Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerinin 2020 yılı sonuna kadar akademik eğitimlerini online olarak alacak olması nedeni ile binlerce öğrencinin Çanakkale’ ye gelemeyecek olması taşımacılık sektörü yapan esnafı olumsuz etkiledi.

Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir alınan kararın taşımacı esnafına büyük darbe vurduğunu ifade ederek,  “Üniversite öğrencileri Çanakkale esnafı için büyük gelir kaynağıydı. Bu binlerce öğrencinin 2020 yılı sonuna kadar uzaktan akademik eğitim görmeleri nedeni ile Çanakkale’ ye gelmeyecek olmaları çok büyük sıkıntı yarattı. Öğrencilerin Çanakkale’ ye gelmesi ile ilgili taşıma yapan minibüs ve otobüs esnafının bir gelir beklentisi vardı. Lokanta, kafe, restaurant, giyim, öğrenci pansiyonları, yurtlar ve emlak sektörü gibi taşımacılık sektörü de bu durumda ciddi bir hayal kırıklığına uğradı ve gelir kaybına uğradı. Tabii olaya sadece gelir elde etmek, ya da para kazanmak ile ilgili bakmıyoruz tabi ki önce sağlık, önce sağlığımız. Yeni akademik yıl ile ilgili 50 bin öğrenci Çanakkale’ ye gelecekti. Bu öğrenciler beraberinde farkında olmadan Corona Virüs de getirebileceklerdi belki ama tabii bunu da bilemeyiz. Ancak üniversite öğrencilerinin Çanakkale’ ye gelmemesinden taşımacı esnafı dahil tüm esnaf kesimi ciddi bir hayal kırıklığına uğradı ve ciddi bir gelir kaybına da uğramış durumda” ifadelerini kullandı.
Çanakkale Valisi ilhami Aktaş Başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Covit-19 salgını ile ilgili ek kararlar aldı. Bu kararlardan en önemlisi şehir içi yolcu taşıma kapasitesi belirlenmesi  ve maske takma zorunluluğu getirilmesi oldu. Şehir içi yolcu taşımacılığı yapan şoför esnafını zor durumda bırakan ve yolcular ile sık sık tartışma yaşanan ayakta yolcu alma konusunda alınan karar Çanakkale’ de hemen uygulanmaya başlanacak.
Pandemi’nin ilk döneminde çok dikkat edilen ayakta yolcu sayısı kapasitesi konusu yeni normalleşme süreci ile birlikte neredeyse unutulur olmuştu. Çanakkale Valisi ilhami Aktaş Başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile sorunun çözümü noktasında alınan karar uyuyup uyulmadığı yapılan sıkı denetlemeler ile gözlenecek. Alınan karar gereğince şehir içi yolcu taşıyan otobüs ve minibüslerin ruhsatta yazılı bulunan ayakta yolcu kapasitesi alınan karar yereyince neredeyse 3’te 1 oranına düşürüldü. Alınan bu karar ile ilgili ihlaller ise direk olarak idari para cezası ile cezalandırılacak. Alınan bir diğer önemli karar ise hem maske takma zorunluluğuna uymayan hem de ayakta yolcu kapasitesine uymayan Şoför esnafına uygulanacak idari para cezaları da artık tahsil edilecek. Ancak şoför esnafı bir hayli dertli. Kısa süre önce Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin 2020 yılının sonuna kadar akademik eğitimleri uzaktan eğitim sistemi ile yapılacağını açıklamasının ardından şehir merkezinde binlerce öğrenciyi üniversiteye taşıma planları yapan şoför esnafı bu haberle adeta yıkıldı.

