.



Ülke arıcılığına örnek olacak bir çalışma başlatıyor California Arıcılar Birliği. Bu birlik ABD’de meydana gelen ciddi arı kayıplarının önüne geçilmesi için bir araştırma ve uygulama ihalesine çıkıyor. 
Memlekete yeni arıcı kazandırmak için açılan kurslar, verilen sertifikalar ne yazık ki ülke arıcılığını çok fazla geliştirmiyor. Dağıtılan on binlerce kovan, sadece kursa gitmiş arıcı adaylarının elinde heder olup gidiyor. Ülke arıcılığının mevcut arıcığın geliştirilmesiyle mümkün olduğunu yetkililer artık görmeli. İnsanı, balık tutmayı öğretmekle balıkçı yapamazsınız. Arıcılık da balıkçılık gibi bir meslektir. 
Kaliforniya Arıcılar Birliği, bal arısı sağlığı ve yönetimi alanında yürütülen araştırmalar için öneriler arıyor. Açtıkları teklifte, California Eyaleti arıcılarının tek bir yılını kapsayacak şekilde proje istiyorlar. 
Birlik, önümüzdeki yıl, uygulamayı planladıkları proje için çağdaş sorunları ele alan iyi tasarlanmış önerilere finansman sağlanacağını belirtiyor. Verilecek projelerde; 
Varroa yönetimi için yeni ve uygulanabilir seçenekler sunulması isteniyor. Yönetim stratejileri, koloniye zarar veren bir eşiğin altındaki varroa sayısını azaltmada etkili olmalı, bal arıları için güvenli olmalı, kovan ürünlerini kirletmemeli ve çok çeşitli çevresel koşullarda etkili olmalıdır. Tercihen, düşük maliyetli olmalı ve çok fazla emek istememelidir.
Projenin ikinci ayağını sağlıklı besleme yöntemlerinin geliştirilmesi oluşturuyor. Bol ve çeşitli besleme kaynaklarına erişim veya optimum bir yapay diyetin oluşturulması isteniyor. 
Bu önceliğe sahip projeler, arıcılar için ekonomik açıdan uygun ve arılar için hayatta kalma oranlarını artıracak şekilde olması gerekiyor. 
Projenin üçüncü ayağını mikrobiyal/ probiyotik takviyesi oluşturuyor. Arı kolonilerinin probiyotik uygulamalardan yararlanabileceği herkes tarafından bilinmektedir. Kaliforniya Arıcılar Birliği, yeni ve hali hazırda mevcut olan probiyotik takviyelerin bal arısı kolonisi sağlığındaki saha etkinliği konusundaki etkinliği konusunu ele alan araştırmalarla ilgileniyor. Kovanlarda mevcut arı varlığının doğal probiyotik takviyeleriyle daha güçlü hale gelmesi isteniyor. 
Birliğin çıktığı çağrıda, verilecek tekliflerin referanslar/kaynaklar hariç beş sayfayı geçmemesi belirtiliyor. 
Birliğin Araştırma Komitesi, verilecek teklifleri 19-21 Kasım 2019 tarihlerinde değerlendirecek ve uygun gördüğü projeler için parasal destek sağlayacak. Proje sonuçları ise 17-19 Kasım 2020 tarihlerinde gerçekleşecek olan Kongrede tartışılacak ve gerekirse yeni eylem planları belirlenecek. 
Öteden beri deneyimli arıcıların üzerinde durduğu konuyu Kaliforniyalı arıcılar halletmek üzereler. 
Türkiye’de de birlikler bu alanda kaynak oluşturmalı ve ortak eylem planları hazırlamalıdır. Her yıl yenilenen kolonilerle bal ve diğer arı ürünleri üretimi pek mümkün değildir. Bahara güçlü giren kolonilerle üretim yapılır. Bu nedenle, sonbahar bakımları başta olmak üzere, varroa zararlısıyla mücadele, arı besleme ve yönetimi alanlarında hemen bütün arıcılarda ortak hareket organizasyonuna gidilmesi gerekmektedir. 
Peynir ekmek gibi satılan, ne olduğu belli olmayan, üzerinde adresi bile olmayan malzemelerle varroa mücadelesi olmaz. Beslemede de aynı şekilde, denetlenmiş, denenmiş ürünlerin kullanılması bunun için araştırma yapılması, gözlem alınması gerekmektedir. Çoğaltma uygulamaları da deneylerle belirlenmelidir.