Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Evren Kızoğlu Sarıçay Islahı ve Çevre Düzenlemesi ile ilgili konu kapsamında bir çalışma grubu oluşturduklarını ifade ederek, konuya ilişkin tüm paydaşlar ile  masaya oturup, ortak akıl ile bir rapor oluşturacaklarını  açıkladı.
Sarıçay’ın kent turizmine kazandırmak ve yeni sosyal ve kültürel alanlar yaratmak için yola çıktıklarını da söyleyen Başkan KızoğluSarıçay için, Çanakkale Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri’nin sorumluluk alanları olduğu bilgisine ulaştık. Bu süreçte ismi geçen kurumlara da davet gerçekleştirdik. Bir masada oturacağız ve ortak aklı oluşturmaya çalışacağız. Sarıçay’ın denize döküldüğü alanda mendirek yapımından tutun da yukarıdan gelen alüvyonlu toprağın çökelti havuzuna birikerek Sarıçay’ın tekrar dolmasını engelleyecek tedbirlerin alınmasına kadar ele aldığımız kapsamlı bir çalışma olacak” dedi.

Sarıçay Islahı ve Çevre Düzenlemesi  konusunda  paydaş kurumlar ile görüş alışverişi içerisinde olduklarını ifade eden Başkan Kızoğlu, Boğaz Medya Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akıncı’ya da ziyaret gerçekleştirdi.

“YENİ DÖNEM ROTAMIZI ÇANAKKALE ÜZERİNE SORUNLARI ÇÖZMEK ADINA BELİRLEDİK”
Özellikle İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile görüşme halinde olduklarını, Sarıçay’ın mendireği ile birlikte İzmir yoluna kadar uzanan alanın ıslahı ve çevre düzenlemesini sağlamak adına oluşturdukları çalışma grubunu kent turizmi ve ekonomisi adına çok önemsediklerini aktaran Başkan Kızoğlu, “Kent Konseyi yeni dönem rotamızı Çanakkale üzerine sorunları çözmek adına belirledik. İlk olarak da Sarıçay Islahı ve Çevre Düzenlemesi ile ilgili konu kapsamında bir çalışma grubu kurduk. Bu grup içerisinde paydaşları, esnafı ve iş birliği yapması gereken kurumları içerisine alan bir süreç işletmekteyiz.  Amacımız Sarıçay’ın mendireği ile birlikte İzmir yoluna kadar uzanan alanın ıslahı ve çevre düzenlemesini sağlamak ve sonuç raporuna yansıtmak. Bununla ilgili sanatsal ve kültürel alanlar ile sosyal aktivite alanları yaratmak niyetindeyiz. Kent turizmine kazandırma çabası içerisindeyiz.  Kurum ziyaretlerimiz ve görüşmelerimiz devam ediyor. Mahalle Afet Gönüllüleri ile kurum görüşmeleri devam ediyor. Bu konuda yetkili olan AFAD ile süreci devam ettirmek istiyoruz.  Daha önce kent konseyi çatısı altında başlayan bu süreci daha kurumsal bir kimlik ile ve yetkili olan AFAD önderliğinde yapmak niyetindeyiz” dedi.

“19 ARALIK’TA KURUM KATILIMLARI İLE BİR TOPLANTI DAHA YAPACAĞIZ”
Sarıçay’ın sosyal ve kültürel bir alan olarak da kentlinin yaşamına dahil edilmesinin ancak kurumların işbirliği ile olabileceğine inandığını da aktaran Başkan Kızoğlu, açıklamasına, “Bu uzun bir süreç. Esasen 2014 yılında kurulmuş bir çalışma grubu. Belli bir aşamaya kadar kendileri çalışma sürdürmüş ancak biz tekrar ele alarak, daha kapsamlı bir katılımcı profili ile başarmak istiyoruz. 19 Aralık’ta kurum katılımları ile bir toplantı daha yapacağız. Bu noktada kurum ortaklıkları ve birlikte iş yapabilme becerilerini tekrar kazanabilmeleri çok önemli. Ancak böylelikle büyük sorunların üstesinden gelebiliriz. Sarıçay için, Çanakkale Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri’nin sorumluluk alanları olduğu bilgisine ulaştık. Bu süreçte ismi geçen kurumlara da davet gerçekleştirdik. Bir masada oturacağız ve ortak aklı oluşturmaya çalışacağız. Sarıçay’ın denize döküldüğü alanda mendirek yapımından tutun da yukarıdan gelen alüvyonlu toprağın çökelti havuzuna birikerek Sarıçay’ın tekrar dolmasını engelleyecek tedbirlerin alınmasına kadar ele aldığımız kapsamlı bir çalışma olacak. Çay yatağı ile ilgili de sorunlarımız var. Evinde tadilat yapan vatandaştan tutun da müteahhite kadar herkes Sarıçay yatağını moloz yığını ile doldurmuş.  Bu konuda da atılması gereken adımlar var. Bu anlamda Sarıçay Islahı ve Çevre Düzenlemesi ile ilgili konu kapsamındaki çalışma grubunu ve raporu çok önemsiyoruz. Kentin ekonomisine ve turizmine katma değer sağlayacak tüm projeleri adım adım devam ettirme niyetindeyiz” dedi.

