Sağlık

Özkan: 'İş güvenliği önlemleri dikkate alınmalı'

Çanakkale'de Medikalpark hastanesi, 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü inşaatı, Park 17 evleri gibi önemli yerlerde iş güvenliği hizmeti veren  Ortak Sağlık Güvenlik Birimi A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Seray Özkan işyeri güvenliğinin önemine değindi.

İşyeri güvenliğinin çok önemli olduğunu ifade eden Özkan, işyeri güvenliği uzmanı olarak yaralanmalara hatta ölümlere neden olacak işyeri risklerini tesbit ederek bu riskler için önlem alınmasını sağladıklarını söyledi. Özkan, işveren tarafından işyeri risklerinin ortadan kaldıracak önlem alınmaması durumunda cezai yaptırımların devreye girdiğini de sözlerine ekledi.

İŞYERİ GÜVENLİĞİ RİSKLERİNİ TESPİT EDİYORUZ
A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Seray Özkan işyeri güvenliği ile ilgili bilgiler verdi. İşyeri uzmanı olarak görevlerinin iş güvenliğini tehlikeye sokacak olan rikleri tesbit etmek oldupunu ifade ederek  " işyeri güvenliği, işyerinde bulunan çalışanların sağlık ve güvenliklerini korunabilmesi adına işyerinde düzenli olarak yapılan düzeltici ve önleyici faaliyetlerdir. İş güvenliği çalışmaların da tespit ettiğimiz uygunsuzlukları ilgili kuruma bildirdiğimiz ve risk analizleri ile bu tespitleri örtüştürüyoruz. İşyeri güvenliği bilimsel bir metodolijidir. Çalışan sağlığı ve güvenliği kapsamında İş güvenliği uzmanlarının hedefi, çalışanların güvenli bir ortamda çalışabilmesi için neler vgerekli sorusunu cevabını aramak ve tespit etmektir. Tespit ettiğimiz iş güvenliği ile ilgili tespit ettiğimiz eksiklikleri çalıştığımız kurumlararkaki işverenlere tebliğ etmektir’’ dedi.

ANA İŞ KONUSU NE ÖNCE ONA BAKARIZ
Özkan işyerinde iş kazası risklerinin belirlenmesi konusundaki çalışmaların önemli olduğunu vurgulayarak "A sınıfı İş güvenliği Uzmanı Seray Özkan iş güvenliği ile ilgili yaptığı açıklamanın devamında iş güvenliği ile ilgili çalıştıkları kurumlarda önce ana iş konusuna baktıkları ve ana işe göre iş güvenliği çalışması yaptıklarını ifade eederek "iş güvenliği konusu ile ilgili çalıştığımız kurumlarda ana iş ne önce ona bakarız. Örneğin şu an bulunduğumuz Medikal Park Hastanesi ile ilgili bir örnek vereyim. Medikal Park özel bir hastane ve ana işi sağlık grup faaliyetinde bulunmak. Dolayısı ile buradaki işyeri güvenliği riskleri öncelikli olarak biyolojik risklerdir. Bakteri ve virüs kaynaklı çalışanların soluduğu alanlarda enfekte olabileceği ihtimalleri var. Sağlık çalışanların en büyük riski iğne batmasıdır. Sağlık çalışanları ile ilgili bu işyerinde iğne batmasından kaynaklı riskleri değerlendiririz. Hastanelerde başka bir risk konusu tıbbi atıklardır" dedi.

İŞ GÜVENLİĞİNİN TEMEL AYAĞI RİKLERİN BELİRLENMESİDİR
İş yeri güvenliğinin sağlanması için işyerinde tüm riskleri tespit ettiklerin ifade eden Özkan açıklamasında "İş yerleri yaptıkları işe göre sınıflara ayrılır. Çok tehlikeli sınıf dediğimiz özellikle hastaneler, inşaatlar, yüksek risk içeren sanayi kuruluşları iş güvenliği açısından çok tehlikeli dediğimiz sınıfta bulunurlar. Biz işyerine gittiğimiz zaman önce işyerinin tehlike sınıfına bakarız bu tehlike sınıfı zaten bellidir. O iş yerinin iş güvenliği açısından riskine baktıktan sonra bir saha turu gerçekleştiririz. İşyerini gezmekteki amacımız işyerindeki fiziksel, kimyasal ve biolojik, çalışanın güvenliğini riske atabilecek hangi unsur varsa bu gezide bunları tespit ederiz. Yaptığımız bu tespitten sonra işyerinde bir ekip belirleriz. Destek elemanı dediğimiz işyerinde o işi uzun süredir yapan işle ilgili bilgi sahibi kişiyi yanımıza alırız. İşveren olur işyeri sorumlusu olur yine alanında komusunda uzman diğer kişiler ile oturur tespit ettiğimiz bu riskleri konuşuruz. bu riskler ile hangi alanda ne sıklıkla karşılaştıklarını öğreniriz ve rik analizimizi sunarız. İşyeri güvenliği için kısa ya da uzun vadede alınması gereken önlemleri belirleriz. Bu iş güvenliğinin temel ayağı risklerin belirlenmesidir. İş güvenliği'nin bir başka ayağıda iş güvenliği ile ilgili çalıştığımız firmaya ya da şirkete düzenli düzenli ziyarette bulunarak tespit ettiğimiz iş güvenliği riskleri işle ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığını kontrol etmek. Düzenleyici önleyici faaliyet raporumuz aynı zamanda bizim canlı risk analizi dediğimiz çalışmada, iş güvenliği açısından, işyerindeki uygunsuzlukları düzenli aralıklar ile raporlarız.  bu raporda işyeri risklerini yazarız fotoğraflarız ve işverene bu iş güvenliği risklerini tebliğ ederiz. bu riskler ile ilgili alınması gereken önlemler noktasında da danışmanlık hizmeti veririz. Yani bu risklere nasıl önleyeceksiniz, nasıl önlem alacaksınız." ifadelerine yer verdi.

HEDEF İŞ KAZALARININ ÖNÜNE GEÇEBİLMEK
iş güvenliğinin tek amacının olduğu bu amacında ölümlü kazaların önüne geçmek olduğunu ifade eden Özkan şunları söyledi. "İşyerlerinde, iş yeri ekipmanlarıda ve bu ekipmanların bakımlarıda çok önemlidir. Çünkü işyerindeki ekpmanlar işyeri çalışanların işyeri ekipmanlarından kaynaklanan iş güvenliği riskleride vardır. Ekipmanların düzenli aralıklar ile bakım ve onarımlarının yapılması, kontrollerinin yapılması bu durumlar ile de biz işyeri güvenliği uzmanları yakından ilgilenmek zorundayız. Çünkü çalışan iş yaptığı alanda ne kadar güvenli olursa iş güvenliği kazaları okadar az olur. Hedef iş kazaların önüne geçebilmek. İş kazası yanlızca vucüdün bir bölümüne değil bazen hayat kaybı ile sonuçlanan durumu beraberinde getiriyor. İş güvenliği tüm bu olumsuz durumların önüne geçeçek çalışmaları kapsıyor."

İŞ GÜVENLİĞİ RİSKLERİ BERTARAF EDİLMESSE CEZAİ YAPTIRIMI VAR
Özkan.  İşyeri güvenliği ile ilgili iş güvenliği uzmanının tespit ettiği risklerin işveren tarafından verilen süre içerisinden önlem almaması durumunda bu durumun cezai yaptırımı olduğunun altını çizerek  "işyerinde Yaptığımız iş çok önemi çünkü merkezinde insan var. İnsan sağlığı ve  insan güvenliği çok önemli.bunedenle çok çok dikkatli davranmak zorundayız. En ufak bir riski bile görmezden gelmiyoruz. İşyerinde tespit ettiğimiz risk işyerinin kapatılmasını gerektirecek bir risk ise yani ölümcül kazanın olabileceğini tespit edersek bunu ilgili bakanlığa direk olarak bildirmek ile görevliyiz. İlgili yasa bize yani iş güvenliği uzmanlarına bu konuda imkan tanıyor. Bu çok yüksek riski bakanlığa bildirdiğimiz için işveren iş güvenliği uzmanının iş akdini sonlandıramaz, sonlandırırsa bir yıl tazminat zorunda. Bu konu kanun altına da alınmıştır. Bizim bağlı olduğumuz kurum çalışma bakanlığıdır. Dolayısı ile iş güvenliği uzmanlarının iş yerinde yapmış olduğu tespitlerde belirlediği iş güvenliği rikleri konusunda işveren gerekli önlemleri belirlenen süre de almaz ise bu durumu bakanlığa bildirmekle yükümlüğüz. Böyle bir zorunluluğumuz var" dedi. 
Ogün İnal