İl Genel Meclisi Mart ayı son toplantısında meclis gündemine GESTAŞ’ın gemi alımı yapması için GESTAŞ yönetimine “borçlanabilme yetkisi ve kefalet yetkisi verilmesi” komisyon raporunun görüşülmesi damga vurdu.

 Komisyon raporunda istenen belgelerin incelenmesi için İl Genel  Meclisine gönderilmemesi başta olmak üzere bazı konuların incelenerek, talebin oy çokluğu ile reddedilmesi kararı, okunarak İl Genel Meclisi üyeleri bilgilendirildi. İl Genel Meclisi üyeleri komisyon raporunun oylanmasından önce, komisyon tarafından oy çokluğu ile reddedilen rapor hakkında görüşlerini açıkladılar.

“HALKIN MENFAATİ İÇİN GEMİ SATIN ALINMALI”
 İlk açıklamayı AK Parti İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz yaptı. Korkmaz komisyon raporu hakkında yaptığı açıklamada, “Son plan bütçe komisyonunda bu konu ile yapmış olduğumuz görüşmelerde  imzaladığımız raporla, şu an meclise sunulan rapor farklı. Bu raporda bize son dakika imzaya getirildi. Komisyonda görüştüğümüz en son rapor elimizde raporda “Geriye dönün GESTAŞ Şirketinin tüm gelir, gider ve yaptığı tüm harcamalar ile ilgili belgelerin komisyona gönderilmesi ve bu belgeler incelendikten sonra komisyon raporunun tamamlana bileceği kararı alınmış” biz bu karara da red vermiştik. Ondan sonra raporda değişiklik yapılmış. Plan bütçe komisyonunda raporun meclise getirilmesi gerektiğini de ifade ettim. Rapor il genel meclisimize gelsin GESTAŞ’a kefil olacak mıyız? Olmayacak mıyız? oylaması yapılsın ve bu işi uzatmayalım bu işe son noktayı getirelim demiştim. 5 Şubat 2020’ de GESTAŞ’ ın Gemi satın alma talebi 5 Şubat 2020’ de meclise sev edilmişti ve başkanlık divanı tarafından plan bütçe komisyonuna sevk edildi. O tarihten geçtiğimiz haftaya kadar Plan ve Bütçe komisyonunda biz bu konuyu hiç tartışmadık.  Bu ayki toplantımızda tartıştık. İl Genel Meclisindeki parti gruplarına GESTAŞ Genel Müdürümüz gerekli bilgilendirmeyi yaptı. Bilgilendirmede Neden gemi satın almamız gerektiğini madde madde anlattı. Gestaş Genel Müdürümüz gelerek Plan ve bütçe Komisyonuna da gerekli bilgilendirmeyi yaptılar.  Biz AK Parti grubu olarak Plan ve bütçe komisyon raporunu rededeceğiz” dedi.

“KONUYU SİYASAŞLAŞTIRMAYALIM GESTAŞ KONUSU RESTLEŞİLECEK BİR KONU DEĞİL”
 Biz GESTAŞ’ın gemi satın alması gerektiğini düşünüyoruz. Hem GESTAŞ’ ın hem de Çanakkale Halkının menfaati için. Şu anki ödediğimiz kiralama bedellerinin neredeyse yarısını ödeyerek GESTAŞ belirli bir vade sonunda  kendi gemilerinin sahibi olacak. Ve bu Çanakkale Halkının Menfaati ve ilerde olacak zam baskısını da ortadan kaldıracak. Ve hatta gemiler satın alındıktan sonra GESTAŞ hizmetlerini kullanan tüm vatandaşlarımız bu hizmetlerden daha ekonomik ve kaliteli bir şekilde faydalanabilecek. Çanakkale Halkının menfaati için GESTAŞ gemileri satın almalıdır. Tüm il genel meclisi üyesi arkadaşlarıma sesleniyorum. Bu konuyu siyasileştirmeyelim, bu işi şahsileştirmeyelim, Çanakkale Halkı için gelin GESTAŞ’ın “ Borçlanabilme ve Kefalet Yetkisi” talebine evet diyelim , çünkü burada Çanakkale halkının menfaati söz konusu. GESTAŞ Konusu restleşilecek bir konu değil.

