Kültür ve Sanat

“Çocukların gözünden Kazdağlarını gördük”

Çanakkale Belediyesi tarafından il genelinde düzenlenen Kaz Dağları Resim Yarışması Ödül Töreni Truva otelinde yapıldı.

Çanakkale Belediyesi tarafından il genelinde düzenlenen Kaz Dağları Resim Yarışması Ödül Töreni Truva otelinde yapıldı.
Düzenlenen törene Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ve çok sayıda davetli ile dereceye giren öğrenciler ve aileleri katıldı. Resim yarışması ödül töreninde ilk olarak resimleri değerlendiren yarışma sonucunu kara bağlayan juri üyelerine ödülleri verildi. Ardından “Kazdağları“ konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Resim yarışmasında Jüri Özel Ödülü'nün sahibi Umay Doğan'a mini tablet, Üçüncü olan İstek 1915 Ortaokulu öğrencisi Ela Mecit' e tablet, ikinci olan Cevatpaşa Ortaokulu'ndan Beste Akı'ya dijital çizim ekipmanı  hediye edilirken  birinci olan Biga Hamdibey Ortaokulundan Beyza Mirza ailesi ile beraber İngiltere Kraliyet Botanik Bahçesi'ni gezme ödülü kazandı. Ödül töreninin ardından konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Kazdağları gibi önemli bir konuda yarışma düzenledik. Bu yarışmayı düzenlemekteki amacımız çevre mücadelesi sürdürdüğümüz Kazdağları  hakkında çocuklarımızın ne düşündüğünü heler hissettiklerini öğrenmekti. Yapılan tüm resimlere baktığımızda çocuklarımızın doğanın tahrip olmasına izin vermeyecekleri ve bizim başlattığımız hareketi devam ettirecekleri görüldü” dedi.

Gökhan konuşmasında şunları söyledi: “Bir şey dikkatinizi çekmiş olabilir. Ödül alanların dördü de kız. Hani ülkede var ya mensuplar, onlar bundan ibret alsın. Kadının gücü. Konuya ne kadar duyarlılar ki,  bu resimleri yaptılar ve başarı kazandılar. Ben kendilerini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Yarışmaya katılan 165 çocuğumuza da teşekkür ediyorum. Bu salonda sergilenen resimlerin her biri çok değerli çocukların emeği var,  her resimde çocukların çevreye olan duyarlılığı var.”

“Biz tahrip olmamış doğayı sürdürülebilir kılmak istiyoruz”
“Kazdağları biliyorsunuz Biga Yarımadası ülkemizin çok özel bir doğal değeri. İçinde birçok değeri de kapsıyor. Tarihi değeri var doğal değeri ve çok önemli ormanlarımız var bu bölgede. Bu güzellikler bu anlalar bize ait alanlar. Bizler bu alanların içinde yaşıyoruz. Hani burası Kazdağları mıdır diye soruluyor ya,  evet Biga Yarımadası tamda Kazdağları’dır. Ekosistemi ile, ormanı ile, havası ile, suyu ile, toprağı ile buralarda yaşıyoruz. Burası bizim yaşam alanımız. Bu alanın korunması, yaşadığımız yerin korunması sadece Çanakkale’ de değil, Bayramiç’i ile Çan’ı, Biga’ sı ile Ezine’ si ile bütün bu yerlerdeki yaşam alanlarını suyumuzu havamızı korumak için ve gelecek nesillere bırakmak için bir mücadelenin içerisindeyiz. Hep söylüyorum bu çocuklar için mücadele ediyoruz, çünkü bizler iyi, kötü yaşadık, şu anda da yaşamaktayız. Eğer bu alanlar, bu yaşam alanları ormanlar, toprak, su, ve hava tahrip olursa, o zaman bu çocuklara bırakacak bir şey kalmayacak. Biz bu mücadeleyi çocuklarımızın geleceği için, hatta onların çocukları için, hatta onların torunları için yapıyoruz. Bu doğa tahrip olduktan sonra doğanın nimetlerinden sadece biz faydalanmış olacağız o zaman bunun bir anlamı kalmayacak. Biz doğayı sürdürülebilir kılmaya çalışıyoruz. Gözbebeği gibi baktığımız bu doğamıza yine gözbebeği gibi baktığımız çocuklarımızın duygu ve düşüncelerini resmetmelerini istedik. Dedik ki çocuklar gözünde çocuklar için doğa mücadelesini yapıyorsak, çocuklar bu konuda acaba nasıl düşünüyorlar düşüncesinden yola çıkarak “Kazdağları” Resim Yarışması düzenledik. 27 Aralıkta başvurular tamamlandı. Bu resimleri de bir juri komitesi değerlendirdi. “Kazdağları” konulu ödüllü resim yarışmamızın  Jüri Özel Ödülü'nü Umay Doğan, yarışmanın Üçüncülüğünü İstek 1915 Ortaokulu öğrencisi Ela Mecit, yarışmanın ikinciliğini Cevatpaşa Ortaokulu'ndan Beste Akı ve yarışmanın birinciliğini ise Biga Hamdibey Ortaokulundan Beyza Mirza elde etti. Yarışmada başarılı olanlara ve yarışmaya katılan tüm çocuklarımıza çevreye gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Ogün İnal