Kültür ve Sanat

Dünyanın folkloru Çanakkale’deydi

10. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali, Çanakkale’de yapıldı. Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulübü (ÇAFAD)’ın organize ettiği festivale bu sene ilk defa Filistin de katıldı.

Dünya ülkelerinin renkli danslarının sergilendiği gösteriler, Çağlar Kaynak Basketbol sahasında gece boyunca yapıldı. Açılış kokteylinin ardından, kortej yürüyüşüne katılan ekipler, İskele’den başlayıp Kordon’dan devam eden kortej, bando eşliğinde Değirmenlik Sokak, Çarşı Caddesi’nden tekrar Çağlar Kaynak Basketbol sahasına geldiler. Evinin balkonuna çıkan vatandaşlar, dükkânın önüne çıkan esnaf, sokakta yürüyen vatandaşlar renkli görüntüler sergileyen kortej ekiplerini coşkuyla alkışladı. 9 ülkeden 13 grup ve 450 dansçının katılım sağladığı festival, Çağlar Kaynak Basketbol sahasında gece boyu sürdü.
 
BU SENE 10. SU GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulübü (ÇAFAD)  tarafından geleneksel hale getirilerek bu senel 10’ucusu gerçekleştirilen UluslararasıTroya Halk Dansları ve Müzik Festivali gala gecesi Perşembe günü gerçekleştirildi. Program kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen kokteyle; Vali İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ferhat Yılmaz, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Folklor Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Selim Yazan, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.
 
450 DANSÇI GÖREV ALDI
Romanya’dan 2 grup, Bulgaristan’dan 3 Grup, Gürcistan, Osetya, Abhazia, Filistin, Arnavutluk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İzmir Aliağa Tüpraş Halk Eğitim Merkezi ve CAFAD gruplarından oluşan 13 gruptan 450 dansçı ekip liderleri ile birlikte kokteyle katıldılar.
 
FİLİSTİN İLK DEFA
Kokteylde bir açıklama yapan ÇAFAD Başkanı Selim Yazan şöyle konuştu:
“450 dansçımız var yaklaşık 8 ülkeden gelen 13 grup var. İlk defa bu sene Filistin de bizi ziyarete geldi. Güzel ve keyifli bir festival başlangıcı yaptık. Dün akşam grup liderlerimiz ile beraberdik.  Gruplarımız Çanakkale’nin ilgi ve alakasından çok memnun oldu. Her şey son derece keyifli ilerledi, Çanakkalelilere özel gösteriler hazırlandı. Çanakkale’nin tarihi ve turistik yerlerini de gezeceğiz. Troya Müzesi’ni, Şehitliği ve Bozcaada’yı gezdikten sonra Bayramiç’te bir festival günü daha gerçekleştireceğiz. Tüm dünyada festivallerle alakalı konuşulurken Çanakkale’nin de adı geçmeye başladı. Bu da bizim için çok büyük bir mutluluk kaynağı oldu, katkı veren herkese çok teşekkür ederiz. Çanakkale kültürü önemli çünkü bizim özellikle üzerine basarak söylediğimiz bir şey var: Herkesin nüfus kâğıdında farklı bir yer yazar ama mutlaka Çanakkale geçer. Çanakkale deyince insanların içi titrer. Kendi kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi hem tanıtmak hem de bu vesileyle gelen misafirlerimi, gelen konuklarımıza tanıtmanın peşindeyiz.  Bunun için de özellikle bizlerle olan öğrencilerimize, üniversiteli gençlerimize bir vizyon açmış oluyoruz. Hem dünyaya onları entegre etmeye çalışıyoruz. Hem de dünyanın çeşitli yerlerden gelen insanları ağırlayıp onların kültürlerini öğreniyoruz…”

Hasan Sami Er