Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık Çanakkale Merkez İlçe Binası Toplantı Salonunda düzenlediği basın toplantısı ile Çanakkale ve ülke gündemi ile, Corona Virüs sürecini ve aşılamayı  değerlendirdi.

Çanakkale’de Covid-19 vakaları ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan CHP merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, “Rakamları açıklarsak kamuoyunu manipüle etmiş oluruz. Genelde bir önceki yıl ile bu yılki vefat sayılarını kıyasladığımızda ortaya somut bir şey çıkıyor. O da geçen seneye göre Çanakkale’de vefat oranlarının iki katı olduğu ortaya çıkıyor” dedi. Covid vakalarında hükümetin yeterince halka ve esnafa destek olmadığına dikkat çeken Ali Uyanık,“Corona virüs salgınıyla zaten sıkıntıda olan yaşam, işleyiş, çalışma hayatı her anlamda aksamaya girdi. Bu yönetilmesi zor olan zaten tecrübesizliği kaldıramayacak olan durum beş maskenin dağıtılamaması ile başladı. Bugün artık dünya genelinde ciddi aşılama süreci başladı. Ancak halen Çanakkale’de kaç kişi aşılandı, kaç kişi aşılama programı dahilinde, bu takvim ne zaman gerçekleşecek, yani biz Çanakkale’de ne zaman özgürce eşimiz dostumuzla bir araya geleceğiz? Bilmiyoruz. Maalesef duyumlar ve oldubittilerde bir şeyler yürütülmeye devam ediliyor. Ölen ölür kalan sağlar bizimdir anlayışı ile aşılama sürdürülüyor. Pandemi sürecinde aşılama takviminin net, şeffaf, en azından bundan sonraki kısım ile ilgili açık ve net olmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
“Çanakkale’de kaç kişi aşılandı bilmiyoruz”

Uyanık İlk olarak 2 Şubat 2020 yılında gerçekleştirilen CHP Merkez İlçe Kongresinin ardından geçen bir yıllık süreci değerlendirdi. Bir yıllık süreci zorlu bir süreç olarak tanımlayan Uyanık açıklamasında, “İlçe kongresini yaptığımız 2 Şubat 2020’den bu yana  yaklaşık bir yılımızı doldurduk.  Zaman çok hızlı geçiyor demeden bu yıl da hem çok yavaş, hem çok ağır, hem de çok üzücü geçiyor. İlçe Kongremizi yaptığımız o süreçten bu yana takiben 23 Şubat’ ta İl Kongremizi, Pandemi şartlarından dolayı ertelenen ve 26 Temmuz 2020’ de  37. Olağan Kurultayımızı yaparak  parti içi seçimler sürecini tamamladık.  Bu arada Mart ayı itibari ile ülkemizde de ortaya çıkan Covid-19 vakaları ile maalesef, zaten sıkıntılı olan yaşam, iş, çalışma hayatı,  her alanda sekteler olmaya başladı.  Yönetimdeki bu durum ve tecrübesizliği de kaldıramayacak bu durum beş maskenin dağıtılamaması,  halihazırda dünyada bir aşılama süreci var. Çünkü kalıcı çözümün aşı olduğunu biliyoruz.  Çanakkale’de kaç kişi aşılandı, kaç kişi aşılama programına alındı, bu takvim ne zaman gerçekleştirilecek bunları bilmiyoruz.  Çanakkale’de Pandemi’nin başlangıcından bu yana kaç kişinin hayatını kaybettiğini bilmiyoruz.  Yani hayatı olduğu gibi göstermek var,  hayatın gerçekleri var, bunlarla yüzleşmek ve çözüm üretmek  var. Bir de kendilerine göre oluşturdukları bir yapay dünyayı insanların kabul etmesini dayatmak var.  Biz de maalesef bu iki yüzlülüğü dayatmayla karşı karşıyayız.  Siz basın mensupları her yerde , toplu ortamlarda, röportajlarda  olmak zorundasınız ama  risk grubunda değilsiniz.  Ölen ölür kalan sağlar bizimdir anlayışı ile aşılama sürdürülüyor. Ama bu ülkenin insanı bunu sürdürülebilirlikten çıkararak geleceğini bilerek yaşamını sürdürmek istiyor bu da en doğal hakkı.  Dolayısı ile Pandemi sürecinde aşılama takviminin net, şeffaf, en azından bundan sonraki kısım ile ilgili açık ve net olmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

