Kültür ve Sanat

Tarihe yıl boyu ışık tutuyorlar!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve bir firma tarafından desteklenen çeşitli üniversitelerden akademisyen ve öğrencilerin görev aldığı 7 bin yıllık Assos Ören Yeri’ndeki kazılar Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında 25 kişilik ekiple yılın on iki ayı devam ediyor. 

Durmaksızın tarihe ışık tutmaya devam eden ekip, önümüzdeki süreçte Bizans Dönemine ait bir hanın yeni mekânlarının açılacağını duyurdu.
Ayvacık ilçesine bağlı 7 bin yıllık Assos Ören Yeri’ndeki kazılar yıl boyunca ara vermeden devam ediyor. Çeşitli üniversitelerden akademisyen ve öğrencilerin görev aldığı kazılar Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında 25 kişilik bir ekiple sürüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve bir firma tarafından desteklenen kazılar bu yıl önceki yıllara nazaran farklı noktalarda devam ettiriliyor.
Bu yıl Helenistik Çağ’da inşa edilen Agora ve Gymnasium Bizans Dönemi Ksenedochion (Misafirhane) yapılarında kazı çalışmalarına devam ediliyor.  Durmaksızın tarihe ışık tutmaya devam eden ekip, önümüzdeki süreçte Bizans Dönemine ait bir hanın yeni odalarının açılacağını duyurdu.

“YAPININ BÜYÜKLÜĞÜ NEDENİYLE ÇALIŞMALAR HALA DEVAM ETMEKTE
Assos Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, “İlk çalışma alanlarımızdan bir tanesi batı kapısının gerisindeki bir han olarak adlandırdığımız yapıda. Bu yapı Bizans dönemine ait bir kalıntıydı. Orada çalışmalarımız devam etti. Çok büyük bir yapı olduğu için de önümüzdeki yıllar bu yapının diğer mekânlarını da açığa çıkartacağız. İşlevlerinin belirlenmesine devam edilecek. Kentin en önemli kamusal binalarından biri olan Gymnasium'da bizim bu ilkeyi araştırdığımız mekânlardan bir tanesi. Orada da çalışmalar devam edildi ve orada şunu gördük. Helenistik döneminde inşa edilmiş olan ve daha sonra Bizans döneminde bir kiliseye dönüştürülmesi sonrasında mekânların tamamen dolduraraktan konut alanı olarak kullanıldığını gördük. Bu alanda da dediğim gibi yapının büyüklüğü nedeniyle çalışmalar hala devam etmekte” dedi.

Ogün İnal