Cuminim Cyminum ismi ile de bilinen kimyon, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu'da yetişir. Kimyon bitkisi olgunlaştıktan sonra tohumları toplanır ve bu tohumlar kurutulur. Kurutma işlemi yerine tohumların öğütülmesi ile de işlem tamamlanabilir. Böylelikle kimyon baharatı elde edilir. Keskin ve sert bir tada sahip olan kimyon tohumu faydaları özellikle sağlık açısından büyük önem taşır.

Kimyon özellikle; İran, Özbekistan, Tacikistan, Fas, Mısır, Hindistan, Suriye, Meksika, Türkiye ve Şili'de yetiştirilir. Bu bölgelerde de özellikle et yemeklerinde sıklıkla kullanılır. Özellikle Hindistan'da bu baharat oldukça fazla kullanılır. Ülkemizde de çok fazla tüketiliyor olsa da kimyon Hint mutfağının vazgeçilmezi olarak bilinir. Türkiye'de Ege ve Karadeniz bölgelerinde kimyon yetiştiriciliği yapılır. Kimyon bitkisine her ülkede farklı bir isim verilir.

İsimler farklılık gösterse de kimyon faydaları her ülkede aynı şekilde kendisini gösterir. Kimyon baharat olarak mutfaklarda çok sık tercih edilir. Bunun yanı sıra kimyon bitkisi çay olarak da tüketilir. Kimyon çayı faydaları da oldukça fazladır.

Kimyon Çeşitleri Nelerdir?

Kimyonun birçok farklı çeşidi vardır. Fakat bu çeşitler günümüzde çok yaygın olarak bilinmez. Ülkemizde yaygın olarak bilinen üç farklı kimyon çeşidi vardır. Bu kimyon çeşitleri arasında en sık kullanılanı ise beyaz kimyondur. Beyaz kimyon diğer kimyon türlerine göre daha hafif ve yumuşak bir tada sahiptir.

Siyah kimyon ise beyaz kimyona en yakın olan baharat türü olarak bilinir. Nigella Sativa ismi ile de bilinen bir kimyon türüdür. Siyah kimyon, beyaz kimyona kıyasla daha aromatik bir tada sahiptir. Ülkemizde yaygın olarak tüketilen diğer bir kimyon baharatı türü ise Cuminum Nigrum ismi ile bilinen acı kimyondur. En keskin ve acı tada sahip olan kimyon baharatıdır.

Kimyonun Faydaları Nelerdir?

Kimyonun faydaları nelerdir sorusuna yanıt vermek oldukça zordur. Çünkü bu baharatın bilinen ve bilinmeyen birçok faydası vardır. Bu sebeple bu soruya verilebilecek çok fazla yanıt vardır. Kimyonun faydaları arasında en sık bilineni sindirim problemine iyi gelmesidir.

Bunun haricinde ise kimyonun faydaları şu şekilde bilinir:

•             Gaz sancısının giderilmesine destek olur

•             Şişkinliği hafifletir

•             Mide ağrısının azaltılmasına katkı sağlar

•             Vücutta meydana gelen iltihaplanma probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olur

•             Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği bulunur

•             Kan şekerini dengeler

Kimyon Ne İşe Yarar?

Kimyon, Türk mutfağının vazgeçilmez baharatlarından birisidir. Kimyon yaklaşık dört bin yılı aşkın süredir kullanılan bitkilerden birisidir. Antik Yunan döneminde ve Eski Mısır döneminde de en çok kullanılan baharatlardan birisi olarak bilinir. Kimyon faydaları sağlığa iyi gelir. Bu sebeple de çoğu zaman çay ya da baharat olarak bu bitkinin kullanımı tercih edilir. Kimyon genellikle tohum olarak daha sık tercih edilse de toz olarak da yemeklere eklenir.

Bu baharat özellikle et yemekleri hazırlanırken yemeklere ilave edilir. Bazı sebzelere de kimyon eklenebilir. Aynı zamanda bazı baklagiller ile de kimyonun eşsiz bir uyumu vardır. Çayı da hazırlanabilen kimyon, meyve sularının içerisine de katılır. Böylelikle daha aromatik bir tat elde edilir.

Toz Kimyon Faydaları Nelerdir?

Toz kimyon faydaları ile kimyon tohumunun faydaları arasında pek bir fark yoktur. Sadece farklı formlara sahip baharatlar olarak üretilirler. Toz olarak üretilen kimyonlar yemekleri tatlandırmak için daha sık tercih edilir. Aynı zamanda kimyon çayı yapmak için de toz kimyon tercih edilebilir. Kimyon çayı faydalarının etkisinin azaltılmaması adına çayı yaparken french press kullanılarak tohum kimyon kullanmak da mümkündür.

