Türkiye Rusya menşeili Sputnik V aşısını Türkiyede üretme konusunda karar verdi.  Rusya Doğrudan Yatırım Fonu RDIF, Viscoran İlaç ile Sputnik aşısını üretmede anlaştı. Rusya’nın yaptığı açıklamada, Viscoran İlaç'ın önümüzdeki aylarda birçok tesiste aşıyı üretmeyi hedeflediği belirtildi.
Rus aşısının Türkiye’de üretimi gerçekleşirse Pandemi sürecinde ne gibi olumlu etkileri olur?
 
Türkiye ile Rusya arasında Sputnik V koronavirüs aşısının Türkiye'de üretilmesine yönelik anlaşma sağlandı. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, yazılı açıklamasında Türk Viscoran İlaç’ın aşının yerlileştirilmesi çalışmaları yürüttüğünü ve önümüzdeki aylarda birçok tesiste aşıyı üretmeyi hedeflediğini açıkladı. Viscoran İlaç, diğer Türk ilaç üreticileriyle de ortaklıklar kurulmasında yardımcı olacak.

Rus Aşısı ile ilgili değerlendirme yapan Doktor Özgür Çalım, ‘’Türkiye'de Pandemi’nin etkilerinin daha fazla hissedildiği bir süreçteyiz. Her gün vaka sayısı 40 binlerden fazla aşılama ve bağışıklık oluşturmak elbette bu süreçte en temel ene önemli nokta bunun içinde aşılama lazım. Şu an için yaşlı nüfusun büyük bir kısmı aşılansa da Pandemi etkisinde kalan hala geniş bir nüfus var. Pandemi’ den kurtulmak için daha fazla aşıya, daha çok kurallara ihtiyacımız var. Aşı olanlar hasta olmayacak diye bir şey yok ama herkes daha az hasta olursa herkes bağışıklık kazanarak bu vaka sayılarını yavaş yavaş aşağıya indirecek. Ondan en önemli şey aşılama. Aşılama işlemlerini yaza kadar hız kazandırmamız lazım. Ne zaman aşılamada yüzde 50 oranına yaklaşırız? Özellikle aktif hareketli nüfusta bu sayı aşılama sayısı artarsa o zaman herkes için daha olumlu bir netice kazanırız. Dikkat edin, yaşlı nüfus aşılandı ama dışarı çıkmada yine en ağır kısıtlama altında, toplum bağışıklığı dediğimiz şey çok önemli. Yaşlıların aşı olması dediğim gibi hasta olmayacağı anlamına gelmez, ağır hasta olmayacaklarını ortaya koyabilir. Yerli aşılama da eğer hız kazanırsa bu süreçte vaka sayıları daha azalması mümkün olur. Bu azalmanın daha kalıcı olması için tedbirlerinde artması lazım. Toplu taşımada, sosyal ortamlarda ve diğer mecralarda bunlar birbirine disiplinli bir şekilde de ilerlemeli, Rus aşısı bence gayet olumlu bir anlaşma ile bu süreçte bir kapı aralanmış umarız Haziran’a kadar üretim ve ilk dozlar elde edilir ve kendi aşılarımızı rahatlıkla kullanabiliriz” dedi.

Sputnik V Hakkında
Sputnik V, toplamda 3 milyardan fazla nüfusa sahip 61 ülkede tescil edildi. Sputnik V aşısı, 5 Aralık 2020 ile 31 Mart 2021 tarihleri arasında Rusya'da aşının her iki dozu ile aşılanmış olanlar arasında yapılan araştırmadan elde edilen korona virüs enfeksiyon oranına ilişkin verilerin analizine göre yüzde 97,6 etkinlik gösterdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 22 Nisan'daki Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısından sonra Türkiye'de yakın zamanda Sputnik V aşısının da devreye alınacağını belirtmişti.

İbrahim Akın Kazancı