Kamuoyunda 'tatil vergisi' olarak bilinen Konaklama Vergisi Meclis Genel Kurulu'ndan geçti. Buna göre konaklama vergisi oranı yüzde 2 olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı'na gerektiği durumlarda bu vergiyi artırma yetkisi verildi.
TÜRSAB Çanakkale Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik yeni vergi hakkında bir değerlendirme yaparak,  “Hain darbe girişimi ve terör bizi ciddi derecede yıpratmıştı.  Turizmciler olarak teşvik beklerken,  böyle bir yükün bize mal edilmesi, hayal kırıklığına uğrattı. Gerekirse bu vatan için elimizi taşın altına koruz ama biz bu ülkeye döviz sokan en etkin sektörlerden biriyiz.  Bu sektöre yapılacak her türlü teşvik çarpan etkisi yaratacak ve cari açığı kapatmaktan, finansal desteğe kadar birçok desteği sağlayacaktır.  Böyle bir vergi yüküne hazır değildik” dedi.

TÜRSAB Çanakkale Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik 'tatil vergisi' olarak bilinen Konaklama Vergisi hakkında bir değerlendirme yaparak, “Böyle bir vergi yüküne hazır değildik” dedi.
Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ile havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi hizmetler Konaklama Vergisi’ne tabi olacak. Geceleme hizmetinin, sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde sunulması, vergilendirmeye etki etmeyecek.
Vergiyi doğuran olay, bu hizmetlerin sunulmasıyla meydana gelecek. Konaklama Vergisi’nin matrahı, verginin konusuna giren hizmetler karşılığında, Katma Değer Vergisi hariç her ne suretle olursa olsun alınan veya bu hizmetler için borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamı olacak.

“BİZ BÖYLE BİR VERGİ BEKLEMİYORDUK”
Yeniden fiyat belirlemek durumunda kaldıklarını ifade eden Çelik, “Konaklamaya ilave yeme içmeye de eklenen bu vergi bizim maliyet ve giderlerimizi artıracak. Bir sonraki yılın maliyetlerini hesap edip hem yurt içi hem yurt dışı ortaklarımıza fiyatlarımızı vermiştik.  Bu belirlenen vergi, tekrar bir fiyat vereceğimiz anlamına geliyor” dedi.
Vergiden çok teşvik beklediklerini de ifade eden Çelik, “Biz böyle bir vergi beklemiyorduk.  Hain darbe girişimi ve terör bizi ciddi derecede yıpratmıştı.  Aslında biz turizmciler olarak teşvik beklerken,  böyle bir ek yükün bize mal edilmesi bizi hayal kırıklığına uğrattı. Bizler gerekirse bu vatan için elimizi taşın altına koruz ama biz bu ülkeye döviz sokan en etkin sektörlerden biriyiz.  Cari açığı kapatacak en önemli role sahibiz. Bu sektöre yapılacak her türlü teşvik çarpan etkisi yaratacak ve cari açığı kapatmaktan, finansal desteğe kadar birçok desteği sağlayacaktır.  Böyle bir vergi yüküne hazır değildik” dedi.

“BU VERGİ YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”
Konunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Çelik, “Birçok ülkede şehir vergisi adı altında bu vergi alınıyor ama önemli şehirlerde alınıyor. İngiltere’de Londra’da var mesela. O şehre gittiğiniz zaman cüzi bir vergi veriyorsunuz. Biz de tüm illere yansıtılması bunun yerli ve yabancı turistlerden finanse edeceğimiz anlamına geliyor.  Bu konunun yeniden değerlendirilmesini ve bu konuda yenden bir çalışma yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Dilek Akşen