Apple, "Spring Loaded" ismini verdiği etkinlikte herhangi bir eşyayı takip etmeye yarayan yeni AirTag cihazını duyurması Apple kullanıcılarını heyecanlandırdı. Peki bu cihaz ne işe yarıyor? Teknoloji ve Bilişim Uzmanı Emre Karadağ ile değerlendirdik.

Apple, şirketin yazılımları ve hizmetleriyle birlikte çalışacak yeni eşya izleyici modelini tanıttı. AirTag olarak isimlendirilen cihaz, küçük ve dairesel bir etiket olarak karşımıza çıkıyor. Apple'ın iOS'taki "Find My" uygulaması içindeki öğeleri izlemenize olanak tanıyan AirTag, anahtarlar veya cüzdanlar gibi öğeleri izlemek için kullanılacak ve eşyanızdan uzaklaştığınızda veya kaybettiğinizde sizi bildirimle uyaracak. AirTag; yerleşik bir hoparlör, ivmeölçer, Bluetooth LE ve kullanıcı tarafından değiştirilebilen bir pil içeriyor. Apple ayrıca, AirTag bataryasının bir yıla kadar ömrü olduğunu ve NFC özelliğini de desteklediğini söylüyor.

Bilişim Teknolojileri Uzmanı Emre Karadağ yeni çıkan cihaz hakkında ‘’Hayatı kolaylaştıran bir cihaz olacak’’ dedi. Karadağ, ‘’Bu cihaz bence çok iyi bir gelişmeyi getirdi. Bu gelişme öyle bir şey ki artık unuttum ve kayıp ettim sorunları azalacak. Düşünün bu sayede istediğiniz cüzdan, çanta hatta bakarsanız araç bile takibi kolay olacak bu fiyata bu cihaz gayet alıcısı olacaktır. Bahsedersek üründen Evet Apple AirTag’in bünyesinde bir U1 çip barındırıyor. U1 çipin merkezinde ise çok hassas iç mekan konum belirleme sunan Ultra Geniş Bant teknolojisi yer alıyor. Apple bu yeni donanımı şu şekilde açıklıyor: “Apple tasarımı yeni U1 çip, uzamsal farkındalık için Ultra Geniş Bant teknolojisinden yararlanıyor. Bu teknoloji sayesinde destekli iPhone modelleri, U1 özellikli diğer Apple aygıtlarının yerini tam olarak tespit edebiliyor. GPS teknolojisinin oturma odanıza ölçeklendiğini düşünün. AirDrop ile birine dosya göndermek istediğinizde iPhone’unuzu onun iPhone’una doğrultun, listenin başında o kişi belirsin.” Bu altyapı ile ayarladığınız AirTag’iniz yakındaysa, iPhone’unuz Tam Konum Bulma özelliği ile sizi doğrudan ona yönlendirebiliyor. Ultra Geniş Bant teknolojisi sayesinde AirTag ile aranızdaki mesafeyi ve hangi yöne gitmeniz gerektiğini görebiliyorsunuz ve bu da çok kullanışlı görünüyor.’’

İbrahim Akın Kazancı