Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Pandemi döneminde alınan tedbirler kapsamında sadece paket servis ve gel-al servis yaparak ayakta kalmaya çalışan yerel esnafın desteklenmesi için kampanya başlattıklarını duyurdu.

Pandemi’de dükkanları kapanan, kredi ve kira ödemeleri gelen esnafın zor dönemden geçtiğini belirten Başkan Ünal Özcan, paket servis ile esnafın kaybının karşılanmasının çok zor olduğunun farkında olduklarını belirterek, bunun yanında büyük markalarla rekabet eden işletmeciler yerine yerel esnafın tercih edilmesinin verilecek destek açısından anlamlı olduğunun altını çizdi. Özcan, “Paket servisini ağırlıklı olarak öğrenci kesim tercih ediyor. Öğrenci kenti Çanakkale’de üniversitelerde de eğitim uzaktan gerçekleştirildiği için paket servisi çok zayıf. Yüz yüze eğitim olsaydı belki farklı olabilirdi. Yaptığımız araştırmalara göre odamıza üye olan esnaflarımız paket servisi ve al-götür uygulamasının ne yazık ki beklentilerinin altında olduğunu belirtiyor. İstisnalar dışında Çanakkaleliler evde kaldıkları süre boyunca kendi yiyeceklerini kendi yapma, ihtiyaçlarını karşılama ve tedarik etme yolunu seçiyor. Buna rağmen çaresiz kalan esnaf çıkış yolu bulabilmek için paket servis ve al-götür uygulaması ile ayakta kalmaya çabalıyor. Ama beklenildiği gibi değil. Bilindiği üzere tüm Türkiye genelinde gıda sektöründe hizmet veren büyük markalar da bu şekilde çalışmaya başladı. Halkımızdan en azından alışverişlerinde yerel esnafı tercih etmesini ve bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz, kampanyanın asıl amacı bu” dedi. 

Esnafın kapalı kalma sürecinde sıkıntı yaşadığını ve 65 yaş üstü ile 20 yaş altı kesimin de dışarı çıkma kısıtlaması yaşadığı için satış potansiyelinin ciddi ölçüde azaldığını vurgulayan Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan,” Kahvehaneler bitik durumda, kafeteryalar da aynı şekilde. İnsan sirkülasyonu azaltılmaya çalışılıyor. Önlemler daha da arttırılabilir. Ama olaylara tek taraflı bakmamak da lazım. Ulaşımın serbest olduğu normalleşme sürecinde Gaziantep- Çanakkale seferleri yapıldı, özellikle sosyal medyada bununla ilgili algı oluşturuldu. Tedbirler ve önlemler gerektiği şekilde alındığı sürece, ulaşım da açıksa bir tek konu üzerinden virüsün artış hızını eleştirmek doğru değil. Bu hoş değil. Gaziantep’ten gelenler varsa, orada vaka sayısı fazlaysa, İstanbul’da da fazla, oradan da gelenler oldu. İsteyen istediği şehre gitti, ama bir tek bu olay üzerinde eleştiri yapıldı, oysa Ankara uçuşları da vardı. O zaman karayolu ve havayolu ulaşımını kısıtlayalım. Sokakta hala maske takmadan gezenler varken, ulaşım her yöne serbest iken sadece Antep seferlerine yoğunlaşmak doğru değil. Tedbirlerin doğru şekilde uygulanması önemli eleştirileri getirirken tek taraflı yapmak doğru değil. Eksiklik, aksaklık varsa tamam, ama her türlü tedbiri aldıktan sonra sorun yok. Bu şekilde yaklaşılırsa bu süreçten çıkamayız” dedi.

Özel Haber: Mine Tarım