“KURUM İŞ BİRLİĞİ EKONOMİK ANLAMDA DA ÖNEMLİ”
Ekonomik anlamda kurum ve belediyelerin yatırımları durdurma yada yavaşlatma döneminde olduklarını ancak çay ıslahı ve çevre düzenlemesi projelerini başarı ile tamamlamış şehirlerde  görüldüğü gibi bunun yolları olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Kızoğlu, “Tüm bu projeleri hayata geçirmek için ekonomik bir güç bulmak gerekir ve bu mümkün.  Eskişehir ziyaretim sırasında, Kent Konseyleri Platformu toplantısına katıldım. Eskişehir bunu başarmış bir şehir.  Bu projeyi hayata geçiren teknik heyet ve uzmanlarla iletişim kurdum. Bir örneği de Gaziantep’te.  Çalışma grubumuzun içerisinden bir heyeti Eskişehir’e ve Gaziantep’e göndereceğiz.  Aynı teknik ve uzman heyetin de Çanakkale’ye gelerek yerinde inceleme yapmasını talep edeceğiz.  Uzun bir süreç olacak. Bu işi başaranların hibe krediler ile ekonomik süreci tamamladığını duyduk.  Bunun da yol ve yöntemlerini sonuç raporuna yansıtacağız. Çanakkale Belediyesi’nin bütçesinin bu ıslah ve düzenlemeye yetebileceğini düşünmüyoruz. Kurum iş birliği bu anlamda da önemli.  Bu işi birlikte başarmak istiyoruz” dedi.

“ORADA İNANILMAZ BİR ALAN YARATILMIŞ ANCAK KENT İLE ARASINDAKİ BAĞ KOPUK”
Sarıçay’ın ıslahının Fevzipaşa Mahallesi Fatih Cami arkasında oluşan sanat sokağının tanıtılması ve yerel esnafın kalkınması adına da önem arz ettiğini ifade eden Başkan Kızoğlu, “Fevzipaşa Mahallesi Fatih Cami arkasında gerçekten bir sanat sokağı var. Buradaki sanat ve seramik atölyeleri ile temaslarımız oldu. Kültür ve Sanat Meclisi’mizi göreve davet ettik.  Orada inanılmaz bir alan yaratılmış ancak kent ile arasındaki bağ kopuk. Fatih Cami meydanında belirli günlerde, sanatsal çalışmaların sergilenebileceği bir alan yaratılabilir. Bu sokağın sanat ile kalkınması noktasında Sarıçay Islahı ve Çevre Düzenlemesi projesi de ciddi katkı sağlayacak. Şehrimize gelen tur otobüslerini, Sarıçay kenarındaki futbol sahasının olduğu kısımdaki boş alana getirebilirsek, turistleri bu güzergâhtan geçirebiliriz. Eğer bir rota planlayabilirsek, kent turizminde yeni bir atak sağlayabiliriz” diye konuştu.

“GÜNÜ BİRLİK ETKİNLİKLER VE EĞLENCELERDEN UZAKLAŞIYORUZ”
Kent Konseyi anlayışının günü birlik etkinlikler ve eğlencelerden uzaklaştığını da ifade ederek sözlerine son veren Başkan Kızoğlu, “Yönerge ve yönetmelik ile ilgili Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin yönetmelik değişikliği tasarısını bekliyoruz.  Değişiklik akabinde biz de yönergemiz ile ilgili aksayan, sistem açısından sıkıntı yaratan bölümleri değiştirerek daha işlevsel ve soruna odaklı hale getirmek istiyoruz. Günü birlik etkinlikler, eğlenceler de elbette önemlidir ancak bu yönetim anlayışında bu ve benzeri çalışmalardan uzaklaşıyoruz” dedi.

Dilek Akşen