Çanakkale’de yıllardan beri organizatörlük ve müzisyenlik yapan Murat Çağlayan Pandemi döneminde kapanan işletmeler nedeniyle eğlence sektörünün emekçileri olan müzisyenlerin sıkıntıda olduğunu dile getirdi.

Corona Virüs salgını nedeniyle sahnelerden uzak kalan müzisyenlerin maddi güçlük yaşadığı ve geliri olmadığı için farklı iş kollarında çalışmak durumunda kaldığını, hatta bazılarının enstrümanını satmak zorunda kaldığını ifade eden Murat Çağlayan, binlerce insanın gözünün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 11 Aralık 2020 tarihinde açıklayacağı geliri olmayan müzisyenlere destek projesinin detaylarına çevrildiğini belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘Pandemi döneminde geliri olmayan, desteğe ihtiyacı olan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerini kapsayan bir projeyi 11 Aralık'ta detaylarıyla birlikte ilan edeceğiz. Aylık 1000 lira, 3 ay süre ile toplamda 3 bin lira ödeyeceğiz. Aralık ayı içinde başvuruları toplayacak Ocak, Şubat Ve Mart aylarında ödemeleri yapacağız. Bu projeye 30 binden fazla başvuru olacağını tahmin ediyoruz’ dedi.

“EVİNE EKMEK GÖTÜREN MÜZİSYEN ARKADAŞLAR BİRİKEN FATURALARINI, KİRALARINI, BORÇLARINI NASIL ÖDEYECEK?”
Çanakkaleli Organizatör ve Müzisyen Murat Çağlayan İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, “Pandemi’de sıkıntılar devam ediyor. Ne yazık ki salgından en fazla etkilenen hizmet sektörü ve müzisyenler oldu.  Çanakkale’de Ezine, Lapseki, Çan, Biga, Gelibolu, Bayramiç ve merkezde çok sayıda müzisyen var. Çoğu günlük yevmiye ile çalışan sadece müzisyen de değil, bu sektörden ekmek yiyen rodisinden tutun, ışıkçısı, sesçisi var. Mart 2020’de salgınla birlikte sektör kapandı.  1 Temmuz’da kısıtlamalarla açıldı ama tekrar 4 Eylül’de kapandı. İki ay gibi bir süre yüzde 60-70 civarlarında iş kaybıyla çalışıldı ve şu an her yer kapalı olduğu için yine çalışılamıyor. En önemli şey sağlık, bunun herkes farkında, Devletimizin uyguladığı yasaklara da kimse karşı değil, ama bu sektörden geçimini sağlayan evine ekmek götüren müzisyen arkadaşlar biriken faturalarını, kiralarını, borçlarını nasıl ödeyecek? Her gün sıkıntıda olan sektör çalışanlarından mesajlar geliyor. Zor durumda olduklarını dile getiriyorlar. Bu zamana kadar herhangi bir destek yapılmadı, hepsi ekonomik olarak zor durumda. Önümüz kış masraflar arttı. Bu insanların çoğu geliri olmadığı için mesleği dışında, eğer bulabilirlerse başka işler yapmak zorunda kalıyor. En n son Turizm ve Kültür Bakanı müzisyenler için 1000 lira gibi bir ücret ödeneceğini açıkladı. Şimdi herkes bu yardımı bekliyor ama kime ve neye göre belirlenip bu yardım yapılacak ve 1000 liralık yardım ne kadar yeterli olacak? Önümüzde kış olduğu için zor bir süreç bu sektörü bekliyor ve acil çözüm bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Mine Tarım