Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yasama yılının ilk grup toplantısında vatandaşın Meclis’ten sorunlarına çözüm beklediğini söyleyerek salgında esnafın rahatlaması için iktidardan 17 maddelik bir önlem paketi talebinde bulundu. Esnaf Bakanlığı’nın kurulması gibi iddialı önerilerin de gündeme geldiği maddeler ile ilgili CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural görüşlerini aktardı.

Çanakkale’de kiraların yüksek olması ve üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitim nedeniyle kente dönmemesi nedeniyle de yara alan esnafın işyerlerini arka arkaya kapatma başladığını ifade eden CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, “Bu ülkede nasıl Sanayi Bakanlığı, Teknoloji Bakanlığı varsa 1 milyon 800 bin esnafın sorunlarınla ilgilenen bir Esnaf Bakanlığı da olması gerekiyor” dedi.

Önceki gün Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuşmasının büyük ölçüde esnafın sorunlarına ayırarak sıraladığı taleplerinde,  Esnaf Bakanlığı kurulmalı. Sicil affı çıkarılmalı. Krediler, faizsiz taksitlendirilmeli. Kiralarda stopaj kaldırılmalı. AVM’ler haftanın bir günü kapanmalı. Sosyal güvenlik primleri, işyerlerinin kapalı olduğu dönemde Hazine tarafından karşılanmalı. Haksız-insafsız ceza yazılmamalı. Devlet esnafa olan borçlarını ödemeli. Kahvehanelerde oyunlara izin verilmeli. Küçük esnafımızın yanında çalışanların, kısa çalışma ödeneği sorunları giderilmeli. Kamu kurumları kiracısı olan esnafımızdan kira almamalı. Ertelenen vergi ve sigorta primleri için yeniden yapılandırma olanağı getirilmeli. İcra işlemleri durdurulmalı. Okul kantinlerinden bir yıl kira alınmamalı. Servis işletmecilerinin teminat mektupları iptal edilmeli. Altı milyon sokak esnafımız kayıt içine alınmalı. Zarara uğrayan esnafa kira desteği sağlanmalı” ifadelerine yer verdi.

“TÜM ÖRGÜTLERİMİZ İLÇELERDE ÇALIŞMALAR YAPTI VE ESNAFIN DURUMU GENEL MERKEZE RAPOR EDİLDİ”
Taleplerle ilgili görüşlerini aldığımız Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Metin Ümit Ural, “Taleplerin oluşma sürecini çok iyi bilenlerdenim. Çanakkale’miz de dahil olmak üzere, tüm örgütlerimiz Genel Merkezimizin bilgisi dahilinde ilçelerde çalışmalar yaptılar. Bu çalışmalar rapor halinde Genel Merkez’e iletildi. Bu taleplere ilişkin maddedeler uzun çalışmalar sonucunda ortaya çıktı” dedi.

“BUNLAR ESNAFIN YAŞADIĞI GERÇEKLERDİR”
Ural, “Bunlar halkın, esnafın yaşadığı gerçeklerdir. Bizim de Çanakkale’de çarşıda, pazarda esnafla sohbetimizde, birebir gözlemlediğimiz konulardır. Yapılması gerekenler bellidir. Bu ülkede 1 milyon 800 bin mertebesinde kayıtlı esnaf vardır. Bugün satış yapan, yurt işleten, servisçilik yaparak geçimini sağlayan, küçük üretim yaparak ayakta kalmaya çalışan birçok esnafımızın sıkıntıları vardır, bu sıkıntılar Genel Merkezi’mize rapor olarak sunulmuştur” ifadelerini kullandı.

“BU ÜLKEDE NASIL SANAYİ BAKANLIĞI, TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VARSA, ESNAF BAKANLIĞI DA OLMALDIR”
Esnaf Bakanlığı talebinin büyük iddia olduğunu belirten CHP İl Başkanı Metin ümit Ural, “Bu ülkede nasıl Sanayi Bakanlığı, Teknoloji Bakanlığı varsa 1 milyon 800 bin esnafın sorunlarınla ilgilenen bir Esnaf Bakanlığı da olması gerekiyor” dedi.

“ESNAF KİRASINI ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN KAPATIYOR”
Çanakkale Merkez’de çok sayıda işyerinin kapanması durumunu da değerlendiren Ural, “Esnaf kirasını ödemekte zorluk çekiyor. O yüzden işyerleri kapanıyor. Sadece uzun süredir hizmet verenler değil, umutlarla yeni açılan iş yerlerinin bile kısa sürede kapandığını gözlemliyoruz. Bunun nedeni ise esnafın kirasını ödeyememesidir. Günlük cirolar kirayı çıkartmaya yeterli olmuyor, öte yandan öğrenci kenti olan Çanakkale’de uzaktan eğitime geçilmesi nedeniyle öğrencilerin memleketlerine dönmesi de tüketimde azalma olmasına neden oldu. Gelir elde edemeyen esnaf işyerini kapatma durumuna gitti” şeklinde konuştu.

Özel Haber: Mine Tarım