İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, salgınla mücadelede son durumu paylaştı. “Günlük hasta ve ölüm sayısı ne yazık ki artacak” diyen Şener, “Türkiye’nin salgın ile mücadele planında,  yasak ve kısıtlamalarda sorun yok, uyum sorunu var’’ şeklinde değerlendirdi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener,  ‘’Hastane yatak sayısı ve yoğun bakım yatağında sıkıntı görünmüyor, ama solunum cihazı ihtiyacı mevcudun üstüne çıkabilir’’ diyerek uyarıda da bulundu. 

Şener paylaştığı gönderide şu ifadelere yer verdi: ‘’ Birkaç grafik paylaşacağım. Önemli projeksiyonla, bugünkü aşılama hızı ile yapılmıştır. Günlük hasta, ölüm sayısı ne yazık ki artacak.21 Mayıs’a kadar daha pike ulaşmamış olabiliriz. Grafik 1 ve 3. Hastane, yatak sayısı ve yoğun bakım yatağında sıkıntı görünmüyor, ama solunum cihazı ihtiyacı mevcudun üstüne çıkabilir.21 Mayıs’a kadar grafik 2. neden böyle oldu? Çok basit bir istatistik. Salgını kontrol altına almakta kullanılan maske uygulamasına istenilen uyum oranı yüzde 94-96,  bizde en yüksek olduğu zaman yüzde 88’miş. Şubat 21’den sonra uyum düşmeye başladığında hasta sayısında da artış olmuş. Hep dediğim gibi, Türkiye’nin salgın ile mücadele planında, yasak ve kısıtlamalarda sorun yok. Uyum sorunu var. Aşılama hızımızı arttırma durumunda bu senaryo değişebilir.’’

Ölüm oranları ile ilgili dikkatleri çeken bir değerlendirme yapan Şener, “Covid 19 Türkiye 3. zirveye koşar adım diyerek birinci; 2020-Mart-Nisan. Toplam ölüm 3.174” dedi. Şener ikinci; 2020- Kasım- Aralık toplam ölümün 10.628 olduğunu, üçüncü; 2021-Mart –  Nisan (daha bitmedi) toplam ölümün 9.103 olduğunun altını çizdi.

İbrahim Akın Kazancı