Tarım ve Orman Bakanlığı Yeraltı Suyu Suni Besleme ve Yeraltı Barajları Eylem Planı çerçevesinde susuzluğa karşı yer altı baraj projesini hayata geçiriyor.

Proje kapsamında yurt genelinde 100 yer altı barajı inşa ediyor. Bu barajlardan 16'sı tamamlanırken, yer altı barajı ve suni besleme tesisinde yıllık 40 milyon metreküp su depolanabilecek. Proje kapsamında yapılacak olan yer altı barajlarında yağışla gelen su boşa akmayacak bu barajlarında toplanacak, içme ve sulama suyu ihtiyacı karşılayacak. Proje kapsamında Çanakkale’ de 2023 yılı sonuna kadar iki yeraltı barajı yapılacak. Tesislerden bir tanesi Çan ilçesi Hurmaköy’e yapılacak.

KURAKLIK BAKANLIĞI HAREKETE GEÇİRDİ
2019 yılında başlayan ve hala devam eden kuraklık nedeni ile Türkiye genelinde ve Çanakkale’de bulunan baraj doluluk oranları yüzde 20’lerin altına düşmüştü. Türkiye’nin büyük bölümü ve Çanakkale yeterli yağış alamamıştı. Etkisini 2020 yılında daha fazla gösteren kuraklık Çanakkale’ye en çok yağışın düştüğü kış aylarında da devam etmiş. Bu süreç içerisinde de Çanakkale merkeze içme kullanma ve tarımsal su sağlayan Atikhisar Barajı’nda ve doluluk oranı ile hep günden olan Bayramiç Barajında su seviyesi yüzde 20’nin altına gerilemişti. 2020 yılında çok daha fazla etkisi hissedilen kuraklık 2020 sonuna kadarda devam etmişti. Türkiye genelinde’ de durum farksızdı. Türkiye genelinde de yağış alması gereken birçok il geçen senelere oranla yüzde 50 daha az yağış aldılar. 2020 yılının çok kurak ve sıcak geçmesi Tarım ve Orman Bakanlığını da harekete geçirdi. 2019 da başlayan kuraklık tehdidine karşı Bakanlık kuraklık önlemleri kapsamında 100 Yeraltı Barajı Projesi’ni hayata geçirdi. Proje kapsamında 2023 yılına kadar 100 adet “Yeraltı Baraj ve Suni Besleme Tesisi” bitirilecek. Yeraltı barajları kurulması projesi ile Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 2020 yılında başlatılan 16 adet “Yeraltı Barajı ve Suni Besleme Tesisi” tamamlandı.

YER ALTI BARAJLARI, ÖZELLİKLE YAZ AYLARINDA CAN SUYU OLACAK
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kuraklık tehlikesine karşı başlatılan “Yeraltı Baraj ve Suni Besleme Tesis” Projesinin 2023 yılında tamamlanmasının ardından yaz aylarında can suyu olarak kullanılacak ve 600 bin kişiye içme suyu sağlayacak. Tarım üretiminde ise yaz aylarında ürünlerin sulanmasında tarım arazisine can suyu olacak.100 adet tesis bittiğinde yaklaşık 40 milyon metreküplük suyu yerin altına indirmek. Bu sayede 600 bin kişinin içme suyu sağlanmış olacak. Ayrıca 60 bin dekarlık tarım arazisi sulama suyuna kavuşacak ve toplamda da 45 milyon liralık bir gelir artışının sağlanması hedefleniyor. Proje ile buharlaşma kaynaklı su kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor.

2023 YILI SONUNA KADAR ÇANAKKALE’ YE 2 YER ALTI BARAJI KURULACAK
“Yeraltı Suyu Suni Besleme ve Yer Altı Barajları Eylem Planı” çerçevesinde Yeraltı Barajları ve Suni Besleme Projeleri, 2019 yılı Temmuz ayında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla yapılan tanıtım toplantısıyla kamuoyuna açıklanırken, yer altı barajları konusu 11. Kalkınma Planı'na da eklendi. Yer altı barajları, yer altı suyu akımına karşı geçirimsiz bir perde oluşturarak, genellikle topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu vadi alüvyonlarında veya sahil akiferlerinde inşa ediliyor. Yer üstüne inşa edilen klasik barajlara oranla daha düşük maliyetle gerçekleştirilen yer altı barajları, yurt dışında da yoğun kullanılıyor. Yer altı barajları, yüzey sularının buharlaşma kayıplarının ve kamulaştırma maliyetinin minimize edilerek yer altı suyuna iletilmesi, bu vesileyle yer altı suyunun rezerv ve kalite açısından korunması ve özellikle temiz içme suyu sağlanması maksadıyla yapılıyor. Yer altı barajları, kırsal kesimdeki vatandaşlara daha kaliteli ve sürekli su sağlanması açısından da önem taşıyor. Bu yapılarda küçük çaplı sulamalar ile köyler ve beldelerin içme suyu ihtiyacını karşılamaya yetecek miktarda yer altı suyu depolamak mümkün oluyor. 2023 yılında tamamlanacak ve Türkiye genelinde 100 tane yapılacak Yer Altı Baraj ve Suni Besleme Tesisi’nden iki tanesi de Çanakkale’ ye yapılacak. Tesislerden bir tanesi Çan ilçesi Hurmaköy’e yapılacak.

Ogün İnal