Türkiye’de 11 Mayıs’ ta görülen ilk Corona Virüs vakasının ardından alınan önlemler nedeni ile yabancı turistlerin ardından yerli turistleri de kaybeden turizm acenteleri koca bir turizm sezonunu neredeyse çalışmayarak geçirdi.  TÜRSAB Çanakkale Körfez Yöre Temsil Kurulu Başkanı Turizmci Ahmet Çelik 2020 yılını yüzde 85 kayıpla kapattıklarını ifade ederek, çok zor durumda olan turizm acentelerinin Devlet’ten destek beklediğinin de altını çizdi.

Seyahat acentelerinin bölgedeki yüzlerce kişiyi istihdam ettiğini belirten Ahmet Çelik, “Pandemi’den dolayı acenteler çok büyük bir kayıp yaşıyor. Bu sene sadece otel satışlarımız biraz iyi oldu. Bazı kesimler tatillerini otellerde değerlendirdiler. Çanakkale'de otellerimizin Ağustos ayında Eylül' ün 15'i ne kadar veya Temmuz'da 15'inden sonra iş yaptığını gördük. Zaten turizmde en önemli süreç 15 Temmuz-15 Eylül arasında yaşandı. Çanakkale’de Ağustosun başı gibi pik noktasına ulaşan turizm hızla düşüşe geçti. Dolayısıyla acenteciler, seyahat acenteleri bölgede çok zor durumdalar. Önümüzdeki dönemde çok daha zor günlerin beklediğini düşünüyorum ve bu anlamda da yeni teşvikleri yeni destekleri beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Seyahat acenteleri olarak devletimizden geri ödemesi en az bir yıl ya da altı ay sonra başlayacak, uzun vadeli, düşük faiz oranlı yeni teşvikler bekliyoruz” diye konuştu.

Çin’in Wuhan kentinde Corona virüs çıkmasının ardından sınır kapılarının tek tek kapatılması ile ilk olarak yabancı turistleri kaybeden ardından da Türkiye’de seyahat yasağı ilan edilmesi ile tek umudu olan yerli turistleri de kaybeden turizm acenteleri ayakta kalma savaşı veriyor. 1 Haziranda yeni normalleşme sürecinin başlaması ile Corona Virüs salgını sürecinde yeni bir döneme girilmesi turizm acentelerinin beklentisini karşılamadı. Vatandaşlar Corona Virüs nedeni ile turlarını ve tatillerini ertelerken yaz sezonu 15 Temmuz-15 Eylül tarihleri arasında deyim yerinde ise biraz kıpırdadı. Acentelerin zaten zor durumda olduğunun altını çizen TÜRSAB Çanakkale Körfez Yöre Temsil Kurulu Başkanı Turizmci Ahmet Çelik 2020 turizm yılını yüzde 85 kayıpla kapattıklarını söyledi.
Çelik açıklamasında, “Genel olarak Corona Virüs sürecinde tahmin ettiğimiz gibi bir sezon geçirdik. Temmuz ve Ağustos’ta biraz daha fazla bir turizm hareketliliği bekliyorduk. Genel olarak bakacak olursak turizm sezonunu bir önceki yıla nazaran yüzde yüzde 80-yüzde 85 oranında kayıpta kapattık. Temmuz ve Haziran aylarında Çanakkale seyahat acenteleri ve Balıkesir Seyahat acenteleri hizmetleri de, ürünlerinde en önemli potansiyeli bölge turları oluşturuyor. Balıkesir acentelerinin Kazdağları'na, Gökçeada ve Bozcaada'ya, Gökçeada’ya, Gelibolu Yarımadası Şehitlik Turları gibi Çanakkale kalkışlı turlar olarak bu turları kategorize edebiliriz. Bu turlarda geçen seneki sayılara baktığımız zaman, örnek veriyorum bir seyahat acentesi geçen sene Ağustos ayında 1000 kişi gezdirmiş ise bu sene bu sayının yüzde 90 düştüğünü görüyoruz yani 100 kişi ancak gezdirmiştir. Yani geçen seneye nazaran 900 kişi daha az gezdirmiş gibi oluyor ve toplama da bakacak olduğunuzda yüzde 90 a varan bir kayıp yaşanıyor. Dolayısıyla hepsini bir araya getirdiğinizde seyahat acentelerinin ürünlerinde halkımız da haklı olarak tabii ki kapalı ortamlarda bulunmak istememesinden dolayı otobüs, minibüs gibi seyahat acentelerinin Kendi öz varlığını ve yaptığı turlara katılmadılar. Bunlar seyahat acentelerinin en önemli ürünleri. Bu turlar onların ayakta kalmasını sağlayacak işlerinin yüzde 75-80’nini oluşturan kısım. Geriye otel satışları ve uçak bilet satışları kalıyor. Çanakkale zaten şu an biliyorsun Sadece her gün bir uçak seferi yapılıyor. Acentelerimiz Çanakkale’ye yapılan günlük 1 sefer ya da Edremit Körfezi'ndeki Edremit Havalimanı'ndan kalkan birkaç uçak için bilet satışı yapabiliyorlar. Dolayısıyla toplama baktığımızda maalesef seyahat acenteleri çok büyük bir kayıpta, çok büyük bir zararda. Bu seneki turizm hareketliliğini ve gelirlerini geçen sene ile karşılaştırdığımızda ortalamada yüzde 85 ile yüzde90 aralığında düşüş olduğunu görüyoruz” İfadelerine yer verdi.