“TAŞIMACI ESNAFININ ÇOK ÖNELİ SORUNLARINI İLETTİK İLGİLİLERDEN YANIT BEKLİYORUZ”
Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir ayakta yolcu kapasitesi ve üniversite öğrencilerinin Çanakkale’ ye gelmeyecek olmasının ümitlerini üniversite öğrencilerine bağlayan şoför esnafını ekonomik beklenti açısından vurduğunu ifade ederek ,“Taşımacı esnafı gerçekten de zor günler geçiriyor. Taşımacı esnafı derken belediye denetimli halk otobüsleri ve özelliklede servis araçları. Servis araçları Pandemi’nin Türkiye’ de görülmesinden sonra yani 3’ncü aydan bu yana kontak kapatmış durumda. Yani servisçi esnafları üç aydan bu yana hiç çalışmadılar. Bilindiği gibi okullarda uzaktan eğitim olması nedeni ile açılmıyor. Halk otobüsleri ve belediye denetimli halk otobüslerinde İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu komisyon kurdu bu komisyonun üyelerinden biride bendim.7 metrelik, 8.5 metrelik 9 metrelik, 12 metrelik yolcu taşıyan araçlarda toplam ayakta yolcu sayısının yüzde 40’ini ayakta taşıyabilecek. Bir de merkeze ilçe ve köylerden yolcu taşıyan minibüsler var. Bu minibüslerde koltuk kapasitesinin yarısı kadar yolcu alabilmesi ile ilgili karar devam ediyor. Bu minibüsler yarım koltuk kapasitesi kuralına göre yolcu taşımaya devam ettiği için gerçekten çok büyük sıkıntıları var. Bir örnek verecek olursak Biga’dan Çanakkale’ye yaklaşık 100 kilometre ve bu minibüs kapasitesinin yarısı doluluk oranı ile Çanakkale’ ye geliyor. Bu nedenle gerçekten sıkıntılı bir dönem geçiriyorlar. Ayrıca taşımalı sistem bünyesinde çalışan öğrenci servisleri esnafı da zor durumda. Şu an okullara gelen öğrenciler var köylerden bu nedenle bu öğrenci taşıma işleri için ikidir ihale oluyor, bazı ilçelerde ikinciye ihale oldu. Ve bu ihalelere hiçbir öğrenci servisi esnafı girmiyor ve bu ihaleleri almıyor. Neden almıyor? Çünkü geçen seneki öğrenci taşıma bedelinin yüzde 20 altına taşıma ücreti belirlendi. Ve bu nedenle de öğrenci servisi esnafı bu ihalelere girmiyor. Böylelikle taşımalı sistemde köylerden öğrenci taşıyan servis esnafında da sorunlar varTaşımacı esnafının sorunları büyük, ama bu sorunların aşılmasına yönelik bir destek de yok bu esnaflara.  Ne bir akaryakıt desteği var, ne akaryakıtta KDV indirimi, hiçbir destek yok. Pandemi sürecinde esnafa faizli bir şekilde verilen kredi desteği oldu. Taşımacı esnafına bilhassa servisçi esnafına uzun vadeli faizsiz 50 milyar kredi verilmeliydi. Tabii ki taşımacı esnafının tüm sorunlarını gerekli mercilere satın milletvekillerine federasyonumuza gerekli bakanlıklara ilettik ve gerekli çalışmaları yapıyoruz ifadelerini bize ilettiler. Ama ben taşımacı esnafının yaşadığı bu ciddi sorunlara çözüm bulunur mu,  bulunmaz mı? Bu konuda da bir şey söyleyemiyorum” dedi.

“TAŞIMACI ESNAFINA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÇANAKKALE GELMEYECEK OLMASI DA DARBE  VURDU”
Değerlendirmesinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerin 2020 yılı sonuna kadar akademik eğitimlerini online olarak alacak olması nedeni ile binlerce öğrencinin Çanakkale’ ye gelmeyecek olmasının da taşımacı esnafına büyük darbe vurduğunu ifade eden Demir, “Üniversite öğrenci sayısı merkezde ciddi rakamlarda oluyordu ve bu öğrenciler her gün üniversiteye gidip geliyorlardı. Bu nedenle de şehir içi otobüs ve minibüsçüleri bu ciddi sayıdaki üniversite öğrencisini bekliyordu. Yapılan hesaplamada üniversite öğrencilerinin Çanakkale’ ye gelmesi ile ilgili taşıma yapan minibüs ve otobüs esnafının bir gelir beklentisi vardı. Yani buna sadece taşımacı esnafı ile alakalı bakmayalım lokanta, kafe giyim mağazaları öğrenci pansiyonları ve hatta emlak sektörünü de ilgilendiren derecede bir hareketlilik yaratıyordu bu binlerce öğrenci. Kısacası üniversite öğrencileri Çanakkale esnafı için büyük gelir kaynağıydı. Bu binlerde öğrencinin 2020 yılı sonuna kadar uzaktan akademik eğitim görmeleri nedeni ile Çanakkale’ ye gelmeyecek olmaları çok büyük sıkıntı yarattı. Tabii olaya sadece gelir elde etmek ya da para kazanmak ile ilgili bakmıyoruz tabi ki önce sağlık, önce sağlığımız. Yeni akademik yıl ile ilgili 50 bin öğrenci Çanakkale’ ye gelecekti. Bu öğrenciler beraberinde farkında olmadan Coronavirüs te getirebileceklerdi bekli ama tabi bunu da bilemeyiz. Ancak üniversite öğrencilerinin Çanakkale’ ye gelmemesinden taşımacı esnafı dahil tüm esnaf kesimi ciddi bir hayal kırıklığına uğradı ve ciddi bir gelir kaybına da uğramış durumda” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: Ogün İnal