BİLİM KURULUNDA SAĞLIK MESLEK ÖRGÜTLERİ NEDEN YOK?
Basın toplantısında yaşanan Coronavirüs sürecinde birçok önemli kararı alan bilim kurulunda sağlık meslek örgütlerinden temsilcilerin bulunmamasını eleştiren Uyanık, “Pandemi sürecinde en üst kurum  Bilim Kurulu, oluşturulduğunda ülkenin kendi branşında  bu salgını en sağlıklı şekilde yürütüleceği düşünülen  birikimli insanlar aracılığıyla  bu iş organize edildi.  Ancak bunun içinde Türk Tabipler Birliği yok,  Türk Diş Hekimleri Birliği yok,  Türk Eczacılar Birliği yok. Yani sağlık çalışanlarının  temsili olduğu meslek örgütleri temsil edilmiyor.  Bir işin öznesi olup da oranın en üst temsil organının  olmadığı bir yönetim anlayışı,  sanırım bu dünyada pek az ülkeye nasip oldu. Bunlardan bir tanesi de bizim ülkemiz” dedi.

“CHP HALKIN UMUDU OLDU”
Tüm Cumhuriyet Halk Partisi Belediyelerin Coronavirüs sürecinde zora düşen vatandaşların yanında olduğunun da altını çizen Uyanık CHP bu zorlu günlerde halkın umudu oldu “ dedi. Uyanık açıklamasında, “Bu ahval ve  şerait içinde partimiz 31 Mart yerel seçimlerden  elde ettiği  başarı ile bir çok ilde yerel yönetimde kendini daha fazla ve daha geniş anlamda  ve çoğunlukla  ifade etme şansı   buldu.  Belediyelerimiz yalnızlaşan halkımızın umudu oldu.  Merkez ilçe olarak sorumlu olduğumuz Çanakkale Merkez ve Kepezde de bunun somut örneklerini hep beraber yaşadık.  Cumhuriyet Halk Partisi her şeyden önce halktan aldığı güçle akılla, bilimle, geleceğe ışık tutmak zorundadır.  Bunun yanında bu milletin geleceğine, yarınlarına sahip çıkmak zorundadır.  Kurucu değerlerden aldığı güçle  bugünleri ve yarınları var edecek en önemli  yapı, en önemli Sivil Toplum Kuruluşu  Cumhuriyet Halk Partisidir.  Cumhuriyet Halk Partisi, bir kitle partisi olarak toplumun tüm kesimlerinden, farklılıklarıyla beraber kucaklaşmalı.  Onların dertlerini dinlemeli ve onların sorunlarına çözüm olmalıdır.  Bunun ilk ve en önemli adımı belki kendi kadrolarına sahip çıkmak, eleştiri, özeleştiri kurumunu en az şekilde işleterek, önce kendi içerisindeki sorunları çözerek sokakta buluşmaktır.  Partimizde tüm demokrasilerde olduğu gibi makamlar ve görevler geçicidir.  Kalıcı olan partimizi yerelde ve genelde  iktidara taşıyacak görevin sorumluluk ve bilinciyle  emek veren kadrolardır. Emeğin en yüce değer olduğu bilinciyle Cumhuriyet Halk Partisi,  şahsi menfaatlerin,  çıkarcı kariyer planlamanın aracı olmayacaktır. Parti bütünlüğümüze sahip çıkarak  iktidar mücadelesini dolu dolu yapmaya devam edeceğimizi  bir kere daha ifade etmek isteriz.  Biz Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Yönetim Kurulu olarak  geleceğe umutla bakıyoruz.  Her şeye rağmen bütün zorlukların içinden, çok daha zor ve engebeli yolları aşmış ülkenin bireyleriyiz” cümlelerine yer verdi.

“MUHARREM İNCE’ YE BAŞARILAR DİLERİZ”
Basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Uyanık, “Muharrem İnce’nin prtinizden istifasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ‘’Parti içinde en üst noktalarda görevler verildi, Muharrem İnce de onlardan birisi.  Muharrem İnce bizim Cumhurbaşkanı adayımızdı 2018 seçimlerinde. O dönemde ben görevliydim merkez ilçede yine. Bu partide farklılıklarıyla bir arada olanı başarmak gibi bir durumumuz var. Herkes için ayrı bir kariyer planlaması maalesef söz konusu değil. Dolayısıyla maalesef biz isterdik ki son dakikaya kadar da parti içi disiplin kuralları işletilmedi biliyorsunuz. Özellikle bir mağduriyet yaşatılmaması adına.  Sayın ince kendi adına bir partileşme sürecini olgunlaştırıyor.  Kendisine başarılar dileriz. Bunun yakın zamanda orta vadede kısa vadede bilmiyorum neye evirileceğini neye yarayacağını9 hep beraber göreceğiz. Bir gün muharrem ince de dahil tüm maariflerle ve tüm toplumla buluşma dileğimiz bizim tarafımızdan sıcak olarak duracak’’ dedi.

“GEÇEN SENE İLE BU SENE ARASINDAKİ ÖLÜM FARKI İKİ KATINA ÇIKMIŞ DURUMDA “
Uyanık, “Pandemi’nin yoğun olduğu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı hayatını kaybedenleri açıklamıştı. Çanakkale’de birçok ilçede CHP’li belediye var. Sizin elinizde bir tahmini rakam vardır. Açıklayabilir misiniz?” sorusuna da “‘’Açıklayamam. Şöyle açıklarım; bir fikrimiz var.  Rakamları açık söylersek kamuoyunu manipüle etmiş oluruz. Ancak genel olarak bir önceki yıl ile vefat sayıları kıyaslandığında ortaya somut bir veri çıkıyor. Geçen seneye göre vefatların geçen seneye göre vefatların Çanakkale için iki katı olduğu ortaya çıkıyor. Bu da şu anlama geliyor. Bu kadar katı olması maalesef bu Covid tanısı bu şekilde teşhisle vefat eden yurttaşların dışında çok ciddi bir daha farklı teşhislerle defnedilen kişiler var. Ama sayının normalden fazla olduğu belirtiliyor. Çok net söyleyelim; sağlık meslek örgütlerini bilim kuruluna almayan anlayışın sebebi kendilerine doğruların söylenmesinden rahatsız olan bir liderle biz muhatabız. Çünkü o namuslu ve aklı başında insanlar sesini çıkarabilselerdi eğer binleri toplayıp kongre salonlarında şov yapılmasına hayır diyeceklerdi izin vermeyeceklerdi. Birileri binlerce insanı topluyor ve bununla şov yapıyor.  Bununla övünüyor bununla gurur duyuyor.  Bu ülke insanı bunları hak etmiyor. Bütün yoksulluğumuz acılarımız eksiklerimiz bizimdir ama çözüm bizim tercihlerimizden geçer. Cumhuriyet Halk Partisinin varlık sebebi tam da bu noktada önemli daha da değerli bir noktaya geliyor’’ cümleleri ile cevapladı.

“BARIŞIN KENTİ BAĞIRIŞIN KENTİ OLDU”
Uyanık yine bir gazetecinin “Geçtiğimiz hafta forum yapılmak istendi ancak gözaltı oldu. Çanakkale’de de çok görülen durumlar değil. Arkasından 15 gün boyunca valilik eylem ve benzeri tüm etkinlikleri yasakladı. Siz ne bu olaylar ile ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusuna da ‘’Barışın kenti diye geçiyor Çanakkale. Çanakkale çok kültürlü, çok farklı bir arada oluşların Türkiye’ ye özel bir örneği. İskandinav sosyal demokrasi düzeyinde bir rahatlığımız var. Burası barışın kenti bağırışın kenti oldu. Çığlığın kenti oldu. Gözaltına alınıp başı ezilesi  bir  sorun olarak bu şeyi nasıl görürüz. Toplasanız 7 kişi veya 9 kişi. Aralarında tabip odası başkanı da var. Bir şeyleri konuşacaklar bir şeyleri ifade etmeye çalışacaklar bundan neden rahatsız oluyor bu kadar.  Esnaf iş yapamadığını anlatamıyor. Kirasını ödeyemediğini anlatamıyor. Dükkân sahibi kirasını alamadığı için kendi sorumluluklarını aksattığını öbürküne ifade edemiyor. Resmen bir korku toplumu. Şu an gittiğimiz yer korku imparatorluğu.  Çanakkale’de huzur vardır Çanakkale’den keyif vardır. Yaşam değerlerine sahip çıkan insanlar birbirine saygı duyan insanlardır.  Çanakkale’nin kültüründe bu var. Herkes tarafından bilinmesi lazım. Çanakkale’yi kimse bozamaz. Çanakkale’nin kimse huzurunu kaçıramaz’’ dedi.

Ogün İnal