“OKUL TURLARI’ DA OLMAYINCA EYLÜL AYINDA DA BÜYÜK KAYIP YAŞANDI”
Turizmde vatandaşların Corona Virüs salgını nedeni ile zaten tur ve tatil seçeneklerini değiştirdiğini yaz sezonunun bitiminde acenteler için önemli gelir kaynağı teşkil eden okul turlarının da okulların açılmaması nedeni ile yapılamadığına dikkat çekerek, turizm acentelerini daha zor günlerin beklediğini ifade etti. Çelik açıklamasında şunları söyledi. “Bundan daha kötüsü Eylül ayı sonu itibariyle sonbahar kış dönemi başladı. Normalde seyahat acenteleri sonbahar aylarında okul turları düzenlerlerdi. Fakat okulların açılmayacak olması, acenteler için önemli bir gelir kaynağını tamamen sıfıra indirmiş oldu. Dolayısıyla acentelerin eğer sonbahar ve kış aylarında Corona Virüs ile ilgili olumlu bir gelişme olmazsa Mart ayına, Nisan ayına kadar herhangi bir işlerinin olmayacağını öngörüyoruz. Seyahati acentelerini çok zor, çok daha kötü bir sürecin beklediğini düşünüyoruz. Devletimiz sağ olsun bu zamana kadar teşvikler, KGF ( kredi garanti fonu)kredileri, Kısa çalışa ödeneği  ve benzeri desteklerle seyahat  acentelerinin ayakta kalması sağlandı. Fakat seyahat acentelerine ciddi ve farklı bir uygulama yapılması gerekiyor. Çünkü Sonbahar ve kış aylarında gerçekten hiçbir iş olmayacak ve bu anlamda büyük bir kayba uğrayacaklar” dedi.

SEYEHAT ACENTALARI DEVLETTEN DESTEK BEKLİYOR
Çok zor durumda olan turizm acentelerinin Devlet’ten destek beklediğinin de altını çizen Çelik,  “Biz seyahat acenteleri olarak devletimizden ikinci bir teşvik paketini bekliyoruz.  Geri ödemesi en az bir yıl ya da altı ay sonra başlayacak, uzun vadeli, düşük faiz oranlı yeni teşvikler bekliyoruz. Seyahat acenteleri, esnafı, bölgedeki yüzlerce binlerce çalışanı istihdam ediyor. Acenteler çok büyük bir kayıp yaşıyor. Bu sene sadece otel satışlarımız biraz iyi oldu. Bazı kesimler tatillerini otellerde değerlendirdiler. Çanakkale'de otellerimizin Ağustos ayında Eylül' ün 15'i ne kadar veya Temmuz'da 15'inden sonra iş yaptığını gördük. Zaten turizmde en önemli süreç 15 Temmuz - 15 Eylül arasında yaşandı. Çanakkale’de Ağustosun başı gibi pik noktasına ulaşan turizm hızla düşüşe geçti. Dolayısıyla acenteciler, seyahat acenteleri bölgede çok zor durumdalar. Önümüzdeki dönemde ok daha zor günleri beklediğini düşünüyorum ve bu anlamda da yeni teşvikleri yeni destekleri beklediğimizi ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Özel Haber: Ogün İnal