Sağlık Bakanlığı’nın son birkaç günde paylaştığı Covid-19 bilgilendirme sayfasındaki Türkiye’nin güncel koronavirüs tablolarında vaka sayısında azalma gözlemlendi.

Tabloya göre son 24 saatte 339 kişi koronavirüsten hayatını kaybetti, toplam can kaybı 38 bin 11’e yükseldi. Toplamda 45 milyon 623 bin 978 test yapıldı. Bugün yapılan 281 bin 183 testten, 40 bin 596 yeni vaka sayısı, 2 bin 905 de yeni hasta sayısı olduğu belirtildi. Bu vakalara göre 60’binlerin üstüne kadar çıkan vaka sayısı 40 binlere kadar indiği gözlemlendi.


Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı Covid-19 güncel koronavirüs tabloları paylaşımlarında birkaç gündür azalma yaşanması dikkat çekiyordu. Vaka sayısının azalması ile yorumlarını açıklayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper azalan vakalar için önemli değerlendirmeler yaptı. izmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, vaka sayısındaki azalma ile ilgili olarak, ‘’Artış hızının azalması, iyiye işaret ama sevinmek için çok erken’’ dedi.

Alper Şener; ‘’Günlük vaka sayısı hızlı düşmeye devam ediyor, Ağır hasta sayısı artıyor, ölüm sayısında, test pozitiftik oranı da, bir kaç günlük değerlendirme çok sağlıklı değil. Haftalık değişime göre birkaç grafik paylaşmakta yarar var. Ve 2. Grafikte Şubat üçüncü haftadan sonra. Haftalık ortalama vaka sayısı Şubat'ta 7bin civarı iken Nisanda 50bin artış çok fazla. Ve 4. Grafikte, Şubat üçüncü haftada test pozitiftik oranı yüzde 6’lardan yüzde 19’lara gelmiş. Sonuç- artış hızının azalması, iyiye işaret ama sevinmek için çok erken’’ dedi.

İbrahim Akın Kazancı