Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Çanakkale’nin içme ve kullanma suyunun sağlandığı Atikhisar’daki su seviyesinin çok dikkatli kullanılması için su kullanımı kısıtlamaları önlemlerini devreye soktuklarını ifade etti. Su kullanımı kısıtlamaları ile ilgili tebligatların gerekli işyerlerine ulaştığını açıklayan Gökhan Atikhisar Barajında Çanakkale merkeze yetecek sekiz aylık su kaldığını söyledi.

SU KESİNTİLERİ YAPMAMAYI DİLİYORUZ
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Çanakkale’nin içme ve kullanma suyunu sağlayan Atikhisar Barajı’ndaki su seviyesinin yaşanan ve devam eden kuraklık nedeni ile alarm verdiğini ve bu nedenle de Çanakkale Belediyesi olarak su kullanımı kısıtlamalarını devreye aldıklarını söyledi. Gökhan bu kısıtlamaları almak zorunda olduklarını da altını çizerek, “Yeni su kaynakları aramak ve en önemlisi de elimizdeki suyu tasarruflu bir şekilde kullanmak zorundayız” dedi. Gökhan açıklamasında, “Su kullanımı kısıtlamalarına özellikle araç yıkamadan başladık. Çünkü Çanakkale’de 44 tane araç yıkama istasyonu var. Dolayısıyla en çok su tüketilen iş yerleri bunlar. Onlarla ilgili tedbirleri aldık, tebligatları yaptık. Kendi aramızda bir de toplantı yapacağız, gerekli kısıtlamalara hemen başlayacağız. İkincisi bizden yoğun su alan Dardanel firması var. Ona da ihtarda bulunduk, ‘Tedbirini al, kısıtlamaya gidebiliriz’ diye söyledik. Kendi park bahçelerimizin sulama işini kısıtladık. Hatta sona erdirdik. Çok acil ihtiyaçların dışında sulama yapılmayacak. Dükkanların yıkanmaması, evlerin önünün yıkanmaması gibi vatandaşa duyuruda bulunuyoruz, billboardlarımıza afişlerimizi asacağız. Su kesintisi kısıtlaması yapmamayı diliyoruz.

“TARIMSAL ALANLARIN SULANMASI RİSKE GİREBİLİR”
Gökhan bir başka tehlikenin de tarımsal alanda yaşandığını belirterek, “Böyle giderse başka bir tehlike de var, Tarım İl Müdürlüğü tedbir almak zorunda. Sulama yapamayız. Bu baraj aynı zamanda sulama barajı. Onun için yazlık ekimi konusunda köylülerin ikaz edilmesi lazım. Biz tedbirimizi almak zorundayız, su ihtiyacımızın öncelikle karşılanması gerekiyor. Bu arada su kuyusu aramamız devam ediyor. Devlet Su İşleri’nin kuyularını kullanmak için bölge müdürlüğüne gittik. Onlarla bir irtibat halindeyiz. Bir de Umurbey Barajı’nda su temini ile ilgili bir görüşmemiz oldu. O bu sene ile ilgili değil çünkü bir iki senelik bir proje. Önce projesi yapılacak ondan sonra Özbey’e kadar sulama oradan yapılacak. Oradan bize bir hat verilmesi ile ilgili görüşmede bulunduk. Dolayısıyla hem ileriye yönelik tedbirleri alıyoruz ama aynı zamanda yakın tarihteki kuraklık riskine karşı tedbirlerimizi alıyoruz. Vatandaşı da bilinçlendiriyoruz. İnsanlara bu tehlikeyi bildirip, evlerde de tedbirli olmamız gerektiğini söylüyoruz. Bir arkadaşımız çok güzel bir öneride bulundu, kendisi uygulamış; rezervuarın içerisine boş su şişesi koyup onun kapasitesini azaltıyor. Tüm hemşehrilerimizin su kullanımı konusunda duyarlı olmasını bekliyoruz” dedi.
 
“SEKİZ AYLIK SUYUMUZ KALDI”

Gökhan Atikhisar Barajında şu anda Çanakkale’ye 8 ay yetecek su kaldığını da ifade ederek, “Şu anda 8 aylık suyumuz var. Maalesef 8 aylık. Ümidimiz, şu anda hava yağışlı gösteriyor. Önümüzde 3-4 aylık bir süre var. Bu dönemde seneye bu zamana kadar yetecek su biriksin hiç olmazsa, temennimiz bu. Umarım bu uzun süre böyle gitmez. Küresel bir kuraklık var, onun için tedbirli olmamız lazım. Ormanları kesmekten tutunda filtresiz baca kullanan termik santrallere kadar hepsi bu kuraklığın sebebi.  Bunu ben söylemiyorum meteoroloji uzmanları söylüyor” diye konuştu.

Ogün İnal