Merkez Bankası bu kararı ile neyi amaçladı ve önümüzdeki aylarda dünya sıralamasına göre yükselen ülkemizdeki faizler artmaya devam eder mi? Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay İşte Çanakkale Gazetesi için değerlendirdi.
 
Merkez Bankası, Naci Ağbal’ın başkanlığa getirilmesinden sonra gerçekleştirilen ilk toplantıda 475, ikinci toplantıda ise 200 baz puan olmak üzere toplamda 675 baz puan faiz artışına giderek politika faizini yüzde 10.25’ten, yüzde 17 seviyesine çekmişti. Ocak ve şubat aylarında yapılan toplantılarda ise faiz oranını değiştirmemişti.
Toplantı sonrası Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:’’ Genişleyici parasal ve mali politikalar ile aşılama sürecinde yaşanan olumlu gelişmelerin etkisiyle küresel büyüme görünümünde iyileşme ve uluslararası emtia fiyatlarında artış görülmektedir. Yükselen küresel enflasyon beklentileri, gelişmiş ülke para politikalarına ilişkin belirsizliklere ve küresel finansal piyasalarda dalgalanmaya yol açmaktadır. 2021 yıl sonu tahmin hedefi dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmeye devam edilecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.’’
Faizler ile ilgili değerlendirme yapan Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay, ‘’Faizlerin düşmesi yakın zamanda ekonomik koşullarda zaten pek mümkün değil. Kısa vadede artan döviz etkisi faizleri bir noktada kalmasını zorunlu kılıyor. Bu piyasanın mecburi durumu tabii bu böyle bizim ülkemizde şu süreçte para dengesini en belirleyen unsur faiz ve döviz ilişkisi bu ilişkinin artık rayına oturması için herkes bekliyor. Pandemi sürecinde azalan döviz rezervleri ve diğer diğer değişkenler faizlerde Merkez Bankasına bir şeylerde zorunlu adımlar yapmasına sebep oluyor. Tabii her zaman finans ve mevcut koşullar olumlu adımlar atmaya izin vermiyor, bazen sıkıntılı süreçlere karşı adımlar atmanız gerekebilir. Dikkat ederseniz zaten; ‘’Yükselen küresel enflasyon beklentileri, gelişmiş ülke para politikalarına ilişkin belirsizliklere ve küresel finansal piyasalarda dalgalanmaya yol açmaktadır.’ açıklaması bu süreçte belirsizlik nedeni ile neler beklenir bu da merkez bankasının ve diğer finans yatırımcılarının nasıl konumlanacağını belirsiz oluyor’’ dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı