Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkan Ünal Özcan Corona Virüs salgını nedeni ile esnafa destek amaçlı Halk Bankası tarafından verilen yüzde 4.5 faizli 25 bin TL kredi başvuruları ile ilgili sosyal medyada dolaşan şartların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Destek kredisinden daha önce devlet desteği olan kredilerden faydalanmayan esnafların faydalanabileceğini belirten Ünal, esnafın bu zor dönemi en az hasarla atlatmaları için ellerinden gelen çalışmayı sergilediklerini söyledi. Ünal açıklamasında, “ Esnaflarımızın yüzde 4.5 faizle 25 bin TL kredi çekmeleri için kimlik belgesi, esnaflığını gösteriri belgeler, vergi kaydı ve yıllık vergi durumunu gösterir vergi levhası. Esnaflarımız bu istenen belgeler ile Halk Bankası’na müracaat edecek. Halk Bankası ilk olarak esnafımızın, Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifinden çekilmiş kredisi varsa ve bu kredinin ödemeleri devam ediyorsa buna bakıyor. Eğer böyle bir durum varsa esnafımız bu krediden faydalanamıyor. Neden faydalanamıyor? Devletin teşvik ettiği desteklerden ikinci kez faydalanacağı için. Bu nedenle bu krediden faydalanamıyor. Müracaat halinde Halk Bankası müracaat eden esnafın kredi notu ile ilgili bankalar arasında bir sorunu yoksa, bu esnafımızdan her hangi bir gayrimenkul ve araç ipoteği istemeden kredi talebini değerlendirmeye alıyor. Eğer kredi talep eden esnafımızın kredi notunda düşüklük varsa gayrimenkul tapusu ve araç ile ilgili ipotek talebi o zaman devreye giriyor. Ama sosyal medyada paylaşılan kredi talebi ile ilgili yok vergi borcu varsa kredi verilmiyor, yok SGK borcu varsa kredi verilmiyor gibi paylaşımlar gerçeği yansıtmıyor” dedi.

ESNAF KREDİ KOOPERATİFİMİZİNDE ESNAFA BU ZOR DÖNEMDE KREDİ VERMESİNİ SAĞLADIK
Ünal esnafların bu zor dönemi atlatması için gereken desteklerin sağlanması için Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile yaklaşık 1 saat süren toplantıda yaptıklarının altını çizerek “Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile bir saat görüştük. Sadece Çanakkale ile ilgili elektrik ve doğalgazların borcundan dolayı kesilmemesi konusunda ilgili firmalara talimat vermesini talep ettim. Bunun yanında Milli Eğitim’e taşımalı sistemde hizmet veren öğrenci minibüsleri işleten esnafların zor durumda olduğunu, bu esnaflardan ödemesi yapılmayan esnaf varsa bu ödemelerin yapılmasını rica ettim. Ayrıca Valimize, “Sayın valim Halk Bankası bu kredileri esnafa veriyor, ama Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi hiçbir şey yapmıyor” dedim. Esnaf Kredi Kooperatiflerinin bu konuda yetkisi var. Anlattım durumu. Sayın Valimiz Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejderi aradı. Ve bu görüşmenin ardından şuan Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi 25 bin TL kredi vermeye başladılar kefil ile. Biz esnafların temsilcisi olarak esnafları bu zor süreci atlatmaları için elimizden gelen çalışmayı yaparken bir yandan da esnafın taleplerini sorunu çözebilecek mercilerden talep etmeye devam ediyoruz. İŞKUR tarafından bugün başvuruları alınmaya başlanan “Kısa Çalışma Ödeneği “ konusunda yerelde işlemlerin hızlandırılması için Sayın Valimiz, İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan’ı da arayarak görüşme yaptı. Bu konu ile ilgili esnaflarımızı bilgilendireceğiz ve İŞKUR’a yönlendireceğiz. Şartları tutan esnaflarımızı da bu destekten faydalanmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Özel Haber: Ogün İnal