CHP İl Genel Meclisi üyeleri İl Genel Meclisinin Mart ayı son oturumunda görüşülen GESTAŞ’ ın gemi satın alması için “ Borçlanabilme ve Kefalet Yetkisi Verilmesi “ raporunun kabul edilmemesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantıda yapılan açıklamada GESTAŞ’a  neden yetki verilmediği açıklandı.
İl Genel Meclisi toplantı salonu Mart ayı son bileşiminde hareketli bir toplantı gündemine ev sahipliği yaptı. Gündemin “ Komisyon Raporlarının Görüşülmesi” maddesinin içinde 16. sırada bulunan, GESTAŞ yönetimine gemi alımı için “Borçlanabilme ve Kefalet Yetkisi Verilmesi” isteğinin Plan ve bütçe komisyonunda oy çokluğu ile reddedildiği meclis üyelerine raporun okunması ile bildirildi. Komisyon raporunun okunmasının ardından,  İl Genel Meclisi, komisyon raporunu görüşerek uzun süren tartışmaların sonunda yapılan oylamada 18 kabul, 16 red oyu ile kabul edilmişti. İl Genel Meclisinde yapılan oylamada komisyon raporunun kabul edilmesin ardından CHP İl Genel Meclisi Gurubu üyeleri İl Genel Meclisi toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantıda CHP İl Genel Meclisi Gurup Başkanvekili Güneş Pehlivan GESTAŞ’ a “Borçlanabilme ve Kefalet Yetkisi Verilmesi”  talebinin neden ret edildiğini anlattı.
Pehlivan istenen yetkinin çok önemli ve İl özel İdaresini bağlayıcı olduğunun altını çizerek, “Bugün kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere GESTAŞ' ın gemi satın almak amacıyla borçlanma yetkisi ve İl Özel İdaresinin bu borca kefil olması istemiyle Meclisimize ulaşan bir talebinin görüşülmesi nedeniyle kamuoyunu aydınlatmak amacıyla sizleri davet ettik. Teknik olarak İl Özel İdaresinin kefil olmasa dahi borçlanma yetkisini vermesiyle, bu borcun ödenmemesi halinde, borçtan sorumlu oluyor. Talebin özet karşılığı bu. Borçlanma henüz yapılmadan tam miktarı tayin edilemiyor” dedi.
Pehlivan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“BELGE İSTEDİK, BELGELERİ VERMEDİLER”
“Borçlanma ve kefalet talebi Meclisimiz gündemine alınarak, incelenmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonumuza sevk edildikten sonra, Komisyon Başkanımız ilgili dosya içeriğinde sadece bir talep evrakı dışında hiçbir belge olmadığından konuya ilişkin belgelerin dosyaya sunulması için bir talep yazısı yazarak, resmi kanallarla GESTAŞ Genel Müdürlüğüne gönderdi. Ancak Sayın Genel Müdürün şifahen bilgi verdiği üzere "Böyle bir evrak isteminin olduğundan haberi olduğunu ancak resmi kanallarla kendisine bu evrak isteminin yetkilisinden şirkete iletilmediğini" üzüntü ve hayretle karşıladık. Zira bu istemin muhatabına ulaştırılmaması; hem meclisin çalışma ve işleyişini, hem de GESTAŞ' ın operasyonel işlemlerini sağlıklı yürütülmesini sekteye uğratmaktadır. Amaç bu olmasa da sonuç budur. İlgili evraklar hala Komisyonumuza ulaştırılmamıştır. Tüm Çanakkale halkı takdir edecektir ki, kamusal, siyasi ve vicdani sorumluluğumuz, Çanakkale halkının oylarıyla bize emanet ettiği İl Özel İdaresini borç yükü altına sokabilecek bir işleme ancak ve ancak şirketin mali durumu ve faaliyetleri hakkında yeterli bilgi sahibi olmamız halinde karar verebilmemizi emreder. Zira, İl Özel İdaresinin bütçesi, geliri, gideri, borcu halkın emeğinden ve alınterinden gelir. Harcadığımız ve borçlandığımız para halkımıza aittir. Kaldı ki, Çanakkale Köprüsünün verilen tahmini süre ile 2-3 yıl içinde faaliyete geçmesiyle GESTAŞ' ın ne yönde etkileneceği de, yapılacak borçlandırma işlemlerinde tartışılması gereken hususlardandır.”

GESTAŞ YÖNETİM KURULUNA CHP’L İ ÜYELER ALINMADI
Bugüne dek uygulanan teamüller hiçe sayılarak il genel meclisi çoğunluk partisine mensup bir üye ve meclis başkanı yönetim kuruluna alınmamıştır. Davet edilmiş olmasına ve davet birçok kereler yinelenmesine rağmen önceki dönem GESTAŞ Genel Müdürü veya başkaca bir şirket yetkilisi ne açık ne de kapalı meclis oturumuna gelerek şirket faaliyetleri ve mali tablosu hakkında Gestaş' ın %99.87 hisse sahibi İl Özel İdaresinin karar organı ve Çanakkale halkının seçilmiş temsilcileri olan İl Genel Meclisine bilgi vermemiştir. GESTAŞ' a ilişkin olarak, şeffaf, diyaloğu güçlendiren, Çanakkale halkının ihtiyaç ve taleplerine cevap veren bir yapı kurulamaması ve buna sebebiyet veren gerek siyasal, gerek idari aktörlerin koyduğu engellerin aşılamaması üzücüdür.

GESTAŞ’IN KURULUŞ AMACI ULAŞTIRMA KAMU HİZMETİDİR
“Türkçe olimpiyatlarına sponsorluğuyla, 10 yıllık döviz artışının asla belirlenemeyeceği bir ülkede döviz karşılığıyla on yıllık kira sözleşmesi yapmasıyla, sayıştay raporlarındaki sponsorluk ve başkaca faaliyetlerinin şirketin esas amacı olan ulaşım hizmetlerinin önüne geçtiğine dair tespitlerle Çanakkale'nin hafızasında yer edinen, işleyişi hakkında olumlu kanaatler uyanmayan, yapılan işletmesel yanlışların zam olarak vatandaşa yansıtılmasıyla kamuoyunda sıkça eleştiri almış şirkete dair bu olumsuz kanaatin iyileştirilmesi, şirketin geleceği ve başarısı Çanakkale halkının olduğu kadar biz İl Genel Meclisi CHP Grubunun da en büyük önceliklerindendir. Zira GESTAŞ' ın kuruluş amacı ulaştırma kamu hizmetidir. Adalarımızın anakaraya bağlantısı ve ilçelerimiz arasındaki deniz ulaşımı hiç şüphesiz tavizsiz bir haktır. Meclis CHP Grubu olarak bizler bu yönde GESTAŞ' a gerekli tüm desteği vermek ve katkıyı sunmak için üzerimize düşen görevleri yapmaya hazır ve istekliyiz. Ancak sadece talep evrakı üzerinden, miktar belirtilmeksizin, şirkete ilişkin ilgili evraklar meclise sunulmaksızın yapılan talebi rasyonel ve vizyoner olarak değerlendirme olanağı bulunmamış buradan bahisle talep grubumuz oylarıyla reddedilmiştir. Karar alınırken, günün siyasi atmosferi, kişisel çıkar hesapları, komisyonculuk, yandaşlık değil kamu yararı ve şirket yararı gözetilir, bu da ancak şeffaflık ile sağlanabilir, ne yazık ki bu şeffaflık sağlanamamıştır.”

Ogün İnal