TALEBİN KARARI İÇİN İSTEDİĞİMİZ EVRAKLAR GÖNDERİLMEDİ
Korkmaz’ın konuşmasının ardından söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan “Plan Bütçe Komisyonu’nun raporu muhalefet şehri konularak imzalanmış. GESTAŞ’ın bir borçlanma ve kefalet yetkisi talebi bulunmaktaydı. Bu borçlanmanın miktarının belli olmaması, plan bütçe komisyonu başkanlığının talebi ile bazı evrakların resmi kanallar ile GESTAŞ’ tan talep edilmişti. Ancak GESTAŞ’ tan evrak talebi GESTAŞ’ a ulaştırılmamış, bu hem üzücü hem de hayretle karşıladığımız bir durum.  Önceki dönem GESTAŞ Genel Müdürümüzü birçok kez İl Genel meclisinde bilgi vermesi amaçlı davet etmemize rağmen davetlerimize icabet edilmedi. Şu anki mevcut genel müdürümüz sağolsunlar gelip guruplara şifai olarak gerekli bilgilendirmeyi yaptılar. Genel müdürümüz 1 sayfalık tabloda dağıttı. Ama burada GESTAŞ’ ı bağlayacak anketli, kaşeli hiçbir bağlayıcı özelliği yoktu. Bu tür şifayi anlatımlarda aksaklıklar olabiliyor. Resmi ekraklar ile sunulan bir şey yoktu. Konu ile ilgili elimizde bulunan mevcut evraklar ile komisyonumuz bir değerlendirme yapmış ve talebi oy çokluğu ile red etmiştir. Ve ardından da il genel meclisi üyelerinin takdirine sunmuştur. Sadece borçlaşma ve kefalet talebi olan ve başka hiçbir bilgi olmayan konu ile ilgili İl Genel Meclisinin hem idari hem de vicdani sorumluluğu var. Ve bu sorumlulukları bilgi sahibi olmadan almak doğru değil. AK Parti İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Bülent korkmaz bu konuda farklı hissedebilir. Kendisi aynı zamanda GESTAŞ Yönetim Kurulu Üyesidir.İl Genel Meclisinde GESTAŞ Yönetim KURULU üyesi Olan MHP İL Genel Meclisi Üyesi Enver Koç’ ta var. Belki CHP gurubundan da bir GESTAŞ Yönetim Kurulu  üyesi olsaydı oradaki belgelere erişebilir olsaydı, o üyemiz bize talep ettiğimiz belgeleri temin ederdi. Bizde o zaman farklı hissedebilirdik. GESTAŞ’ ın mali durumu, yönetim kurulu kararları, ve faaliyetleri ile ilgili  herhangi bir belgeye ulaşılamayınca ne yazık ki bu sonuç ortaya çıktı.10 yılı aşkın bir süredir GESTAŞ’ ın gemi kiralaması söz konusu.  Ben il genel meclisi üyesi olmada öncede dışarıdan bir vatandaş olarak,  10 yıllık süreçte dolar kur artışının  belirlenemeyeceği bir ülkede neden dolar kuru ile kiralama sözleşmelerinin yapıldığı konusunda eleştirilerde yapıyordum. GESTAŞ’ ın gemi satın alması konusunda AK Parti İl Genel Meclisi Grup başkan vekili Bülent Korkmaz   “Satın Ama Kiralamadan Daha İyi Olacak” öngörüsünü 10 yıllık kiralama dönemi içinde ifade ettiğini umuyorum. Talep edilen konu ile ilgili bir bilgi sahibi olamadığımı için komisyonumuz mevcut evraklar üzerinden bir değerlendirme yapmış CHP grubunun bu konudaki görüşü olumsuzdur.

