8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Çanakkale Kadın Platformu tarafından düzenlenen yürüyüş Eski Salı Pazarı’nda başladı. Bu yıl erkeklerin alınmadığı yürüyüşte kadınlar ellerinde pankartlarla şiddetsiz, sömürüsüz, eşit bir dünya talebiyle Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşte kadınlar, “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa, şiddet varsa direniş de var, itaat etmiyoruz sloganları attılar. Kadın Platformu adına Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapan Dr. Jale Yaman, “Adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesiyle kurulabileceğinin farkında olarak dünden bugüne her biri yaşamsal değerde olan halklı taleplerimizle bugün yine 8 Mart’ta alanlarındayız. Bize baskı, sömürü ve şiddet dışında bir şey vaat etmeyen ataerkil kapitalist sisteme karşı tarihimizden aldığımız gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz.  Haklarımıza, kazanımlarımıza saldırılar katmerli sömürü baskı ve şiddet artarak devam ediyor.  ‘Biri fetva verir, kız çocukları evlenebilir diye, diğeri kadınların boşanmasını engellemeye çalışır, öbürü nafaka hakkımıza göz diker. Mahkemesi kravat takan katile iyi hal indirimi uygular. İktidarı İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülüklerini yerine getirmez. Bir diğeri sokakta kadın tekmeler, öldürür’ dedi.

Kadınların taleplerini de sıralayan Yaman, “Biz kadınlar doğum izinlerinin artırılmasını, 8 Mart’ın kadınlar için ücretli izin günü sayılmasını, eşit işe eşit ücret verilmesini, iş yerinde şiddeti, ayrımcılığı, mobbingi önleyen düzenlemeler yapılmasını, kadınlar ve LGBT+i yönelik her türlü şiddete ve ayrımcılığı önleyici yasal düzenlemelerin acilen yapılmasını, kadınlar için özgür ve eşit bir biçimde, barış içerisinde bir arada yaşayabileceğimiz demokratik koşulların oluşturulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Mine Tarım