Aslan Abla Sokak’ta hizmet veren Retro gazozcusu Gaz Voda Cafe Çanakkale’de Türk ve Sovyet gazozlarının bir numaralı adresi oldu.
 
Yöresel gazoz çeşitleriyle de dikkat çeken kafe 90’lı yılarda popüler hale gelen gazoz kültürünü tekrar yaşatıyor. Eski Sovyet gazozları ve yerli gazozlarla müşterilerine geçmişte yolculuk yapma etkisi bırakıyor. Müşterilere gazoz siparişleri de gazozun yanına yakışan leblebi tozu ile birlikte servis ediliyor.  Kafe içinde ise 80 ile 90’lara ait oyunlar, kitaplar, oyuncaklar yer alıyor. 90’ların en popüler olan müziklerde kafe içinde zaman yolculuğuna çıkarıyor. Akşam saatlerinde ise yöresel gazozları Retro bisiklet ile Kordon Boyu’nda satılıyor.
Seda Gürel’in işletmesini yaptığı Gaz Voda Kafe, 80’li yılları kafede yaşatmak amaçlı bir işletme kurdu. İşletme içerisinde 80’li ve 90’lı yıllarda çok meşhur olan yöresel, bölgesel her il ve ilçede üretilen gazozları da buraya getirmeyi düşündü. Bu tür bir organizasyon Türkiye’de olup olmadığını araştırırken, İstanbul ve İzmir’de bu tür kafelerin olduğunu keşfetti. Ziyaret ederek nasıl ürün aldıklarını, tanıtımı nasıl yaptıklarını, nasıl sunum yaptıklarını gözlemleyerek, pandemi sürecinde boş geçirmemek adına bu tür gözlemler yaparak sonrasında da böyle bir işletme açıldı. Ürünler arasında iki grup ürün var. Eski Sovyet Rusya’sından kalma Gaz Voda markasının Türkiye’deki frencinse alarak ürünleri yaklaşık 7 çeşit gazozu satılıyor. Yanı sıra Türkiye’de üretilen 80’ne yakın yöresel gazozları temin ederek Çanakkale’de satıyor. Yanında ise eskiden leblebi tozu, eski çikolatalar ve eski oyunları gazoz içerken keyifli bir şekilde oynamasını sağlıyorlar.
Yeni açılan Gaz Voda Kafe’de satılan gazozlarda pancar şekeri kullanıldığı için gazlı içeceklerin en sağlıklısı olarak görülüyor. Tamamen yerel üretilen gazozlar gelen müşterilerde memnun bir şekilde ayrılıyor. İkinci iş yeri de açılacak. İkinci iş yerinde ise simitçi- kahveci- gazozcu- farklı bir işletme açılacak. 90’lı yılları yaşatmaya çalışılıyor. Çünkü 90’lı yıllarda meşhur olan gazoz oluğu için aynı Retro tarzında mekanlar açılacak. 
Dilvin Altıkardeş