Sağlık Bakanlığının Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına göre Tam Kapanmaya girildikten sonra vaka sayılarının azalması ile risk haritasında çok riskli alanlarının da bir miktar azaldığı gözlemlendi.

Çanakkale’de yaşanan Kovid-19 vaka artışlarının tam kapanmanın ardından azalması ile birlikte azalan vaka Hayat Eve Sığar Uygulamasında riskli alanlar bölümüne de yansıdı. Yansıyan haritaya göre kırmızı alanlar azalırken diğer ilçelerde de azalma gözlemlendi. Çanakkale merkezde azalan vaka sayıları, Kepez beldesi, Güzelyalı köyü, ve Dardanos mahallesinde de azaldığı saptandı. En az vakaların olduğu ilçeler arasında Gökçeada Bozcada, Eceabat ilçeleri olduğu görülüyor. Diğer ilçelere göre nerdeyse hiç yüksek risk olmayan bu ilçelerde vaka sayılarının az olduğu tahmin ediliyor. Vaka sayılarının diğer ilçelere göre fazla olduğu ilçelerin başında ise Lapseki, Biga, Gelibolu, Çan ilçeleri olduğu gözleniyor.

Vakalar Nerden Nereye Düştü?
17-23 Nisan tarihleri arasında 100 bin nüfusta en çok vakanın görüldüğü iller İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ ve Kırklareli olmuştu. 'İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı' tablosunda 100 bin kişide görülen vaka sayısı geçtiğimiz hafta 962,928'e yükselen Çanakkale, bu artış hızıyla Türkiye birinciliğine yükselmişti. Çanakkale'de vaka sayıları, 8 Şubat'tan 16 Nisan'a kadar geçen süreçte 26 kat artmıştı. Korkutan artışlar sonrası Çanakkale Valisi İlhami Aktaş öncülüğünde toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, yeni ek tedbirler alınca vaka sayılarında kısmi düşüşler yaşanmıştı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca 3 Mayıs Pazartesi günü yaptığı açıklamada Çanakkale'deki vaka sayılarının yüzde oranında düştüğünü belirterek, "Çanakkale'de 135 filyasyon ekibimiz görev yapıyor. Bu ilimizde de vaka düşüş oranımız Edirne gibi yüzde 50. Yatak doluluk oranımız yüzde 42. Yoğun bakım yataklarımızın ise yüzde 69'u dolu.

İbrahim Akın Kazancı