Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Resmi Gazete'de yayımlanan Yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile biri lösemi, 4'ü epilepsi olmak üzere 9 ilacı daha geri ödeme listesine aldıklarını ifade etmiş, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’ ta yapılan düzenlemeyle geri ödeme listesine 1 lösemi, 4 epilepsi ilacı, 1 kalp ilacı, 1 kemoterapi ilacı, 1 Wilson hastalığı, 1 kas gevşetici eklenmişti. Kararın yerinde olduğunu belirten Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Jale Karaata, “Biz eczacılar olarak ile biri lösemi, 4'ü epilepsi olmak üzere 9 ilacı daha geri ödeme listesine alınmasını çok olumlu karşıladık. Geri ödeme listesine alınan bu ilaçlar ülkemizde olmadığı için yurt dışından getirtiliyordu. Dolayısıyla hasta bu ilaçlara ulaşmakta sıkıntı çekiyor zorlanıyordu. Şimdi bu karar ile birlikte hasta bu ilaçlara eczanelerden ulaşabilecek. Karar hastaları rahatlattı” dedi.

36. Bölge Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Jale Karaata gazetemize yaptığı değerlendirmede, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıklamalarının ardından Bu ilaçların sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırma ve geri ödeme listesine alınma işlemleri yapıldı. İlaçlar ruhsatlandırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından ecza depolarına sevki yapılacaktır. Biz eczacılar olarak ile biri lösemi, 4'ü epilepsi olmak üzere 9 ilacı daha geri ödeme listesine alınmasını çok olumlu karşıladık. Geri ödeme listesine alınan bu ilaçlar ülkemizde olmadığı için yurt dışından getirtiliyordu. Dolayısıyla hasta bu ilaçlara ulaşmakta sıkıntı çekiyor zorlanıyordu. Şimdi bu karar ile birlikte hasta bu ilaçlara eczanelerden ulaşılabilecek. Daha önceki sistemde hasta hem bu ilaçlara ulaşamıyordu, hem de ilaçların parasını eczaneye ödüyor daha sonraki süreçte SGK’ ya başvurarak ilaçların parasını talep edip ve ilaçlara ödediği parayı geri alabiliyordu. Bu ilaçların geri ödeme listesine alınmasının ardından hasta bu ilaçları hem eczanede bulabilecek ve bu ilaçların ücret ödemeden alabilecek. Biz eczacılar olarak bu tür geri ödeme listesinde olmayan ve hasta için önemli olan ilaçlarında geri ödeme sistemine alınmasını, hastaların kendileri için bu çok önemli ilaçlara ulaşmaların kolaylaşmasını istiyoruz. Bu karar hastaları önemli ilaçlara ulaşması konusunda rahatlattı” dedi.

“Grip salgını var”
Karaata, “Biz eczacılar bütün gün eczanelerimizde bekliyoruz, sıramız geldiğinde nöbet tutuyoruz, neden bunları yapıyoruz birincisi hastaların taleplerini zamanında karşılanmak için, ikincisi ise bizler aynı zamanda ticarethaneyiz ve eczanelerimizi ayakta tutmak için sermayemizi kullanıyoruz. Biz eczacılar bunun karşılığında ilacı satıp eczanemizi  döndürmek istiyoruz. Son günlerde inanılmaz bir grip salgını var ben Pazar günü nöbetçi eczaneydim, elimizdeki grip ilacından daha fazla hasta talebi olunca sıkıntı oluyor. Bir grip ilacından örnek verecek olursak Sağlık Bakanlığı bu ilacın ortalama yıllık tüketimini hesaplıyor, ancak bir grip salgını olunca tüm planlar alt üst oluyor. Bu sefer tabii ki ilacın tedarikinde sıkıntı oluyor. Hastalar da ilacı bulamayınca kapı kapı tüm eczaneleri geziyorlar. Bizler eczacılar olarak rafımızda bulunmayan ilacı en yakın ecza deposundan 10 dakika içinde alıp hastaya ulaştırmak için çaba harcıyoruz” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: Ogün İnal