İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener Rus menşeili Sputnik aşısı ile ilgili değerlendirme yaparak, ‘’Erken kullanım onay yaklaşık 60 ülkede var’’ diyerek aşının yaygınlığını vurguladı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener Rus menşei aşı hakkında değerlendirme yaparak, ‘’Erken kullanım onay yaklaşık 60 ülkede var, ama halen EMA ve FDA onayı yok. Avrupa Birliğinde bir hareketlilik var, çünkü aşı sıkıntısı var’’ dedi.

Şener sosyal medyadan yaptığı değerlendirmede şunları ifade etti: ‘’Sputnik- V Aşısı Viral vektöriyel bir aşı- Astra Zeneca ve J&J gibi, diğerlerinden farkı iki adenovirüs içermesi- önceden olan adenoviral immüniteyi yenmek için, Ad26 ve Ad5 içeriyor- adenovirüs- 21 gün ara ile veriliyor...ilk dozda T hücresel yanıt, ikinci dozda booster etki hedef...etkinlik diğerleri arasında oldukça iyi, Astra Zeneca - %76, J&J - % 85.4, Sputnik -%92, Moderna- % 94,1, Biontech- % 95, Sinovac - % 51- % 91 arası Erken kullanım onay yaklaşık 60 ülkede var...ama halen EMA ve FDA onayı yok. Avrupa Birliği’nde bir hareketlilik var, çünkü aşı sıkıntısı var. Varyant etkinliğinde en önemli nokta olan aşıdan kaçabilme, E484K mutasyonu olanlara etkisinin iyi olduğunu gösteren çelişkili çalışmalar var. Ama şu net; İngiltere varyantında etkin, Brezilya varyantında da benzer sonuçlar ama Güney Afrika sınırda, zaten hepsinde benzer sonuçlar var. Saklama koşulları -18C yeterli. Belirgin yan etkisi yok, tartışmaya açık’’ dedi.
Hasan Sami Er