KOLONYA VE MASKE SATIŞLARI PATLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye'de Corona Virüs şüphesi olan bir vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığını bildirmesinin ardından vatandaşlar kendi çaplarında önlem almaya başladı.
Uzmanların sık sık el yıkanması, 80 derece ibaresi yer alan kolonyaların kullanılması, sirke kullanımı ve maske takılması yönündeki uyarılarını dikkate alan vatandaşlar sabah erken saatlerde eczane ve marketlere akın etti.  Kolonya satışları patlarken ve karaborsaya düşerken, Çanakkaleli vatandaşlar kalabalık yerlere girmemeye özen göstererek, seyahat ve gezileri ertelediklerini, hijyene önem verdiklerini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalıştıklarını ifade ettiler.
Karaborsaya düştü
Kolonya satışında büyük artış olduğunu ifade eden Çanakkaleli esnaflar, “Satışlara yetişemiyoruz. Sabahtanberi en çok satılan ürün kolonya. İstanbul’da bile kolonya kalmamış. Karaborsaya düştü” dediler.   
Burhan Gürel:
Dünyayı sarsan bu tehdit en sonunda ülkemize de girdi toplu yerlerden bulunmaktan ve tokalaşmaktan kaçınıyoruz. Kolonya ve el temizleme sıvıları ile ellerimizi devamlı temizliyoruz tabii ki sabunla da sık yıkıyoruz. C vitamini ve bol su tüketmeye çalışıyoruz.
Öznur Benderlioğlu Doğangün:
Ben de haberleri yakından takip ediyor ve alınması gereken tedbirleri hem evimde hem de çalıştığım sınıflarımda uygulamaya çalışıyorum.. Hijyene hep önem verdiğim için ev temizliğinde sirkeden devamlı faydalanıyorum, bu benim için yeni bir şey değil. Havlu yerine kağıt havlu kullanımına bir süredir geçtim. Sınıflarda öğrencilerime kişisel hijyen ve kalabalık ortamlarda yapmamız gerekenleri düzenli olarak derslerimde anlatıyorum. Organik beslenmenin gücüne inanan biri olarak evde yemek yemeye dikkat ediyoruz. Zencefil, limon vazgeçilmez içeceğimiz. Alışverişlerde bol zencefil, meyve ve kağıt havluyu çok alıyorum, özellikle depoladığım bir şey yok, bilinçli uygulamalar ile yakın zamanda çözüm bulunacağını düşünüyorum. Kolonya, ıslak mendil ve bol el yıkama alışkanlığım hep vardı zaten.
Nazan Erbatur Aygen:
Corona Virüsü tabii ki ciddi ye alınması gereken bir durum fakat paniklemek yerine abartmayıp  uygun davranmak gerektiğini düşünüyorum. Hijyen kuralları mutlaka uyulup arttırılmalı. Biz de daha sık ellerimizi yıkıyoruz. Kalabalık yerlerden uzak duruyoruz. Ama doğru beslenme, bol sıvı tüketme, zencefili, karanfil ve ayvalı kış çayları hazırlayıp içmek ve yeterli uykunun da çok önemli olduğunu unutmamak gerekir, beden ne  kadar güçlü olursa hastalıklara karşı direncimiz de artacaktır. Ayrıca hasta olanların maske takmaları gripleri ne olursa olsun bence çok önemli, böylece gribin yayılmasını önleyeceklerdir.
Gökçe Çiçek Erol Gönülaçar:
Herhangi bir dezenfektan kolonya vesaire almadım. Dün ıslak mendilden kendine maske yapan teyzeler dikkatimi çekti. Toplum olarak bilinçli bir şekilde korkutulduğumuzu aşağı frekanslara çekildiğimizi düşünüyorum. Çanakkale’de olmaz ama ülke geneli kolonya ve maske harici cevşen stoklarını da arttırmalı esnaflar. Onun dışında hafta sonu İzmir, ay sonu Selanik  gezisine çıkacaktık, ama iptal ettik.