Doğan ayrıca 5 yıl içerisinde toplam mağaza sayılarını 400’e çıkarmayı planladıklarını ve kârlılıklarında ise 2 katın üzerinde bir artış sağladıklarını bildirdi.
Öte yandan, katıldığı bir televizyon programında sektörel değerlendirmelerde bulunan Doğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, mobilyacıların yoğun olduğu Kayseri’de bir müjde vereceğini ifade ettiğini de dile getirerek, “Kalıcı vergi indirimi bizim sektörümüzde çok önemlidir. Mutluyuz, motiveyiz, sektörden iyi işaretler geliyor, 2020 yılından umutluyuz” dedi
Mobilya markası Kelebek, markanın geleceğine ilişkin 2020 hedefleri ve 2019 yılının değerlendirmesini, düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. Basın mensupları, bayilerinin ve iş paydaşlarının katıldığı toplantıda markanın yeni reklam filmi de ilk kez izletildi.
Markanın gelecek dönemdeki hedefleri arasında uluslararası pazarda bilinirliğin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapacaklarını vurgulayan Doğtaş Kelebek Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Davut Doğan, Avusturya, Londra, KKTC, Malta, Sri Lanka, Hindistan, Azerbaycan, Libya, Suudi Arabistan, Irak, Mauritius ve Katar ile 11 ülkede 16 mağazaya ulaştıklarını ifade etti. Doğan, yurt dışındaki mağaza sayısının 5 yıl içerisinde 60’a ulaşmasını hedeflediklerini de bildirdi. 15 mağazası bulunan Kelebek Mutfak’ın ise yılsonunda 20'ye ve 5 yıllık planlama ile 40'a çıkarılması ön görülüyor. Amerika’da bayilik teklifi geldiğini vurgulayan Davut Doğan, “Amerika 50 milyar dolarlık mobilya ithal ediyor. Biz bu pazara ancak 3 milyar dolarlık mal satabiliyoruz. Kelebek Mobilya ve Kelebek Mutfak markamız ile yurt içinde 300, yurt dışında 60 ve 40 da mutfak mağazası ile 400 mağaza sayısına ulaşacağız” dedi. Kuzey Afrika pazarında da yer aldıklarının altını çizen Doğan, bu coğrafyada büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi.
150 MİMARA İSTİHDAM SAĞLANACAK
Her mağazada bir mimar çalıştırma zorunluluğu da getirdiklerini söyleyen Doğan, “Markamızla ilgili önemli bulduğumuz iki kararı sizinle paylaşmak isterim. Tüm Kelebek mağazalarımızda mimar çalıştırma zorunluluğu getirdiğimizden, yılsonuna kadar 135 mobilya ve 15 mutfak bayimiz için mimar işe alımı yapacağız. Yani 150 mimara istihdam olanağı sağlamış olacağız. Ayrıca, kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık yaparak, KOSGEB’in ‘Kadın Girişimciliği’ programına katılan ve karşılıksız devlet desteklerinden yararlanan kadın girişimcilerimize devletimizin sunduğu miktarın aynısı kadar karşılıksız aynı destekte bulunarak mağaza açmalarına yardımcı olacağız” açıklamasında bulundu.
KARLILIĞI İKİ KATINA ÇIKTI
“Şirketimizin mali yapısını güçlendirmek için birkaç ay önce sermaye artışı yaparak, bedelli hisse satışı yapmadan, aile olarak ülkemize ve markalarımıza olan güvenle, sermaye artışının tamamını yerine getirdik diye konuşan Doğan, “Bu artışla sermayemizi 269 milyon liraya taşıdık. Doğanlar Holding olarak şirketimizi sahiplenerek, kurumsal yapısını bozmadan ve profesyonel çalışmalar sergileyerek, mali raporlarını KAP’ta açıkladığımız üzere, ilk 6 ayda kısmi bir satış büyümesi, bunun yanında faaliyet giderlerinde enflasyona rağmen ciddi bir azalma, kârlılığımızda ise 2 katın üzerinde bir artış sağladık. Faizlerin düşmesi ve dövizin stabil hale gelmesiyle daha verimli ve daha karlı bir yapıya kavuşacağımızı görmekteyiz” ifadelerini kullandı. Mobilya sektörü ile bütünleşmiş bir temsilci haline gelen Doğtaş ve Kelebek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Davut Doğan, geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katılarak sektörel değerlendirmede bulundu.