“ÇANAKKALELİLERE BURADAN ZAM MÜJDESİ VERİYORUM”
CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan’ın konuşmasının ardından söz alan AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Tülay Ömercioğlu “Ben ilk olarak İl Genel Meclisine GESTAŞ tarafından gönderilen talep yazısının tarihine dikkat çekmek istiyorum. 5 Şubat 2020 bu talep İl Genel Meclisine gelmiş. Bizim bu belgenin geldiğinden AK Parti grubu olarak Çarşamba gününe kadar hiçbir şekilde haberimiz olmadı. Bu konu bundan tam bir ay önce meclise gelmiş durumda, mecliste Plan ve Bütçe komisyonu defalarda toplandığı halde, bu belgenin geldiği, bu talep ile ilgili ne yapılacağı, ne yapacağımız ile ilgili plan Bütçe Komisyonundaki bir arkadaşımıza dahi bilgi verilmedi. Gestaş’ ın gemi satın alma durumu Çanakkale’nin özlemle beklediği gemilerin satın alınmasını Çanakkale Halkının çok büyük özlem ile istediği bir konumda, Plan Bütçe Komisyonunun AK Parti grubunu boş küme sayarak, bizden hiç görüş almaması bizi gerçekten kırdığı gibi bu Çanakkale’ ye karşı yapılmış  bir yanlıştır. Eğer bu talep 5 Şubat 2020’ de geldiğinde bu talep ile ilgili gerekli girişimler yapılsaydı, bir geminin alınması ile ilgili 80 ve 120 günlük bir süre gerekiyor. 80 ve 120 günlük süreç içerisinde gemi alımı ile ilgili sürecin tamamlanacağından, kiralama süresinin bittiği tarihe kadar biz geçen ay bu konuyu görüşsek, gemi kirala süresi bittiğinde gemimize kavuşabilirdik, Çanakkale halkı kavuşabilirdi. Biliyoruz ki döviz devamlı artış halinde. Mart ayı geldi hala belgeler eksik deniyor, eksik belgeleri istiyoruz deniliyor.  Bu belgelerin gelmesi ile birlikte biz kiralamayı yeniden yapacağız. Ben Çanakkale Halkına müjdeliyorum. Yeniden gemi zamlarına hazırlıklı olmalarının müjdesini biz adımıza değil CHP’li arkadaşlar adına veriyorum. Plan Bütçe Komisyonu sanki bir şirketten hırs ve hınç çıkartırcasına hiç alakası olmayan 8 maddelik sorgulama ile bu bilgilerin kendisine gönderilmesi için talepte bulunmuş. 10 yıllık belgelerin getirilmesinin hiçbir manası yok, çünkü ibradan geçmiş. Çanakkale Halkı artık zam istemiyor. Bugün biz varız dün biz yoktuk. Dün olmadığımıza göre bu fırsat elimize geçmişken ivedilikle bunun kararı verilerek, yeniden gemi kiralama olayının gerçekleşmemesi bu meclisin elinde olan bir olay. Bu meclis bugün bu tarihi anla yükümlülük altındadır. Çanakkale Halkının menfaati düşünülüyorsa, Çanakkale halkının bundan sonra daha fazla gemi geçiş ücretleri zammına maruz kalmaları istenmiyorsa bugün bu raporu biz doğrudan doğruya red edip, gemilerin GESTAŞ tarafından alınması ile ilgili Borçlanabilme ve kefalet onayını vermemiz gerekiyor. “ dedi

