Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti. Google’ın genel arama hizmetleri pazarındaki hakim durumunu kötüye kullanarak kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerini rakiplerini dışlayacak şekilde öne çıkardığı iddiasıyla ilgili soruşturma tamamlandı. Buna göre Google'a 296 milyon 84 bin 899 lira 49 kuruş idari para cezası verildi. Bu ceza ne anlama geliyor? Bilgi Teknolojileri öğretmeni ve Bilişim uzmanı Emre Karadağ’a Sorduk

Rekabet Kurumu'nun Google'a yönelik başlattığı son soruşturmasında karar açıklandı.
Arama motoru devi Google, sonuçlarda rakiplerini dışlamakla suçluyordu. Arama ve konaklama fiyatı sorgularında Google'ın kendi hizmetlerini bu alanlarda hizmet veren diğer şirketlerin önüne koyduğu temel tartışma konusu.  Google avukatları, Mart ayının sonunda söz konusu iddialara karşı sözlü savunma yapmıştı.  Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd Şti, Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc. avukatları şirketin rekabeti bozmadığını iddia etmişti.  Şikayetçi taraf da Google'nın yerel arama hizmetleri pazarındaki rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığını öne sürmüştü.
Buna göre Google'a 296 milyon 84 bin 899 lira 49 kuruş idari para cezası verildi. Kesilen cezaya karşı Google'dan yapılan açıklamada, "Seyahat veya yerel hizmetler özelinde aramalar söz konusu olduğunda, kullanıcıların başka bir web sayfasına verilen sadece bir linkten ziyade kendilerine yardımcı olacak bilgileri almak istediği, yapılan testlerde de tutarlı şekilde ortaya konuyor. Biz de, bu nedenle bilgi gösteriminin rezervasyon seçenekleri, haritalar, fiyatlar veya fotoğrafları içeren yeni yollarını geliştirdik. Bu gibi ilgili sonuçların sunulması, daha fazla seçenek ve rekabet yaratırken, bir yandan da web ’deki sitelere ve işletmelere her gün milyarlarca ücretsiz ziyaretin gerçekleşmesini mümkün kılıyor. Kararı inceleyip her zamanki yapıcı yaklaşımımızı sürdürerek Rekabet Kurumu ile çalışmaya devam edeceğiz." Şeklinde açıklama yaptı.

Bilgi Teknolojileri öğretmeni ve Bilişim uzmanı Emre Karadağ İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, ‘’Rekabet Kurumu'nun Google'a yönelik başlattığı son soruşturmasında Google’u sonuçlarda rakiplerini dışlamakla suçluyordu. Arama ve konaklama fiyatı sorgularında Google'ın kendi hizmetlerini bu alanlarda hizmet veren diğer şirketlerin önüne koyduğu üzerinden eleştiriliyordu. Zaten bu kavram üzerinden haksız rekabet yaptığı söyleniyor. Google kendine reklam veren şirketlere öncelik vererek onu bir adım öteye attığı söyleniyor. Bu dedikleri doğru mu? derseniz eğer evet doğru, gerçekten öyle bir şey var. Düşünsenize bir şey alacaksınız yazdınız ilk çıkan ürüne tıklarsınız genel bunu yapar. Belki biraz merak eden o sayfaya komple bakar sonra diğer sayfa ama en son sayfadakinin şansı sizce var mı? Yok nedeni nedir çünkü o son sayfadaki reklam vermemiştir. Olayın aslı bu işte, reklam ve para bu piyasa düzeninde her şeyi belirliyor, belirlemeye de devam edecek rekabete aykırı işlem yapıyor ama istediğini elde ettiği için olaya bu yönden bakıyor. Bu ceza ile Google vazgeçecek hali yok, bence asıl olay da bu zaten google rekabet edecek bir rakip bulamadığımız için daha o çok ceza alır bizde çok ceza yazarız’’ dedi.
İbrahim Akın Kazancı