“SIKINTILI SÜRECİ ATLATIYORUZ”
Örnek girişimcilik hikâyesi ile Çanakkale topraklarından dünyanın birçok noktasına adını taşıyan ve uluslararası piyasalarda marka değeri ile ülke ekonomisine katkı sağlayan Doğtaş ve Kelebek Mobilya, Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan mobilya sektöründe ilk kez bu kadar daralma yaşadıklarını ifade ederek, “Konut sektörü ve mobilya sektörü kardeş sektörler. Konuttaki büyüme biz de birkaç ay sonra hissedilir. Sinyallere baktığımız zaman mobilya sektöründe sıkıntılı süreci atlatıyoruz” dedi. Sektörde önderlik yapan ve ilklere imza atan Doğtaş ve Kelebek Mobilya, Ruum Store ve Lova Yatak markaları ile de yurt dışına açılarak ekonomik kalkınmada önemli rol oynamaya devam ediyor.
“DARALMA İÇ PAZARDAN KAYNAKLANIYOR”
Mobilya sektöründe ilk defa bu kadar daralma yaşadıklarını ifade ederek sözlerine başlayan Doğan, “2000 yılındaki girişimimiz ile mobilyada önderlik yaptık. Türkiye’de Mobilya Sanayicileri Derneği yoktu. 32 yıldır sanayicilik yapıyorum. Mobilya sektöründe ilk kez bu kadar uzun süren bir daralma yaşadım. Bunun en önemli nedenlerinden biri, Türkiye’nin de içinde bulunduğu global ekonomik sıkıntı. Fakat durum iyiye doğru gidiyor. Bunu süratle aşacağımıza inanıyorum. Daralma iç pazardan kaynaklanıyor. İhracatta yüzde sekiz büyüme var. Mobilya sektörü yurt dışında iyi ancak konut satışlarındaki azalma direk bizi etkiliyor. İnsanlar da tasarrufa yöneldi. Paranın alışverişe dönmesi lazım.
“RUUM STORE VE LOVA YATAK İLE DE YURT DIŞINA AÇILIYORUZ”
Türkiye’nin markalaşmaya ihtiyacı olduğunu da dile getiren Doğan, “Mobilya sektörü ülkemizde çok gelişmiş. Çin’de Rusya’da Milano’da düzenlenecek çok önemli fuarlara katılımcı olarak gideceğiz. Çin’e bayilik verdik. Verginin kalıcı olarak yüzde 8-10 bandına çekilmesi, devletimiz için de kayıpların önüne geçecek. Biz de markalarımızı ne kadar büyütürsek, ülkeye o kadar döviz getiririz.” dedi.
“BİGA’DA İŞSİZLİĞİN BELİNİ KIRDIK”
Girişimcilik hikayesini Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite öğrencilerine anlatan Doğan, özellikle Biga’da işsizliğin belini kırdıklarını ifade ederek “Biz Çanakkale Bigalı bir aileyiz. Altı erkek kardeşiz, babam kahveci idi. Sonra mobilya alım satım işine giriyor. Ben memurdum, İktisat Fakültesi mezunuyum. Eğer mobilyacılık işi tutmazsa diye bir B planı yapmıştım. Mobilyada bir boşluk vardı. Yer yataklarından mobilyaya geçtiği bir dönemde biz Doğtaş’ı kurduk. Altı kardeş iş yapmaya başladık. Sıfır stokla çalışıyorduk, çünkü o kadar alanımız ve paramız yoktu. Gece ürettiğimiz çekyatı gündüz satıyorduk. Yoğun bir dönem çalıştık. Altı kardeş arasında elbette kazanç noktasında sıkıntılar olabiliyordu. Biz de madde madde yazdık. Herkes eşit maaş alacak, avans çekmek yasak. Eşler şirkette çalışamaz gibi. Çocuklarımızın eğitimleri konusunda kararlar aldık. Bizim aile anayasası 58 sayfaya ulaştı. Biz ikinci kuşağız, şimdi üçüncü kuşağımız var. Biga’da işsizliğin belini kırdık. Bizim Biga’daki tesisimiz Kayseri’den sonra Türkiye’nin en önemli ikinci tesisi. Bizim şirketimizde 5 bine yakın kişi çalışıyor. Bizim iş başvuru stantlarımız oluyor. Bu yıl açtığımız stantta sadece bir kişi başvurdu” dedi.
Altuğ Acer