“SATIN ALMA OLMAZSA ZAM YAPILACAK SÖYLEMİ SİYASİ BİR TEHDİTTİR”
Tülay Ömercioğlu’ nun konuşmasının ardından Cumhuriyet Halk partisi İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Ar söz aldı. GESTAŞ’ ın ilave gemi alı almaması ile ilgili bir oturumda fikirler sunuluyor. GESTAŞ  şirketi   zaman içerisinde kendi ekonomik gereksimlerinden,  gemi yakıtlarının, personel giderlerinin ve benzeri giderlerinin artmasından haklı yada haksız olarak zamlar yapmıştır. GESTAŞ bir şirkettir mali bilançosunu kendi düzenler. Tülay Ömercioğlu’ nun ifade ettiği gibi Cumhuriyet Halk Partisi  zamlara sebep olmamıştır. Öğle düşünülecek olursak 10 yılda GESTAŞ’ ın hiçbir hizmetine zam yapılmamalıydı. O zaman bende soruyorum neden GESTAŞ hizmetlerine zam yapıldı. Şimdi GESTAŞ’ a borçlanabilme ve Kefalet yetkisi vermezsek ve gemiler satın alınmazsa mı gemilere zam yapılacak?. Bu siyasi bir tehdittir. Tülay Ömercioğlu konunun kendilerine bildirilmediği ve boş küme olarak görüldüklerini söyledi. Hiç öğle bir olay söz konusu değil. AK Parti İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz hem GESTAŞ’ın Yönetim Kurulu üyesidir, hem Plan Bütçe Komisyonu Üyesidir ve hemen hemen içimizdeki en tecrübeli isimdir. GESTAŞ diyorsun ki bana “Ömer aga, sen il Genel Meclisi üyesisin. Meclis çoğunluğu senin elinde ben gemi alaçam. Eyvallah, başım üzerine bana borçlanma yetkisi ver. Abi nasıl bir gemi alacan sen, kaç tane alacan,  kimden alacan. Niye ben senden şirketin gelir gideri ile ilgili şirketin durumu ile ilgili geminin şekli şemalı ile ilgili bilgi istediğimde ne diyor bana “Ticari Sırdır” peki devlet memuru olarak ticari sır demek senin hakkın oluyor da, ben altına imza koyduğum, yasal siyasi ve vicdani sorumluluğum olduğu bir konuda   bilgi istiyor olmam yanlış mı? Ne Çanakkale Halkının bu gemilerin alınıp alınmamasından zarar görmesi ile ilgili bir hareket içinde olabiliriz, nede böyle bir talebimiz var. Bunlar basit siyasi söylemlerdir. Türkiye’ de yapılan zamları da  görüyoruz. O zamlarda  Cumhuriyet Halk Partisi gemi almadı diye yapılmıyor. Şimdi bu gemilerin alınması ile bir cazibe oluşacak deniyor, zam yapılmayacak deniyor. Ama geriye dönükte sen yönettin GESTAŞ’ ı  neden o cazibeleri o zaman yaratmadın zam üstüne zam yaptın. Ben şansım olarak altına imza attığım, mükellef olduğum, her konunun içeriğini detayını bilmek durumundayım. Hiçbir bilgim olmadan imza atmam. İstenen belgeler gönderilmeden ikna olmadan bu talebe evet demeyeceğim.” dedi.  

“BORÇLANMAYA EVET DEYİN,  BEN GESTAŞ YÖNETİMİNDE İSTİFA EDERİM”
İl Genel meclisinde son sözü MHP İl Genel Meclisi Üyesi Enver Koç aldı. Enver Koç Komisyon raporu konusunda yaptığı konuşmada GESTAŞ’a Borçlanabilme ve kefalet yetkisinin verilmesinden yana olduğunu ifade ederek  “ GESTAŞ’ın kurulması ile birlikte mevcut iktidarın Çanakkale’ ye kazandırdığı iskeleler, gayrimenkullerin değerlendirmesinin yapılmasını bekliyorum. Bu konunun siyasallaştığını düşünüyorum. Cumhuriyet Halk Partisindeki arkadaşlarım, GESTAŞ’ a bu kadar yüklenmelerinin nedeni benim .  Çünkü GESTAŞ Yönetimine ben atandım. ilk göreve başladığımızda beni sterdim ki cumhuriyet halk partisinden MHP olarak bize komisyonlarda görev teklif  bile etmediler. Biz MHP olarak yok sayıldık. Sayın valimiz GESTAŞ Yönetim Kurulu üyeliğini teklif etti. Samimi bir şey söylemek istiyorum. GESTAŞ’a borçlanma yetkisi verin, idaremiz içini kurumumuz için, Çanakkale için  Borçlanma yetkisini lütfen verin diyorum, gerekirse ben GESTAŞ Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa ederim, yerime de CHP ‘li bir üyemiz atansın.  Bu söylemimde çok samimiyim. GESTAŞ’ a borçlanma yetkisi verilmez ise yazık ederiz. Tarihi sorumluluk yaşıyoruz.” dedi. Konuşmaların ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’nun  GESTAŞ’ ın Gemi alımı yapabilmesi ile ilgili  “Borçlanabilme ve Kefalet Yetkisi “ verilmesi  talebi ile ilgili Komisyon raporu oylandı. Oylama sonucunda komisyon raporu 18 kabul 16 red oyu ile kabul edildi. Yapılan oylama sonucunda GESTAŞ’ a  Borçlanabilme ve Kefalet Yetkisi “ verilmedi.

Ogün İnal