Aşılamada 3. doz tartışması yoğun bir şekilde devam ederken 3. Doz ile ilgili değerlendirme yapan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener 3.doz aşılanmayla kimlere yapılması gerektiğinden 3. dozun neden gerekli olduğuna dair değerlendirmeler yaptı. Şener,  ‘’Virüse karşı ne kadar yüksek oranda antikorumuz varsa ağır hastalık geçirme riskinin o kadar etkili ve uzun süreli düştüğünü biliyoruz’’ dedi

 Aşılamada 3. doz aşı ile ilgili değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Alper Şener; ‘’Aslında bağışıklığı 2 doz aşıyla sağlıyoruz. 3. doz aşı, antikor yanıtını yeniden uyarma ve uzun dönemde devamlılığın sağlanması için gerekli. Virüse karşı ne kadar yüksek oranda antikorumuz varsa ağır hastalık geçirme riskinin o kadar etkili ve uzun süreli düştüğünü biliyoruz” dedi. Şener, dünya genelinde Delta varyantı görülmeye başlandığı için Türkiye'de de yaygınlaşma potansiyeline bağlı olarak yüksek antikor seviyelerinin oluşmasının önem taşıdığını ifade etti.
“AŞILANMA ORANI YÜZDE 60’LARA ULAŞMALI”
Türkiye'de sağlık sistemi ve çalışanların fedakarlığı sayesinde Kovid-19'dan ölüm oranlarının dünya ortalamasının gerisinde seyrettiğini dile getiren Şener, 3. doz seçeneği sunan ilk ülkelerden biri olduklarına işaret ederek, salgının kontrol altına alınmasında sürü bağışıklığının sağlanması için aşılanma oranının yüzde 60'a ulaşması gerektiğini sözlerine ekledi.
 Ayrıca İngiltere'de de 3. doz ile ilgili açıklamaları hatırlatan Alper Şener; ‘’İngiltere Sağlık Bakanlığı da üçüncü doz - hatırlatma doz aşılama programını açıkladı. Başlangıç grip sezonu ile birlikte Eylül 2021, 1. Aşama öncelikliler, 16 yaş ve üzeri bağışıklığı baskılanmış yetişkinler, bakım evlerinde yaşayanlar 70 yaş ve üzeri tüm yetişkinler, klinik olarak aşırı derecede savunmasız kabul edilen 16 yaş ve üstü yetişkinler, ön saf sağlık ve sosyal bakım çalışanları. 2. Aşama öncelik, Aşama 2'de, aşağıdaki gruplara, Aşama 1'den sonra mümkün olan en kısa sürede, uygun olduğunda grip aşısına eşit ağırlık verilerek bir destekleyici doz önerilmelidir: 50 yaş ve üzeri tüm yetişkinler. Grip veya Covid-19 risk grubunda olan 16 ila 49 yaş arasındaki tüm yetişkinler. Bağışıklığı baskılanmış bireylerin yetişkin ev temaslıları’’ diye sıraladı.
 
İbrahim Akın Kazancı