“Bence Yemek” kitabının yazarı ve Prestij Dergisi Köşe Yazarımız Nazan Aygen Corona Salgını nedeniyle ‘Evde Kal’ çağrısına uyarak evde karantina günleri yaşayan Çanakkalelilere bağışıklık sistemini güçlendirecek yemek tarifleri verdi.
 
Nazan Aygen, “Dünya Sağlık Örgütü’nün artık bir Pandemi ( kıtalar arası salgın hastalık) olarak kabul ettiği Corono Virüs hastalığı (Covid-19) bizim ülkemizde  de  ciddi bir şekilde sağlığımızı tehdit etmektedir. Corona Virüs’ün bizlere bulaşmasını yayılması engellemek için birçok önerilerde bulunulup tedbirler alınmaktadır. Herkes elinden geleni yaparak salgın artmasını   engellemek için çaba sarf etmelidir” dedi.
 
“Gerekli hijyen koşulların oluşturması, uygulanan yasaklara uyulması, dengeli  beslenme,  düzenli uyku, gerekli   sosyal mesafe ile bu salgının en kısa zamanda daha çok kayıp vermeden sonlanmasına sağlayacaktır” diyen Nazan Aygen, “Bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da; sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Bu dönem daha çok vitamin, mineral ,protein bakımından zengin ve   antioksidan  besinleri  ( meyveler sebzeler, baklagiller, balık ,kırmızı et, kuruyemişler,  probiyotikler kullanarak yemekler hazırlamak günlük  porsiyonlarımızda bu besinleri çoğaltmak  düzenli su içmek bizim için oldukça faydalı olacaktır. Ben de sizler için  bu doğrultuda evde kolay hazırlanabilecek  bir kaç tarif  hazırladım. Umarım en kısa zamanda  bu salgına daha çok kayıp vermeden son bulup; tüm insanlık sağlıklı günlerimize tekrar geri döneriz” ifadelerini kullandı.
 
TURPLU ISPANAK SALATASI
 
 250 gr.küçük ıspanak 
5 adet küçük turp
2 yemek  kaşığı chia tohumu
4-5 adet ceviz içi
1/2 çay bardağı zeytinyağ 
1/2 limon suyu
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı pul biber 
1 çay kaşığı tuz 
 
YAPILIŞI 
 
Önce yıkayıp ayıkladığımız  ıspanakları sıcak suyunun içinde iki dakika bekletilip iyice süzülür ve bir servis kabına yerleştirilir.ince ince dilimlemen turplar,iri parçalar halinde doğranmış cevizler,chia tohumu da ıspanakları ilave edilip  karıştırılır. Bir kase içinde zeytinyağ, limonsuyu sirke,tuz,pulbiber ve nar ekşi si konulup bir çatal yardımıyla iyice çırpılır ve hazırladığımız salataya eklenip iyice karıştırılıp servis edilir. 

TERBIYELİ KARALAHANA ÇORBASI
 
MALZEMELER
 
 200 gr. Karalahana yaprağı 
1 su çay bardağı arpa şehriye 
1 adet orta boy soğan
1 adet yumurta sarısı 
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karabiber
4 yemek kaşığı tereyağ 
2 yemek kaşığı  zeytinyağ 
5 bardak et suyu 
 
YAPILIŞI 
 
Büyük bir tencere içine  tereyağı, zeytinyağı ve rendelenmiş soğan ilave edilip iki dakika orta ateşte sotelenir. Sonra et  suyu ilave edilip kaynama başlayınca içine ince ince doğranmış  karalahanalar ilave edilip 15 dakika  kısık ateşte pişirilir. Sonra arpa şehriye, tuz, karabiber, nane ilave edilip 3-4dakika daha pişirilir. Bir kase içinde yumurta sarısı ve limon ilave edilip bir çatal yardımıyla iyice çırpılır sonra pişmekte olan çorbadan bir kepçe alınıp karıştırılan terbiye çorbaya eklenip bir dakika daha sürekli karıştırılarak pişirilip sıcak servis edilir.  
 
YABAN MERSİNLİ  YOĞURT 
 
MALZEMELER
 
2 Su bardağı yoğurt 
1 çay bardağı taze yaban mersini 
3 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı chia tohumu 
Ceviz büyüklüğünde rendelenmiş taze zencefil
Süslemek için portakal dilimleri
 
YAPILIŞI 
 
Bir kase içine yoğurt, ezilmiş yaban mersini ,bal , rendelenmiş taze zencefil  ilave edilip iyice karıştırılır servis için kup bardaklarına bölüştürülüp üzerine chia tohumu ve portakal dilimleri ile süslenip servis edilir.

AYVALI KIŞ ÇAYI
MALZEMELER
 
1 adet orta boy ayva
2-3 yaprak  hibiskus çiçeği 
2 yemek kaşığı ıhlamur 
1 - 2 adet çubuk tarçın
4-5 adet karanfil
Ceviz büyüklüğünde taze zencefil 
2 su bardağı içme suyu
Servis için limon dilimleri
 
YAPILIŞI 
Bir orta boy tencere içine  hibiscus çiçeği, iri parçalar halinde doğranmış zencefil, iyice yıkanıp kabuklarıyla birlikte doğranmış ayvalar, tarçın, karanfil, ıhlamur ve içme suyu ilave edilip 7 dakika orta ateşte kaynatılır. Servis fincanlarına alınıp limon dilimleri ile servis edilir.
PORTAKALLI TAZE ZENCEFELLİ SMOOTHIE
 
MALZEMELER
 
1 adet portakal
1 ceviz büyüklüğünde  taze zencefil 
1 çay bardağı içme suyu
1 yemek kaşığı bal
1/2 limon suyu 
 
YAPILIŞI 
Bir Smoothie makinesi kabı içine ( iyi bir blendır da bu işi görecektir) iri parçalar halinde doğranmış portakal, limon suyu, içme suyu,bal ve zencefil ilave edilip iyice çekilir   sonra servis bardaklarına alınıp servir edilir. Bu ölçü tek kişiliktir.
 
Afiyet olsun.
 
Mine Tarım