Pandemi’nin yol açtığı belirsizlik ve artan yağ talebi gerekçe gösterilerek Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talebiyle, Ticaret Bakanlığı dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yasak getirildi. Karara göre, Türkiye'den 31 Ekim 2021 tarihine kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihraç edilemeyecek. İhracatçıların tepki gösterdiği, tüketicinin lehine görünen karar gündeme oturdu.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığının talebi üzerine 20 yıl aradan sonra zeytinyağının dökme olarak ihraç edilmesine yasak getirdi. Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede , ‘’Bizim ülke içinde yağ açığımız var, tüketmek için dışarıya yeteri kadar satılmamasının temelde bir yanlışlığı yok diye düşünüyorum. Satacaksak, kendi markamız olarak satmamız doğru “ dedi.

Hicri Nalbant, ‘’ Türkiye'nin ciddi derecede yağ açığı var biliyorsunuz. Ayçiçek yağını da dışardan getiriyoruz yeteri kadar üretim yapamıyoruz. Zeytinyağını da, içeride ayçiçek yağının yerine ikame etsek tüketsek bizim yağ ihtiyacımızı karşılamış oluruz. Dışarıya zeytinyağı satamayız, doğru bulmuyorum, çünkü bu Pandemi koşullarında da bütün ülkeler önce kendi gıda güvenliklerini sağlıyorlar, salgın döneminde birçok ülke ihracatta belli sınırlamalar getirdiler hal böyle olunca zeytinyağında da bizim yağ açığımız var ülke içinde tüketmek için dışarıya yeteri kadar satılmamasının temelde bir yanlışlığı yok diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“BİZİM YAĞIMIZI PAKETLEYİP, KENDİ YAĞLARI GİBİ SATIYORLAR”
“Ülke dışına biz hep genel olarak dökme zeytinyağı satıyoruz” diyen Nalbant, “ İtalya mesela geliyor bizden dökme zeytinyağı alıyor. Diyelim litresini 20 liradan alıyor, paketliyor sanki kendi yağı gibi satıyor. Yani biz bu şekildeki bir pazarlamadan ülke olarak zarar ediyoruz. Kendi ürünümüzü kendi markamız olarak satmamız doğru olur satacaksak da ki söylediğim ülkenin yağ açığı var. Ülkenin tüketimini teşvik etmek lazım, insanlara zeytinyağının önemini anlatmak lazım, Ayçiçek yağlarına diğer yağlara göre, çok sağlıklı bir yağ. Zeytin çok önemli bir ürün dünyada her yerde olan bir ürün değil nerde yetişiyor işte Akdeniz'de İspanya, İtalya, Yunanistan Türkiye bu kuşakta bir de Tunus Suriye'ye doğru gidiyor başka da çok yok. Zeytinyağı dediğimiz şey aslında bir meyve suyu, yani bir meyve zeytin, mesela ayçiçeğini sıksanız bir yağ elde etseniz onu doğrudan kullanmazsınız onu rafine etmeniz lazım. Ama zeytinde öyle değil zeytinde zeytini sıkınca çıkan kısmı hemen kullanabilirsiniz, Zeytin şifahi ve sağlıklı bir ürün dünyada birçok ülke bunu fazlaca kullanıyor. İtalya'da yıllık onlarca litre kullanıyor, bizde çoğu şehirde bölgede kullanılmıyor. Ege’de Marmara ve Akdeniz'de fazlasıyla kullanılıyor yemekte ve salatalarda, dışarıya satılmazsa fiyat düşer başka bir konu, zeytin üreticisine ve yarımın birçok kesimine destek olmamız lazım, destek oluyor muyuz? Hayır olmuyoruz. Gayrisafi hasılamızın en az yüzde biri kadar tarıma destek verilmeli, tarım çerçeve yasası böyle diyor ama biz bunun yarısını bile veremiyoruz. Unutmayalım üretici her alanda üretmeye devam ederse ürünleri pahalıya almayız, üretim her geçen gün azalırsa mesela zeytin ve zeytinyağı üretimi böyle devam ederse o zaman işimiz gelecek yıllar zorlanır. Yağ açığı kesinkes artar’’

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı