Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti’nin katkılarıyla düzenlenen anma programı, 25-26-27 Nisan 2025 tarihlerinde Arcadium AVM’de yoğun katılımla gerçekleştirildi.
25 Nisan’da Dernek Başkanı Mehmet Ali Atay’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinliklerde, seminerler, konferanslar, sergiler, konserler ve halk oyunları gösterileri yer aldı. İlk gün gerçekleştirilen konferanslarda, Başkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Halil Özcan, Dernek Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Esergül Balcı ve AREM Başkanı Selim Çapar katılımcılara Çanakkale Savaşları'nın farklı yönlerini anlattı. Ayrıca Çapar’ın “Çanakkale Savaşları ve Şehitlerimiz Künyeli” kitabı da tanıtıldı.
Konferansların ardından, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan “Dünden Bugüne Yerel Basında 18 Mart Deniz Zaferi” sergisi ve KORSAVAŞ Derneği’ne ait 57. Alay sancağı, Atatürk'ün Çanakkale Savaşları'nda giydiği askeri üniforma ve çeşitli savaş materyalleri sergilendi. Açılışta Mehmet Ali Atay, programa önemli bir mazereti nedeniyle katılamayan Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı'ya teşekkürlerini iletti. Aynı gün içinde Ankara Kulübü Derneği Seymen ekibi gösteri sundu, ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı bandosu konser verdi. Ziyaretçiler, gün boyunca açık kalan sergide belgeselleri izleme fırsatı buldu.
Etkinliklerin ikinci gününde, Çankaya Belediyesi HOYTUR Halk Oyunları Ekibi sahne aldı. Gün, Polis Akademisi Başkanlığı Armoni Orkestrası'nın konseriyle sona erdi.
Üçüncü gün ise Mamak Belediye Başkanlığı Halk Dansları Topluluğu gösteri sundu. Sonrasında Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu bir konser verdi. Üç gün süren etkinliklere binlerce kişi katıldı ve Çanakkale Ruhu Ankara’da bir kez daha canlandı.
Çanakkale Kara Savaşları’nın önemine vurgu yapıldı
Etkinlikler hakkında açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Mehmet Ali Atay, bu yıl etkinliklerin 18 Mart Deniz Zaferi haftası yerine, özellikle 25-27 Nisan tarihlerine denk getirilerek Çanakkale Kara Savaşları’na vurgu yapıldığını belirtti. Atay, “Amacımız, 25 Nisan 1915'te başlayan Kara Savaşları'nın önemine dikkat çekmekti. 14 ay 1 hafta süren bu tarihi süreç, savaş tarihine altın harflerle yazılmıştır.” dedi.
Şehitlerimizin künyesi kitaplaştırıldı
Etkinlikler sırasında, Dernek tarafından hazırlanan ve MSB arşivlerine dayanan “Çanakkale Savaşları ve Şehitlerimizin Künyesi” kitabı da tanıtıldı. Katılımcılar, aile büyüklerini kitapta arama fırsatı buldu. Mehmet Ali Atay, kitabın Çanakkale Savaşları’nda şehit olan tüm askerlerin künyelerini içeren, resmi bilgilere dayanan önemli bir eser olduğunu vurguladı.
7’den 70’e Çanakkale Ruhu
Etkinliklerin organizasyonunda görev alan dernek üyesi Cem Alp Ünal, sergi ve gösterilere hem çocukların hem de yaşlıların büyük ilgi gösterdiğini ifade ederek, “Yaşlı-çocuk demeden herkes Çanakkale Ruhunu hissetti ve yaşattı.” dedi.
Haber Merkezi