Sağlık

'Salgını hafife aldığımız için bu durumdayız'

Doktor Özgür Çalım, Türkiye'de koronavirüse karşı ilk Erciyes Üniversitesi'nde geliştirilen yerli Covid-19 aşı adayının 250 gönüllü üzerinde uygulanan Faz-2 çalışmasında raporlama süreci devam ederken yerli aşılar ve aşı dışında tedavi yöntemlerindeki gelişmeleri değerlendirdi.

 Türkiye'de koronavirüse karşı ilk Erciyes Üniversitesi'nde geliştirilen yerli Covid-19 aşı adayının 250 gönüllü üzerinde uygulanan Faz-2 çalışmasında raporlama süreci devam ederken yerli aşılar ve aşı dışında tedavi yöntemlerindeki gelişmeleri Doktor Özgür Çalım İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi. Salgınla mücadeleyi ciddiye almak gerektiğine vurgu yapan ve en önemli unsurun aşılama olduğunu belirten Çalım, “Yazın yerli aşıların yetişmesi bağışıklığı arttırmada bir yol kat edecektir” dedi.
 
Yerli aşılar ve aşı dışında başlayan tedaviler ile Pandemi süresince ne kadar daha aşılama yapılması gerektiği ile ilgili bilgi veren Dr. Özgür Çalım, “Bu aşılanma süreci ne kadar hızlı ilerlerse bu süreci arkada bırakabiliriz. Örnek olarak ele alınan ülkeler var İsrail, İngiltere gibi bunlar yüksek aşılanma ile diğer tedbir etkileri birleşince sorunlar çözülebildi. Dolayısıyla aşı en önemli unsur diğer bir nokta, hasta olanların ilaçlarını kullanmaları bağışıklıkları için en etkili aşıdan sonra diğer nokta, şimdi aşı önemli kabul edelim, yeterli aşılanma olmadığı da ortada o zaman ne yapılmalı? Yerli aşılanma ile bu sayı daha fazla artabilir. Nedir bu mesela son olarak 2. faz da olan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafında devam edilen çalışma bu önemli faz 3 çalışmalarına az kalınmış bayramda eğer o faz biterse bu büyük adım. Yazın yerli aşıların yetişmesi bağışıklığı arttırmada bir yol kat edecektir Yazın yerli aşıların yetişmesi bağışıklığı arttırmada bir yol kat edecektir. Peki ama bunun dışında başka çare var mı? Dünyada uygulanan halihazırda başka bir örnek yok. Sağlıklı beslenmek çok önemli bağışıklık sahibi olmak ve elbette temel hijyen işlemlerini gerçekleştirmekte bunların başında geliyor. Bunun gibi şeyler hafife alındığı için bu durumdayız. Mesafe hijyen önemli ama hasta olduktan sonra yapılacaklarda en önemli bu bulaşın azalması ve hastalığın yayılmaması için önemli’’ dedi

YERLİ AŞI ÇALIŞMASI NASIL DEVAM EDİYOR?
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) tarafından koronavirüse karşı geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nca (TÜSEB) desteklenen Covid-19 yerli aşısının Faz-1 çalışması ardından Faz-2'de de gönüllü uygulaması tamamlandı.250 gönüllü üzerinde yapılan uygulamaya ilişkin raporlanma süreci devam ediyor. Yerli aşı adayının raporlama çalışmasında görev alan Prof. Dr. Orhan Yıldız, aşılama yapılan gönüllülerde kapsamlı değerlendirme yapıldığını belirterek, "Aşılama yapıldıktan sonra gönüllülerin 2-3 hafta takip edilmesi gerekiyor. Bu kişilerde herhangi bir yan etki çıkacak mı? Aşılama yapılanlarda ne gibi etki olacak? Hepsinin bütün olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Faz-2'nin değerlendirmesini Ramazan Bayramı ya da biraz daha erken şekilde bitirebiliriz" diye konuştu. Gönüllüler hem genel muayene hem de testlere tabi tutuluyorlar. Faz-2 raporu tamamlanıp Faz-3 dönemine geçilse bile biz gönüllüleri aramaya devam ediyoruz. Şu ana kadar yapılan incelemelerde Çin aşısında gördüğümüz klasik yan etkileri yerli aşıda da görüyoruz; aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık, şişlik olabiliyor" dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı