Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  İl Başkanı Metin Ümit Ural Rektör Melih Bulu’yu protesto etmek ve Boğaziçi’ne destek olmak isteyen bir grubun düzenleyecekleri forum etkinliği öncesinde gözaltına alınması eleştirdi.

Ural yaptığı açıklamada, “Barışın ve özgürlüğün kenti Çanakkale’mizde, Boğaziçi Üniversitesi’ne Kayyum Rektör olarak atanan ve adı AKP ile özdeşleşen Melih Bulu’yu protesto etmek ve Boğaziçi’ne destek olmak isteyen bir grup genç arkadaşımız 04.02.2021 tarihinde forum düzenlemek istemiştir. Yetkililer tek adam rejiminden aldığı güçle, henüz forum başlamadan önce orantısız güç kullanarak 9 kişiyi gözaltına almıştır. Kamuoyunun büyük desteği, öğrencilerin haklılığının büyüklüğü ve suçlamaların kanıttan yoksunluğu nedeniyle 7 kişi tutukluluğun yapıldığı gece, 2 kişi de ertesi gün savcılık tarafından serbest bırakılmıştır. Bu durum karşısında ülkemizin çeşitli illerinde protestoların devam etmesi, laikliği ve demokratik hakları önemseyen geniş toplum kesimlerinin AKP’ye karşı yükselen mücadelesi oransal olarak artarak devam etmektedir. AKP iktidarında; eğitimdeki fırsat eşitsizlikleri, özel okullara ayrılan kaynaklar, öğrencilerin parasızlık yüzünden çalışmak zorunda kalması, mezuniyetten sonra öğrencileri bekleyen diplomalı işsizlik ve büyük kredi borçları, atanamayan öğretmenler, ihraç edilen akademisyenler, rektör seçimlerinin geri getirilmesi, yurt eksikliği ve barınma sorunları, yetkili öğrenci sendikaları gibi can alıcı meseleler ön plana çıkmıştır. Baskılar, çıtayı yükseltmiş, cesareti ve direngenliği arttırmıştır. Tek adam faşizmine karşı birlik olma zorunluluğu tüm demokrasi güçleri tarafından kabul görmüştür” dedi.

“BARIŞÇIL TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜ YAPMAK ANAYASAL BİR HAKTIR”
Ural açıklamasında AK Parti kongrelerinin değil de düzenlenecek forumun bir pandemi tehdidi olarak algılandığının da altını çizerek “Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek forumunun başlamadan arbede ile sonuçlanması sonrasında Çanakkale valilik makamı, Pandemi gerekçesiyle tüm toplantı, eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasaklamıştır. Kentte toplumsal muhalefetin yükselme eğilimine girdiği dönemlerde, valilik tarafından Pandemi bahane edilerek eylem ve etkinliklerin yasaklanmasındaki amacın halk sağlığını korumak olmadığını ortaya koymaktadır. Oysaki önceden izin almaksızın, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak Anayasal bir haktır. AKP kongreleri tıklım tıklım dolu salonlarda yapılırken, Pandemi kurallarını hatırlamayan Çanakkale Valimiz verdiği talimatlarla Boğaziçi öğrencilerine destek amaçlı yapılan barışçıl toplantı ve yürüyüşlere hemen Pandemi bahane edilerek sert müdahalelerde bulunulmuştur. Kentimizin Valisi Sayın İlhami Aktaş, AKP kongresinde binlerce kişinin kapalı alanda oturmasını halk sağlığı açısından tehdit olarak görmemiş, fakat gençlerin bir araya gelerek açık havada destek amaçlı forum düzenlemesini tehdit olarak görmüştür” dedi.

“ÇANAKKALE’ DE YETKİLİLERİ YASAL SINIRLAR İÇERİSİNDE HUKUK’A UYGUN DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ”
Ural açıklamasının sonunda, “Haklarını savunmak için sokakları dolduran, sarayın ve kolluk kuvvetlerinin şiddetine rağmen geri adım atmayan, Boğaziçi için direnen gençlerimizi CHP Çanakkale İl örgütü olarak selamlıyor, yapılan zulümler için verilen bu emir karşısında sorumluluk sahibi tüm yetkilileri kınıyoruz. Çanakkale barışın ve özgürlüğün kentidir. Başta Sayın Valimiz olmak üzere tüm kamu yöneticilerini ve kolluk kuvvetlerini barışın ve özgürlüğün kentinin ruhuna ve yapısına, en önemlisi de yasal sınırlar içerisinde hukuk a uygun davranmaya davet ediyoruz. Sonuç olarak unutulmamalıdır ki; tarihte hiçbir iktidar yok ki halka karşı giriştiği savaşı kazanmış olsun. Emin olun bizler bu ülkenin geleceğini Cumhuriyet Halk Partisi olarak halkımızla birlikte tekrar inşa edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Ogün İnal