Kurak geçen kış aylarına birde yağışsız ve çok sıcak yaz aylarıda eklenince Çanakkale’de barajlardaki su seviyesi önlem alınmaya başlaması gereken seviyelere indi. Çanakkale Merkezin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar  Barajıda su seviyesi düşen barajların arasında bulunuyor. Kurak bir kış ayı geçirilmesi nedeni ile Çanakkale merkezin içme ve kullanma suyunun sağlandığı Atikhisar Barajındaki su seviyesinin çok düşmesi Çanakkale Belediye meclisinde de konuşulmuş Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “ Atikhisar barajında su oranımız düşüyor. Suyumuzu artık tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Araba yıkama gibi suyumuzu boşa harcayacağımız işlerden vazgeçmemiz gerekiyor. Bu kışta kurak geçerse yeraltı suyu bulunup sondaj yapılması ile ilgili çalışma yapıyoruz” demiş barajlardaki su durumunun kritik bir noktaya gittiğinin sinyalini vermişti. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Çanakkale merkezde tüm mahallelerde bulunan ve içilebilir özelliği olması nedeni ile de vatandaşlardan içme suyu için tercih ettiği Ağı Dağı Menbaa suyu çeşmelerinde de, tüm su varlığımız alarım verirken yapılan su ısrafı tepki çekiyor. Çanakkale merkezde 26 çeşmeden akan Ağı Dağı Kuşca Kestane Menbaa Suyu çeşmelerinde yapılan su israfına birde kurak geçen kış ayı nedeni ile yağışların yeterinde olmaması da eklenince Çanakkalelilerin “tatlı su çeşmesi” dediği çeşmelerden akan içilebilir suda tehlikeye girmeye başladı.  
 
ÇANAKKALELİLER İÇME SUYU İÇİN AĞIDAĞI MENBA SUYUNU TERCİH EDİYOR
Çanakkale’ de 26 çeşmeden akan Ağı Dağı Kusca Kestane Menbaa Suyunu, Çanakkale’ li  vatandaşların büyük çoğunluğu içme suyu olarak tercih ediyor.  Kimisi ücretsiz olmasından kimisi de hazır suların sağlıksız olduğunu düşündüğü için bu çeşmeler gidip su bidonlarını doldurarak bu çeşmelerden faydalanıyor. Ancak bilinsiz kullanım bu çeşmelerde de sıkıntılara neden olmaya başladı. Kurak geçen kış sezonunun ardından yeterli yağış alınamaması ağı dağı memba suyu akan çeşmeleri de vurdu. Bu duruma birde bilinçsiz su kullanımı eklenince artık Ağı Dağı Kuşca Kestane Menbaa Suyu çeşmelerinden akan sular Çanakkale’ye yetmemeye başladı. Ağı Dağından gelen ve şehrin 26 çeşmesine yayılan doğal kaynak suyunun tüm bakımlarını ise Ağı Dağı Kuşca Kestane Menbaa Suyu Koruma ve Geliştirme Derneği üstleniyor. Yapılan bu bakım çalışmalarının masrafları ise bağışlarla ve yardımlarla sağlanıyor. Doğal olarak Yaz aylarının da etkisiyle çeşmelerdeki yoğunluk daha fazla arttı. Yaşanan yoğunluk nedeni ile de 26 çeşmede arızalar sıklaştı. Yaşanan arızalarda ise suyun akmaması vatandaşların bu suyu kullanamaması anlamına geliyor.
 
TATLISU ÇEŞMELERİNDEN AKAN SU TEHLİKEDE
Çanakkalelilerin içme suyu olarak kullandığı bu çeşmelerden akan su bazı vatandaşlar tarafından israf ediliyor. Ağı dağından gelen kaliteyi suyu sulama için kullanan vatandaşlar, çeşmeleri açık bırakıp gidenler  bu çeşmelerden akan çok değerli içme suyunu, su sıkıntısının kapıda göründüğü günlerde israf etmiş oluyor. Ağı Dağı Kuşca Kestane Menbaa Suyu çeşmelerinde yaşanan kurak lık nedeni ile tazikinde de büyük düşme olduğu gözlenirken  Ağı Dağı Kuşca Kestane Menbaa Suyu Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Ramazan Demircan “Ağı Dağı Menbaa suyu gibi kaliteli bir içme suyunun vatandaşlar tarafından amacının dışında ve umarsızca kullanımı bu suyun deposunda bir azalmaya yol açıyor. Zaten yağışlarında az olduğu bu dönemde kuraklıkta yaşanıyor. Bu nedenle bu suyun değeri daha da artmış durumda.  Vatandaşların tankerle, 10 damacanayla çeşme başında oluşan kuyrukların ardından ücretsiz kullanımdan dolayı yaşanan bu bilinçsiz kullanmanın önüne geçebilecek bir uygulamanın hayata geçirilmesi adına bir projenin de henüz yok.” dedi.
                                                                                                                                              
Dilvin Altıkardeş