24-26 Mayıs 2021 tarihleri arasında Ege Bölgesi Mimari ve Kültürel Değerleri ana temasıyla 2. Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresi düzenlenmeye başlandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi ve İzmir Kavram M.Y.O koordinasyonunda Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO), UNESCO Türkiye Komisyonu, İzmir Rehberler Odası (İZRO) ve Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER) destekleriyle, 24-26 Mayıs 2021 tarihleri arasında Ege Bölgesi Mimari ve Kültürel Değerleri ana temasıyla 2. Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresi düzenlenmeye başlandı.

Kongre Başkanlığını Karabük Üniversitesi Turizm Fakültesinden Prof. Dr. Nuray Türker ve İzmir Demokrasi Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden Prof. Dr. Hakan Doygun’un yaptığı kongreye ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Suat Uğur, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Prof. Dr. Nuray Türker, kongrenin amacı, konuları ve programı hakkında bilgiler verdi. “Turizm faaliyetlerinin ana konusunun oluşturulmasında şüphesiz kültür ve kültürel mirasın çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Coğrafyamız Trakya ve Anadolu toprakları bu anlamda tarihte binlerce yıllık bir geçmişe sahip olması nedeniyle kültürel miras olgusu açısından çok önemli bir yer atfetmektedir. Çok disiplinli bir bilim olan turizm, mimarlıkla beraber değerlendirildiğinde bu kongrenin temasının daha iyi anlaşılabileceğine inanıyoruz” dedi.

“Türkiye’nin dünyada cazibe merkezi haline gelmesi tesadüfi değildir”
Kongre organizasyonuna 10’dan fazla üniversiteden akademisyenler ile bağımsız araştırmacılar tarafından hazırlanan Mimarlık ve Kültürel Miras’a yönelik 90 çalışma sunulacak. Kongre organizasyonu kapsamında panel ve uzman konuşmaları da gerçekleşirken organizasyon hakkında  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Oğuz Diker, ‘’Binlerce yıllık tarihe sahip kadim değerlerle bezeli kültürel birikimin tezahürü olarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin bu özelliği ile dünyada cazibe merkezi haline gelmesi tesadüfi değildir. 2. Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresi Ülkemizin sahip olduğu Mimari ve Kültürel değerlerin araştırıldığı, kamuoyu ile paylaşıldığı bir platform olarak topluma ve bilime faydalı olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

“Mimarlık turları kentlerin turizm programlarının önemli ve değişmez parçalarındandır”
Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu, ‘’Dünya ekonomilerinin kalkınmasında önemli yeri olan turizm sektörü “sürdürülebilirlik” ve “marka oluşturma” kavramları ile hızlı bir değişim sürecine girmiştir. Bir kesim, tarihi ve toplumsal değerleri koruyarak gelecek nesilleri gözetmeyi hedefleyen bir turizme yönelirken; diğer bir kesim de, turizm pazarında markalaşabilecek değerlere sahip bölgeler oluşturabilme çabasındadır. Bu bağlamda mimarlık, her ne kadar ülkemizde henüz sıklıkla tartışılmasa da, dünyadaki turizm hareketi içinde önemli bir yer tutmaktadır. Pek çok gelişmiş ülkenin turizm potansiyelinin büyük bir bölümü mimarlık ürünlerine yöneliktir. Bu nedenle, mimarlık turları bu kentlerin turizm programlarının önemli ve değişmez parçalarındandır. Üstelik sunulan ürünler, taşıdıkları büyük tarihî değerden ötürü çekim yaratan başyapıtlar kadar, güncel, modern, çağdaş yapılardan da oluşur. Bu kongrede Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası olarak yer almaktan ve katkı sağlayabilmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz ‘’ dedi.

İbrahim Akın Kazancı