Kimyon Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Kimyon saç dökülmesine karşı kullanılabilen bitkilerden birisidir. Kimyonun yağı dökülme problemi için birebirdir. Saç diplerine kimyon yağı sürerek dökülme probleminin önüne geçilebilir. Baharatlar hastalıkların tedavisinde kullanılmaz. Fakat bazı süreçlerde destekleyici rol oynar.

Kimyonun sağlık problemleri için kullanılabileceği alanlar şu şekilde bilinir:

•             Kansızlık problemi çekenler kimyon kullanabilir. Kimyon kansızlığa iyi gelir

•             İçerisinde lif oranı yüksek olduğu için bağırsak problemlerinin hafifletilmesi için kullanılır

•             Metabolizması yavaşlayan kişiler tarafından kimyon kullanılabilir

•             Bazı cilt rahatsızlıklarının tedavi sürecinde destekleyici olarak da kimyon kullanımı mümkündür

•             Kepek problemi için kimyon kullanılabilir. Kimyonun hastalıklar üzerinde etkisi olduğu bilinir. Bu baharatların kullanımı tıbbi bir tedavi yöntemi değildir. Bu sebeple de sağlık problemi yaşayan kişilerin ilk olarak uzman hekimler tarafından muayene edilmesi gerekir. Baharatlar ve bitkiler, doktorlar tarafından kişiye verilen ilaçlara ek olarak tüketilebilir. Hiçbir tedavi sürecine başlanmadan baharatlardan bir çözüm elde etmek mümkün değildir.

Sıkça Sorulan Sorular

GÜNLÜK KİMYON TÜKETİM MİKTARI NE KADAR OLMALIDIR?

Kimyon tüketimi birçok sağlık sorununa fayda sağlar. Fakat her şeyin fazlası zarardır. Gıdalardan ya da baharatlardan fayda görebilmek için doğru miktarda tüketim sağlanması gerekir. Günlük tüketilmesi gereken miktardan fazla tüketim sağlamak fayda sağlamak yerine kişiye zarar vermeye başlar. Bu sebeple nelerin, ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak gerekir. Kimyon fazla tüketildiği zaman mide rahatsızlıklarına sebebiyet verir. Özellikle aşırı derecede tüketilen kimyon, sindirim sistemine çok ciddi zararlar verebilir. Bu sebep ile de günlük olarak maksimum 6 gram kimyon tüketimi uygun olacaktır. Yani günde maksimum bir tatlı kaşığı kimyon tüketilmesi gerekir.

KİMYON İLE HANGİ YEMEKLERİ YAPABİLİRİM?

Kimyon birçok yemekte tüketilen bir baharattır. Farklı kültürlerde de yemeklerin vazgeçilmez unsurlarından birisi olarak bilinir. Kıymalı karnabahar mantısı hazırlanırken içerisine kimyon katarak daha da lezzetli bir mantı elde edebilirsiniz. Kimyon özellikle kebap ve lahmacun hazırlanırken tercih edilir.

İçerisine kimyon katarak hazırlayabileceğiniz bazı yemekler şu şekildedir:

•             Etli pilav

•             Etli büryan

•             Zeytinyağlı mercimekli alabaş

•             Tavuklu makarna

•             Kıymalı adana böreği

•             Keşkek

•             İslim kebabı

•             Mantarlı tavuk

•             Muhammara gibi birçok yemekte ve tarifte kimyon kullanılabilir

KİMYONUN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?

Kimyon sağlık problemlerine iyi geldiği kadar cilt problemlerine de oldukça iyi gelen bir bitkidir. Sivilce problemi yaşayan kişilerin kimyon kullanması önerilir. Çıban oluşumu olan kişiler de düzenli olarak kimyon kullanarak bu problemden kurtulabilir. Sirkenin içerisine öğütülmüş kimyon ekleyerek karışım hazırlanabilir. Bu karışım çıban üzerine düzenli olarak sürülür.

Kimyon bitkisinin içerisinde E vitamini vardır. E vitamini cilde parlaklık ve doğal bir ışıltı katar. Kimyon baharatının içerisinde uçucu yağlar da yer alır. Bu yağlar dezenfekte edici özelliğe sahiptir. Cilt için toz kimyon kullanımı, ciltteki mantar probleminin ortadan kalkmasına katkı sağlar. Aynı zamanda mantar oluşumunun da önüne geçişmesi için kullanılabilir. Kimyon egzama problemi yaşayanlar için de oldukça faydalıdır.

Sedef hastalığı ve diğer birçok cilt problemine iyi gelen kimyon, aynı zamanda yaşlanma karşıtı bir etkiye de sahiptir. Kimyon kullanarak yüz maskesi hazırlamak da mümkündür. Bu maskeler sayesinde cildiniz daha da güzelleşir. Kırışıklık oluşumu hafifletilir. Cildinizin daha genç bir görünüm kazanması sağlanır.

Kaynak: Medicalpark