Kültür ve Sanat

Bayramiç Beyazı Dünya Lezzet Atlası’nda

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan Bayramiç Beyazı’nın lezzet Atlası ( Tat Atlası ) haritasında yerini alması ile ilgili açıklama yaptı.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan Bayramiç Beyazı’nın lezzet Atlası ( Tat Atlası ) haritasında yerini alması ile ilgili açıklama yaptı. Pehlivan, “Bayramiç Beyazı Dünya Lezzet Haritasında yerini aldı” ifadesini yazdı.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan’ın uzun gayretinin ardından oldukça zahmetli geçen süreç mutlu son ile noktalanmış, Bayramiç Beyazı’nın corafi işaretleme tescili yapılmıştı. Bu süreç ile ilgili bilgi veren Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, “Türk Patent Enstitüsü'ne başvurumuzun  ardından 2013 yılında coğrafi işaret tescili yapılan Bayramiç Beyazı'nı markalaştırmak için girişimlerimizi sürdürmeye devam ettik. 2016 yılında yaptığımız müracaat sonucunda Bayramiç Beyazı'nın 4 çeşit fidan tescilini gerçekleştirdik. Bayramiç Beyazı'nınAvrupa Birliği Coğrafi İşaret tescili almak için de başvurumuzu yapmıştık. Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde ilanımız yayımlandı. Bu girişimimizin ardından Bayramiç Beyazı uluslararası normlarda belgesini almış oldu. Bayramiç Beyazının paketleme, ambalajlama ve yönetimsel işlevini yapmak zorundayız. Bayramiç Beyazı'nın, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tescili alan Türkiye'nin 6'ncı ürünü. Üretim noktasında sıkıntımız yok. Pazarlama noktasında Avrupa Birliği'nin ülkelerinin market reyonlarında Bayramiç Beyazı yerini almış olacak. İhracatın önü tamamen açılmış olacak. Bugüne kadar Avrupa'da tescillenmiş ürünler Malatya Kayısısı, Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi. Bizden 2 gün önce de Milas Zeytinyağı yayına çıkmıştı. Ama Türkiye'nin toplam 18 ürün müracaatı var” dedi.

BAYRAMİÇ BEYAZI DÜNYA LEZZET HARİTASINDA YERİNİ ALDI
Tescilli ürünlerin dünya haritasında yer aldığı https://www.tasteatlas.com/turkey/map isimli internet sitesinde Türkiye’den çeşitli illerinden Hamsili Pilav, Çağ kebabı, Çiğ Köfte, Mısır Ekmeği, Maraş Dondurması, Tantuni, Börek, Etli ekmek, Deli Bal,   Ekmek kadayıfı, Piyaz, İzmir köfte, Sarma, Çökertme Kebabı,  Çöp Şiş Tokat Kebabı, Yumurtalı Pide, Malatya Kayısı, Zeytin Salatası, Akçabat Köfte, Kumru, İnegöl köfte, Aydın İnciri, Adana Kebab, Katmer Döner Kebab, Mıhaliç Peyniri Dünya lezzet haritasında yer alırken haritada Çanakkale’den Bayramiç Beyazı Dünya lezzet haritasındaki yerini aldığı görüldü. aldı. Dünya lezezet haritasında Bayramiç Beyazı ile ilgili İngilizce açıklamada “Bayramiç beyazı veya beyaz nektarin, Türkiye'nin Çanakkale ilinde yetiştirilen bir çeşit küçük nektarin çeşididir. Kirazdan biraz daha büyük olan bu gevrek meyve, açık yeşilden pembeye değişen renklerle pürüzsüz bir kabuğa sahiptir” ifadelerine yer verildi.
 
Ogün İNAL