Çanakkale’nin simgesi Aynalı Çarşı Koronavirüs tedbirleri yüzünden 18 Mart Şehitleri Anma ve Deniz Zaferleri öncesinde bomboş görüntüsüyle dikkat çekti.

Çanakkale Türküsü'nde adı geçen, 130 yıllık tarihiyle ve geniş ürün yelpazesiyle her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Aynalı Çarşı, koronavirüs nedeniyle bomboş kaldı. Her sene 18 Mart’ı dört gözle bekleyen esnaf bu sene salgın nedeniyle iş yapamadığını belirtti.

Mart ayında ilk kez görülen Covid-19 vakasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen salgın riski devam ederken,  18 Mart’ta beklenen turlar ve yoğunluk da hayal oldu. Ürünleri ederine satmaya çalıştıklarını belirten Aynalı Çarşı esnafı, “Zor zamanlardan geçiyoruz” dediler.
 
Aynalı Çarşı Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Ar: ‘’Geçen sene zaten hiç satış olmadı. 1 Hazirana kadar dükkânlarımız büyük ölçüde kapalıydı. Geçen gün bir fotoğraf paylaştım Aynalı Çarşı’dan,  hiç kimse yoktu, esnafın dışında bir Allah'ın kulu yoktu ben o fotoğrafı saat 12’den sonra yayınladım. Düşünün yani o fotoğraf her şeyi anlatıyordu. 18 Mart ile ilgili törenler olmayınca şimdi kimse gelmiyor, resmi personel biliyorsunuz geliyordu önceki yıllarda daha yoğun gelirdi, onlar da bizim için ayrıca hareketlilik sağlıyordu, ticaret anlamında güzel oluyor. Hem onlar geliyor işleri için görevlerini yapıyor, hem de giderken bir şeyler alıyorlardı. Bu sene o kadar olmasa da yine personel gördüm bir miktar asker ve polis sayılabilir. Ama alışveriş anlamında hiçbir şey yok.   Ürünlere bakanlar, çarşıda dolaşanlar var ama almıyorlar. Bu son bir yılı göz ardı edip zaten ürünleri sırf paraya çevirmek için az bir fiyata sattığım ürünleri göz ardı edip daha az paraya olmayacak paralara almak isteyince üzülüyoruz. Örneğin bir kutusu 20 TL olan ürünü 2 kutusunu 20 TL’ye almak istiyorlar. Zaten kazancımız yok. Şu an satış yaptığımız fiyatlar bir önceki yılın fiyatları zaten o zamanda ondan önceki yıla aitti, 18 Mart dönemleri biraz kalabalık oluyordu, ama bizim asıl işimiz Mart’ın sonu gibi başlardı havalarında ısınması ile 23 Nisan’a doğru başlardı, okul ve rutin geziler olurdu. Elbette bir iki gün 18 Mart’ta da dışardan gelen misafirler olurdu. Ama bizim asıl sezonumuz Nisan’dan sonra başlardı. Hiç satış yok 20 TL’ye 6’lı kase satıyoruz. Pakette satılmıyor tanesi 5 TL ye geliyordu. Kutuyu da parayla aldık. Kutuya da 1.5 TL verdik. 30 TL olacak ürünü 20 TL'ye satıyoruz.  2018-2019'da yaptırdığım ürünüm, şuanda satışımız yok 10 TL’lik satış yaparsak satışımız var. Geçtiğimiz yılların cirosuna şu anda ulaşmak mümkün değil. Bir oran vermek zor ama Yüzde 60-70'den fazla azaldı. Bizim için sadece 18 Mart değil genel olarak sezonumuz ile ilgili geçen sene bu sezonu evde geçirdik. 1 Haziran’da geldik ufak ufak hareketlilik başladı. Temmuz biraz hareketliydi, Ağustos öyle ondan sonra yine kesildi. 2ay diğer ayın giderlerini toparlayamaz ki. İşin açıkçası ben sezon ile öngörülerim olurdu ama bu sene için öngörüm yok, önümüzü görmüyoruz, benim gibi değer arkadaşlarında gördüğünü düşünmüyorum. Bu iki aylık bir süreç olsa sıkarız dişimizi her şeyi ortaya koyup direniriz. Ama tamamen belirsiz bir durum. Yazın bitecek denildi daha da arttı vakalar, artı, tam aşı geldi dediler bitti, mutasyona uğradı bulaşma hızı arttın nisandan sonra ne olacağı bilmiyorum. ‘’

“ELİMİZDE OLAN ÜRÜNLERİ EDERİNE SATMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Aslı Sayılgan; ‘’Satışlardan bahsetmek çok zor, satış yok çünkü bakış var genelde bakıyorlar, almıyorlar elbette Pandemi en büyük sebep ekonomik etkiler buna tuz biber oluyor. Yani elimizde olan ürünleri ederine satmaya çalışıyoruz. Ne kadar sürecek onu da bilmiyoruz durum iyi gözükmüyor yani, geçtiğimiz Pandemi öncesi 18 Mart ile kıyaslanamaz, imkanı yok bakın çarşıyı gezin en fazla 4 gezen bulursunuz bununda birisi belki alacak ama burada kaç tane dükkan var. Aynalı çarşı  esnafı olarak zor zamanlar geçiriyoruz’ dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı