.

 
Makedonya olarak bağımsızlık ilan ettiler ama geçtiğimiz yıllarda Yunanistan’ın yoğun girişimleriyle Kuzey Makedonya adını aldılar. Hemen her yerde Türkiye’ye karşı yoğun ilginin olduğu ülkede, az da olsa Osmanlı zamanından kalma Türkler yaşıyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin koordinatör olduğu Tarım 4.0 projesi çerçevesinde Kardeş Ülke Makedonya’ya toplantı için geldik ve Makedonya’yı tanıma fırsatı bulduk.
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Balkanların merkezinde yer alan bir ülke. Kuzeyde Sırbistan, Batıda Arnavutluk, doğuda Bulgaristan, güneyde ise Yunanistan bulunmaktadır. 1991 yılında Yugoslavya’dan ayrılmış ve bağımsızlık ilanı 1993 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiştir. Makedon ve Yunan hükûmetleri, 12 Haziran 2018 yılında ülkenin adının
1389 yılında yapılan I. Kosova Savaşından Sırp ordusunu dağıtan Osmanlı İmparatorluğu, bölgeyi ele geçirmiş ve Makedonya adı kaybolmuştur.
600 yıla yakın süre Osmanlı egemenliğinde kalan bölge, 20. Yüzyılda Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyetine katılmıştır.
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin tek büyük ırmağı tam ortasından geçen Vardar nehridir. Vardar ovasını sulayan nehir, Makedonya’ya hayat vermektedir. 16 büyük dağı ve 3 büyük gölü bulunmaktadır. Ohrid Gölü dünyaca meşhur olup, inci çeşitleriyle ve turizm sektörüyle dikkati çekmektedir. Denize uzak olan Makedonya’da karasal iklim hüküm sürmektedir.
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti nüfusu 2 milyon civarındadır. Nüfusun % 60’a yakını büyük şehirlerde oturmaktadır.
Etnik yönden Makedonya büyük bir zenginliğe sahiptir. Nüfusun büyük kısmını Makedonlar oluşturmaktadır. Arnavut nüfus yarım milyona yakındır. Türklerin nüfusu 80 bine yakın olup çoğunluğu köylerde yaşamaktadır. Çingene ve Boşnakların nüfusları oldukça düşük düzeylerdedir.
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde Makedon Ortodokslar oldukça yaygındır. İkinci büyük inanç gurubunu Müslümanlar oluşturmaktadır. Makedonya Cumhuriyeti oran açısından Türkiye, Kosova, Arnavutluk ve Bosna Hersek’ten sonra en fazla Müslümanın yaşadığı ülke konumundadır.
Makedonya’da çok sayıda üniversite bulunmaktadır ve sınavsız öğrenci kabulü yapmaktadır. Eğitim ücretleri diğer ülkelere göre oldukça ucuzdur. Hemen bütün bölümlerde eğitim fırsatı bulunmaktadır. Sağlık ve eczacılık alanlarında eğitim harçları 4 bin avro civarında iken, diğer hemen bütün bölümlerin eğitim harcı 2 bin dolar civarındadır.
Makedonya ile Türkiye ilişkilerinin hızla geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye’ye ve Türklere karşı büyük ilgi var. Bu ilginin ticaretten ziyade sosyal alanda geliştirilmesinde yarar var. Uçak ve otobüs seferlerinin hem artırılması, hem de ucuzlatılması, toplumlar arasındaki ilişkileri mutlaka artıracaktır. 600 sene Osmanlı hâkimiyetinde olan ülkede insan memleketinde hissediyor. O zaman Makedonya’ya neden daha fazla gelip gitmek istemesin ki?