Gündem

Orman Zararlılarına Karşı Biyolojik Mücadelede Rekor

Orman Genel Müdürlüğü olarak, zararlı organizmalara karşı yürüttüğümüz biyolojik mücadelede bu yıl önemli bir başarıya daha imza attık.

Ülkemiz genelindeki 55 laboratuvarda yürütülen faydalı organizma üretimi çalışmaları kapsamında hem çam kese böceği hem de kestane gal arısına karşı rekor üretim gerçekleşti.

 

Çam türlerine zarar veren çam kese böceğine (Thaumetopoea pityocampa - T. wilkinsonii) karşı doğal yırtıcısı olan Calosoma sycophanta üretiminde 2001 yılından bu yana devam eden çalışmalar bu yıl rekor seviyeye ulaştı. 21 laboratuvarda toplam 484 bin Calosoma sycophanta üretimi gerçekleşti. Bu üretimin 220 bin adedi, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Bergama Orman İşletme Müdürlüğü Laboratuvarı tarafından gerçekleştirildi. Böylece bugüne kadar toplam 6 milyon 760 bin adet faydalı organizma, zararlı organizmaların bulunduğu çam ormanlarına salındı.

 

Ülkemizde 2014 yılında görülmeye başlayan ve kestane ormanlarına zarar veren yabancı istilacı tür olan kestane gal arısına (Dryocosmus kuriphilus) karşı da başarılı sonuçlar elde ettik. Bu zararlıya karşı doğal parazitoit olan Torymus sinensis üretimi, 2015 yılından itibaren Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda yürütülüyor. Bu yıl 15 laboratuvarda 153 bin adet Torymus sinensis üretilerek yeni bir rekor kırdık. Üretimin 41 bin adedi Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Bursa Orman İşletme Müdürlüğü Laboratuvarı tarafından gerçekleştirildi. Bugüne kadar toplam 413 bin adet faydalı organizmanın kestane ormanlarına salınımı gerçekleşti.

 

Biyolojik mücadelede yapılan bu çalışmalar, orman sağlığının korunması ve zararlı organizmaların doğal yollarla kontrol altına alınması açısından büyük önem taşıyor.?

Kaynak: ?Orman Genel Müdürlüğü