki artışı ve Çanakkale'deki etkilerini Boğaz TV ekranlarında Ogün İnal’ın güncel programında değerlendirdi. Aşının etkisine dikkat çeken Erensoy, “Ayakta hasta sayımız fazla, yoğun bakım az” dedi.
 
Dr. Güleda Erensoy, “Kapanmadan belli, bizim yoğun bakımdaki yatış sayılarımızda en yüksek oran şimdiki oran çok fazla değil, halen şu an Covid yoğun bakımımızda 5 hastamız var, ama kapanıp açılmadan önce ilk defa 5 hastamız oldu. Covid yoğun bakımında muhtemelen ayakta hasta sayılarımız çok daha fazla serviste yatan hasta sayımızda düşük. Şimdi 10 hastamız var önceki döneme göre şöyle bir fark var. Ayakta hasta sayımız daha fazla hastaneye yatış ve yoğun bakım oranlarını daha düşük görüyorum. Bunun nedeni şu olabilir. Aşıların etkisini şu anda görüyor olabiliriz. Geçenlere göre 2.3 aşılanmalarda oldu. Aşılanmanın en önemli etkisi hastaneye yatış oranını düşürüyor. Enfeksiyonu ayakta geçirme oranımızı arttırıyor. Sonuç olarak aslında vaka sayımız şu anda baya bir arttı o zamanda belli kapanmadan belli ama bu artış yoğun bakım ve hastane yatışlarımız bu artışa göre daha iyi’’ dedi.
‘’TÜRKİYE’DE BİONTECH YA DA İKİ SİNOVAG ARTI BİR BİONTECH YAPILAN NÜFUS YÜZDE 25’’
Artan vakalara rağmen aşılamada etkinliğin görüldüğünü vurgulayan Erensoy, ‘’ Çanakkale'deki gözlemlerim bu yönde diğer illerdeki arkadaşların söyledikleri de bu artışlar diğer sayılarla olsa servisteki ve yoğun bakımdaki, açıkçası buradan şu çağrıyı yapmak istiyorum. Buradan bu bile aşının ne kadar etkili olduğunun göstergesi, ki Türkiye’de Biontech yada iki Sinovak artı bir Biontech yapılan nüfus yüzde 25 bu orana rağmen aşılanmanın oranı yine yüksek olmaması seyrin iyi gitmenin tek nedeni var aşılar. Gerçekten yeniden bir duyuruyu yapmak istiyorum. Hakikaten aşıyı küçümsemeyin, aşıyı hafife almayın gerçekten aşının virüsün enfeksiyonundan korkun ‘’ şeklinde konuştu.
Sağlıkçılarda ölümlerin düşmesini aşılamada en fazla sağlıkçılarda olmasına dikkat çeken Güleda Erensoy, ‘’Sağlıkçılar içinde bu geçerli hatırlayın virüsün ilk gününde sağlıkçılardan her gün bir ölüm vardı. Hani 5 günde 5 ölümlere çıktığımız kadar oldu. Şimdi sağlıkçı ölümler o kadar azaldı ki bu bile bize bunu gösteriyor. Bunun nedeni sağlıkçıların aşılanma oranı yüzde 80’in üzerinde Hayatta kalımlarımız çok artı’’ dedi.
Ogün İnal