Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen genelgede yapılan açıklamaya göre 2020-2021 eğitim ve öğretim dönemi 31 Ağustos tarihinde başlayacak.

Genelgede okullarda Covid-19’a karşı uygulanacak tedbirlerde açıklandı. Açıklanan önlemlere göre, okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak. Hem öğrenciler hem öğretmenler maske kullanacak. El temizliği ve öğrencilerin hangi koşullarda okula gelmemesi gerektiğini açıklayan bilgilendirme afişleri asılacak. Okul binası girişleri ve içerisinde uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulacak. Okulların açılma tarihini İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren velilerden bazıları, okulların açılma kararını erken bulduklarını belirterek, özellikle ilkokul öğrencilerinin hastalık konusunda bilinçlenemedikleri için kurallara dikkat etmeyeceklerinden endişe duyuyorlar. Hijyen kurallarına uymak için belli bir yaş olgunluğuna gelmek gerektiğini belirten veliler endişe taşıdıklarını ve çocuklarını okula bile göndermek istemediklerini belirttiler.

OKULLARIN AÇILMASINI DAHA ERKEN BULUYORUM”
Okulların açılacağı tarihin ve alınacak önlemlerin açıklanmasının ardından velilerin kafasında birçok soru işareti oluştu.

Salgın döneminin tam olarak bitmemesinden ve ikinci dalganın gelmesinden endişelenen iki çocuk annesi Sinem Çelik konuyla ilgili şunları söyledi: “Okulların açılmasını daha erken buluyorum. İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin maske takma bilincinin olmadığını düşünüyorum. Medyadan devam edip sadece lise ve üniversitelerin açılması daha uygun bence. Küçük çocukların salgını daha fazla yaymaları ve saatli bombaya dönmelerini istemiyorlarsa okullar açılmamalı. Okulların alt yapısı yeterli değil tabi ki bunu yapabilmek mümkün ama öğretmen sayısı belli o yüzden bir önlem alacaklarını zannetmiyorum. Sabahçı öğlenci olarak okullar yarıya ayrılabilir. Evet ben çocuğuma gerekli eğitimi veriyorum ama okulda bunu ne kadar uygular hiç bilmiyorum.”

Velilerin çoğunluğu çocuklarını okula göndermek istemezken aynı zamanda çocuklarının eğitiminden de endişelenen veliler, eğitimin devam etmesini istiyor fakat okulların alt yapısının salgın dönemi için uygun olmadığını düşünüyorlar.

“ALTYAPI HAZIR DEĞİL”
İki çocuğu da ilkokula giden Elif Sapmaz konuyla ilgili, “Kesinlikle alt yapı hazır değil ama bu çocuklarında bir an önce okula gitmesi gerek evde verilen eğitim asla yeterli değil çünkü sınıfın yarısını okumuş yarısını okumamış bir çocuğu üst sınıfa geçirmek ne derece doğru kocaman bir soru işareti ya da nasıl mezun edilebiliyor? Milli eğitimin eğitim çabası görülmeyecek gibi değil ama bu çocukların okula gidip okulda eğitim almaları lazım. Bir sınıfta 40 tane öğrenci ve küçük bir sınıf, yarısı temizliğin farkında olsa yarısının haberi yok bunlar çocuk, aile olarak yanında olduğumuz halde virüsten bıkmış durumdalar tek başlarına hiç sağlıklı olmayacak yani kocaman soru işareti bizlerde de var” şeklinde konuştu.

Sibel Bozkurt ise uygulamanın erken olduğunu belirterek, “Benim kızım büyüdü, üniversiteye gidiyor, ama yine de endişeliyim. Ama çevremde çocukları ilkokula ve anasınıfına gidecek olan veliler var, onlarla konuşuyorum, hepsi korkuyor. Özellikle okula yeni başlayacak olan çocuklar zaten bir alışma ve adaptasyon sıkıntısı yaşıyor, bir de üstüne bu kurallara alışmaları gerçekten çok zor. Hijyen için belli bir yaş gerekiyor, bunu küçük yaşlarda uygulamaları çok zor. Ben kiminle konuşsam bu şekilde çocuğumu okula göndermem diyorlar, bir de kronik hastalığı olanlar var, onlar için çok riskli. Öte yandan sınıflar da kalabalık, zaman az kaldı, öğrenci sayısına ve sosyal mesafe kuralına da dikkat etmek gerekir” dedi.   
 
Fazla olan öğrenci sayısının risk oluşturduğu yönünde korkuları olan veliler, yaşı küçük olan anasınıfı ve ilkokul öğrencilerinin hastalık konusunda bilinçlenemedikleri için kurallara dikkat etmeyeceklerinden endişe duyuyorlar. Genel olarak 31 Ağustos tarihinde okulların açılmasına olumsuz bakan veliler eğitimin online olarak devam edemeyeceğinin de farkında.
31 Ağustos 2020'de başlaması planlanan okul dönemi 18 Haziran 2021'de sona erecek. Birinci dönem ara tatili 16-20 Kasım 2020'de, yarıyıl tatili 25 Ocak-5 Şubat 2021'de, ikinci dönem ara tatili 12-16 Nisan 2021'de yapılacak.

Sibel Bozkurt:
Benim kızım büyüdü, üniversiteye gidiyor, ama yine de endişeliyim. Ama çevremde çocukları ilkokula ve anasınıfına gidecek olan veliler var, onlarla konuşuyorum, hepsi korkuyor. Özellikle okula yeni başlayacak olan çocuklar zaten bir alışma ve adaptasyon sıkıntısı yaşıyor, bir de üstüne bu kurallara alışmaları gerçekten çok zor. Hijyen için belli bir yaş gerekiyor, bunu küçük yaşlarda uygulamaları çok zor. Ben kiminle konuşsam bu şekilde çocuğumu okula göndermem diyorlar, bir de kronik hastalığı olanlar var, onlar için çok riskli. Öte yandan sınıflar da kalabalık, zaman az kaldı, öğrenci sayısına ve sosyal mesafe kuralına da dikkat etmek gerekir.    
 
Mine Tarım