Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in de gündeme getirdiği ticari araçlar için periyodik araç muayene ücretlerinin düşürülmesi talebini yineledi. Demir, “Muayene ücretlerinde, araç sigortalarında ve belgelerde indirime gidilmeli. Yılbaşından sonra her şeye zam gelecek, bizim beklentimiz zam değil, indirim” dedi. 
 
Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren esnafın en büyük sorunlardan birinin araç muayene ücretlerinin yüksekliği, belge ücreti ve devir hakkından yoksunluk ve araç sigortası olduğunu kaydeden Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen esnafın işlerinin sekteye uğradığını belirterek, başta kamyon, otobüs ve benzeri ticari araçlar olmak üzere tüm araçlarda muayene, belge ve sigorta giderlerinde indirime gidilmesi gerektiğini kaydetti.
 
“BİR TIR İÇİN MUAYENE ÜCRETİ 900 LİRA”
İş hacmi ve müşteri kapasitesi azalan, iş yapamayan esnafın birçok sabit gideri olduğunu ve bunlardan en önemlilerinden birinin her yıl zorunlu olan araç muayeneleri olduğunu belirten Demir yıllık muayene ücretlerinin düşmesi gerektiğini söyledi. Demir, “Bir tır için araç muayene ücreti 900 lira, bunlarla ilgili indirim talebimizi dile getirdik. İşlem yapıldı mı? Hayır. Zaten bir araç testten geçene kadar araç sahibi bütün işlemlerini yaptırıyor. Rot balans, far, lastik, tırnak gibi. Teste tam anlamıyla gidiyor. O yüzden bu muayene boşuna verilen para gibi, o yüzden mutlaka indirime gidilmesi gerekiyor. Bu sadece ticari araçlar için değil, tüm araçlarda böyle olmalı” dedi.
 
“ÖDEMELER AĞIR GELİYOR”
Her yıl olduğu gibi ticariler 1 yılda bir, özel araçlar ise 3 yılda bir teste giriyor, o yüzden bu ticarilere ağır geliyor. Bunun yanında K1 Belgesi kamyon başına, D4 Belgesi yolcu taşıma için olup, yüksek. 17 bin lira olan bu fiyat, yılbaşından sonra daha da zamlanacak. Biz bu belgelerde devir hakkı istedik. Zira kişi belge alırken 17 bin lira ödüyor, ama mesleği bırakınca devredemiyor. O yüzden devir hakkı da gerek” dedi.
 
“ARAÇ SİGORTALARINDA DA İNDİRİM BEKLİYORUZ”
Araç sigortaların da yüksek olduğunu belirten Mehmet Ali Demir, “Bir tır için sigorta 5-6 bin lira, çok pahalı, şoför esnafının beli bükülüyor. Ayrıca dediğim gibi sadece esnaf için değil, özel araçlar için de fiyatlar makul seviyelere indirilmeli” diye konuştu.
      
Özel Haber: Mine Tarım