Geçtiğimiz gün Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy vaka sayılarının 11 binin üzerine çıkması ardından vaka sayılarına olan etkisinin Ağustos ayının 15’inden itibaren ortaya çıkacağını ifade etmişti. Bir benzer değerlendirme de, Türk Tabipleri Birliğinden geldi. TTB’nin bayram sonrası için yaptığı vaka sayısı tahminini hatırlatan Prof. Dr. Vedat Bulut, “Bayramdan önceki tahminlerimizde bayramdan sonra bu rakamın 10 bini geçeceğini zaten öngörmüştük ve yine söylüyoruz: Ağustos ayının sonu, Eylül’ün başı Türkiye yine 40 binli rakamlara ulaşır’’ dedi.
 

Geçtiğimiz gün Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy vaka sayılarının 11 binin üzerine çıkması ardından vaka sayılarına olan etkisinin Ağustos ayının 15’inden itibaren ortaya çıkacağını ifade etmişti. Kurban Bayramı’nın 9 günlük tatilinde çok büyük bir insan hareketinin gerçekleştiğine dikkat çeken Erensoy, “ Kurban Bayramı tatilinin vaka artışlarındaki etkisini muhtemelen Ağustos ayının 15’inden sonra göreceğiz. 15 Ağustos’ tan sonra vaka sayılarında tehlikeli rakamları görmeye başlayabiliriz. Ama zaten vaka sayılarında bizler bir pik bekliyorduk. 9 günlük kurban bayramı resmi tatilinde şehirlerarası yolculuklar çok fazla olduğunu ve bu yoğunlukta da çok fazla insanın yer değişti5r4diğini ve bulunduğu yerde bir süre kaldığını düşünecek olursak, tabii bayram tatili dönüşünde de aynı yoğunluk yaşanacak bu yoğun insan hareketlerinin tabi ki bir karşılığı bir sonucu olacaktır’’ demişti.  Benzer bir değerlendirme de Türkiye Tabipler Odasından geldi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Covid-19 vaka sayılarının kısıtlamaların kaldırılmasından itibaren artışını ve okulların pandemi döneminde nasıl açılabileceğini RS FM’de Ali Çağatay’la Seyir Hali programında değerlendirdi.

“AYNI SONBAHARI VE KIŞI TEKRAR EDECEĞİZ GİBİ GÖZÜKÜYOR”
TTB’nin bayram sonrası için yaptığı vaka sayısı tahminini hatırlatan Prof. Bulut, “Bayramdan önceki tahminlerimizde bayramdan sonra bu rakamın 10 bini geçeceğini zaten öngörmüştük ve yine söylüyoruz: Ağustos ayının sonu, Eylül’ün başı Türkiye yine 40 binli rakamlara ulaşır. Türkiye geçtiğimiz yıl 60 binli rakamlarla rekor kırmıştı ve Avrupa’da birinci sıraya oturmuştu. Dünyada ilk dört ülke arasında yer aldı. Aynı sonbaharı ve kışı tekrar edeceğiz gibi gözüküyor” diye konuştu.
 
Prof. Dr. Bulut, TTB’nin okulların açılması hakkında görüşlerini, “TTB, önlemler alınarak okulların açılması gerektiğini savunuyor. Okullar bir pandemide en son kapatılması ve en ilk açılması gereken yerler, nedenleri de var. Eğitimde eşitsizlik, ileri yansıyan büyük bir sorun yaratıyor. Çocuklarımızın üçte ikisi uzaktan eğitime ulaşamıyorlar. Varsıl aileler çocuklarına özel ders aldırabilirler ama dar ve orta gelirli ailelerin bunu başarabilme ihtimali yok. Geleceğe büyük bir sorun olarak yansıyacak” diye aktardı.
 
İbrahim Akın Kazancı