Kısa adı TARSİM olan Devlet Destekli Tarım Sigortasının ne kadar önemli olduğunun özellikle son dönemde meydana galen ve üreticiye zarar veren yangın ve dolu yağışı sonrasında daha iyi anlaşıldığını söyleyen Kaya, “Biga’nın Sığırcık ve Bozlar çiftçilerinin domates tarlaları büyük hasar gördü. Tabii bunun gibi Çanakkale’nin birçok üretim alanlarında doğal afetler nedeni ile üretim yapan çiftçiler ürünlerini kaybetti. Bu hasarın ve kaybın karşılanmasının gerekli olduğuna inanıyorum” dedi.

Son dönemde Gelibolu Yarımadasında çıkan yangında tarım arazileri de zarar gördü tarım arazilerindeki ürünler yangın felaketinde yanarak yok oldu. Ayrıca Biga’da meydana gelen hızlı yağmur ve ardından başlayan şiddetli dolu yağışında da Sığırcık ve Bozlar çiftçilerinin domates tarlalarında büyük hasara neden oldu. Ayrıca yine şiddeti yağış ve şiddetli dolu yağışı nedeni ile Çanakkale’nin birçok tarım alanında da hazarlar meydana geldi. Oluşan hasarlar nedeni ile üreticiler zor durumda kaldı. Yangın, şiddetli yağış ve dolu yağışlarında ürünleri büyük hasar gören çiftçiler hem emeklerinden, hem de ürünlerini yetiştirmek için harcadıkları paradan oldular.

“ÜRETİCİLERİMİZE TARIM SİGORTASININ FAYDALARI ANLATILMALI”
Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Çanakkale’de son zamanlarda çıkan yangınlar, şiddetli yağış ve şiddetli dolu yağışı nedeni ile üreticilerin büyük zarar gördüğünü ve üreticilerin bu zararlarının devlet tarafından karşılanması gerektiğinin altını çizdi. Kaya TARSİM yani tarım sigortasının öneminin yaşanan felaketlerin ardından bir kez daha anlaşıldığını belirterek, “Üreticilerimize tarım sigortasının faydaları anlatılmalı ve üreticilerin ürünleri ile ilgili yaptırılması sağlanmalı” dedi.
Kaya açıklamasında şunları söyledi: “ Kısa süre içerisinde Çanakkale’ de Gelibolu yarım adasında çıkan yangında içinde hasada hazır tarım ürünleri bulunan tarlalarda maalesef yandı ve tarım ürünleri yok oldu. Yine Biga ve çevresinde, şiddetli yağış ve ardından gelen şiddeti dolu yağışı nedeni ile özellikle Biga’nın Sığırcık ve Bozlar çiftçilerinin domates tarlaları büyük hasar gördü. Tabii bunun gibi Çanakkale’nin birçok üretim alanlarında doğal afetler nedeni ile üretim yapan çiftçiler ürünlerini kaybetti. Bu hasarın ve kaybın karşılanmasının gerekli olduğuna inanıyorum, üreticilerimiz büyük riskler alarak dışarda üretim yapmaya çalışıyor. Tabii bazen aldıkları bu yüksek risk onların büyük zarara uğramasına neden oluyor. Üretim yapmak için risk alan çiftçilerin tarlasındaki ürün yangında tamamen kül olabiliyor, ya da büyük maliyetler ile domates yetiştiren üreticilerimizin domateslerinin hasat aşamasına geldiği zaman şiddetli dolu yağışı domatesler de çok büyük hasara neden olabiliyor. Böyle durumlarda üretici bir yıl boyunca cebinden ya da kredi çekerek tarlasına diktiği fide, attığı tohum yaptığı gübreleme ve ilaçlama maliyetleri büyük bir zarar olarak üreticiye dönerken üreticinin alın teri’ de boşa gitmiş oluyor.

“ÇİFÇİLERİN TARIM SİGORTASI YAPTIRMALARI SAĞLANMALI”
Büyük risk alan üreticiler için TARSİM tarım sigortası koruması getirildi. Bu sigorta çiftçinin tarladaki ürününü korumak için yaptırılıyor. Devlet bankalarından kredi çeken ya da kredi desteği kullanan çiftçiler bu sigortayı zorunlu olarak yaptırıyor. Ancak onlarda sigorta maliyeti fazla olmasın diye ürünlerinin bir bölümünü sigortalatıyorlar. Bunun dışında bilinçli ve aldığı riskin her an büyük bir sıkıntıya neden olabileceğini bilen üreticiler zaten devlet destekli olan TARSİM tarım sigortasını yaptırıyor. Bu sigortanın yüzde 50’si de zaten devlet tarafından ödeniyor. Ancak çok önemli olan bu tarım sigortasını zannedersem çiftçiye anlatamadık. Bu konuda çalışma yapılık tarım sigortasının önemi üreticilere anlatılmalı ve üreticilerin tarlada her türlü tehlikeye açık olan ürünlerini sigortalamaları sağlanmalı. Bunun en geçerli ve hızlı yolu da tarım sigortasını zorunlu hale getirmek. Tarım sigortası zorunlu hale getirilirse üreticinin tarlasındaki ürün sigortalanmış olur ve herhangi bir doğal afetten kaynaklanan bir zarar oluştuğunda çiftçinin üretime devam etmesi için gerekli yardımı alması böylelikle sağlanmış olur.

“BİGA’NIN SIĞIRCIK VE BOZLAR KÖYLERİNDEKİ ÜRETİCİNİN ZARARI KARŞILANMALI”
“Biga’da üreticilerin şiddetli yağış ve ardından da şiddetli dolu yağışı nedeni ile domatesi tarlalarında büyük zararların meydana gelmesi çok üzücü. Burada birçok domates üreticisi büyük zarar gördü. Bu üreticilerin zararı karşılanması gerekiyor ki üretime devam edebilsinler. Bu çiftçilerimiz arasında tarım sigortası yaptıranlar olduğu gibi yaptırmayanlar da olabilir. Tarım sigortası yaptırmayanlar Devletten yardım bekliyor ve bu yardım yapılmalı. Bazı durumlarda devlet milletine ihtiyaç duyar yakın tarihten örnek verecek olursak, mesela 15 Temmuz’da olduğu. 15 Temmuz’da vatandaş hain darbe girişimine karşı sokaklara çıktı ve canı pahasına hain darbe girişimini önledi. Burada devletin milletine ihtiyacı oldu. Millet çıktı ve üzerine düşen görevi yaptı. Şimdide Biga’da bu doğal afette ürünleri büyük zarar gören çiftçinin de devletine ihtiyacı var. Devlette bu üreticilerine elini uzatarak destek verecek ve bu üreticilerde üretmeye devam edecekler.”

Özel Haber: Ogün İnal