Pandemi sürecinde, korona virüs birçok varyant geçirdi. Varyantların etkisiyle, hastalığın seyri ve etkisi de arttı ve azaldı. Özellikle Brezilya, İngiliz ve Hindistan varyantları bulaşıcılığı da arttırdı. Bulaşıcılığı ve hastalığın seyrini değiştiren varyantlara geçtiğimiz birkaç hafta öncede Delta Varyantı da eklendi. Peki aşılama hızı böyle devam ederken Delta Varyantı vaka sayısının artmasına neden olabilir mi?

Pandemi sürecinde, korona virüs birçok varyant geçirdi. Geçtiğimiz birkaç hafta öncede Delta Varyantı da eklendi. Hatta varyant bir kez daha varyant geçirerek delta Plus bile oldu. Peki aşılamanın arttığı bu süreçte, varyantların etkisi ile vaka sayılarında bir artış yaşanabilir mi? Aşının varyantlar üzerine etkisi merak konusu olmuştu, bu konularda değerlendirmeler yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener virüsün Delta varyantının etkilerini anlattı. Şener diğer varyantlara göre bulaşıcılık oranı daha da yüksek olan delta varyantının yüzde 97 oranında bulaşma riski olmasına dikkat çekti.

Alper Şener, ‘’ Varyantın etkisi ile bulaşıcılığın artmasının vakalarda yansıması dikkat çekti. Özellikle Avrupa'da Mayıs 2021 sonrasında Delta varyantı sadece bir ayda, Avrupa’da baskın hale gelmeye başlamış şimdi oranlara dikkat İngiltere %95, Rusya %99, Portekiz %98,  Almanya %15,  İtalya %26, Fransa %6.9, Belçika %16, ABD %31’’ olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Aşıların varyant etkinliğine bakıldığında ise Biontech Delta için 1. Dozda %33, 2.Dozda % 80 koruyuculuğu olduğunu açıkladı. Ayrıca Şener Delta varyantı Türkiye'de görülmeye başlamasının ardından, Bulaştırıcılığı daha yüksek, hastaneye yatış ve hastalık seyri daha sıkıntılı olduğunu söyleyen Şener; sözlerinin devamında ‘’Türkiye'de uygulanan aşıların etkinliğine bakıldığında Biontech yaklaşık %88 etkili görülüyor. Diğer aşılarda etkinlik daha düşük olduğu tahmin ediliyor çünkü verisi az’’ dedi.  Ayrıca bu zamana kadar Türkiye'de 26 ilde Delta varyantı görüldü. Vaka sayısı 138'den 224'e çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşılamasında hatırlama dozunun 60 yaş üzeri kişiler ile sağlık çalışanları için uygulanmasının gündemde olduğunu açıkladı. Delta varyantlı vaka sayısının 224’e çıktığını belirten Bakan Koca, "Delta plus daha yok ama delta varyantı artıyor. 138 sekansı belirlenmiş hastadan bahsetmiştim, şu an 224'e çıktı. 16 ilde görülen Delta varyantı, şu an 26 ile yükseldi. Delta varyantlı vakaların 134'ü İstanbul'da" demişti.

“BİONTECH’DE İKİ DOZ ARASI KISALABİLİR”
BioNTech’de iki doz arasının 6 haftadan 4 haftaya çekilebileceğini belirten Bakan Koca, bu durumun yarın Bilim Kurulu’nda gündeme geleceğini söyledi. “Elimizde yeterli aşımız var” diyen Koca, 60 yaş üstü vatandaşlara hatırlatma dozunun nasıl uygulanacağının da Bilim Kurulu görüşüleceğine dikkat çekti. Ayrıca Bakan Koca müzik kısıtlamasının da kalkacağını belirtti: "Biz bütün kısıtlamaların kalkmasından yanayız, bu da kalkacak." dedi. Şehir hastanelerine ilişkin iddialara da yanıt veren Koca, “Hastanelerin, binaların satışı, devri söz konusu değil. Hastaneler de binalar da arsalar da devletindir" dedi.


Kaynak: Haber Merkezi